Bonnefanten Museum Maastricht

Nationaal Museumweekend: de waarheid van de kunst

5 en 6 april / gratis entree

"we hebben de kunst om niet aan de waarheid te sterven" Friedrich Nietzsche

De waarheid van de kunst, op het eerste gezicht is dat misschien een vreemde combinatie, maar het raakt aan een van de fundamenten van de betekenis van kunst. Is kunst van belang omdat het een illustratie is van een hogere waarheid of is elk goed kunstwerk een waarheid op zichzelf? Is er een eigenlijk wel waarheid in de kunst en wat betekent die voor mij als kijker? Tijdens het Museumweekend wil het museum ogen en geest scherpen met een programma van rondleidingen, speurtochten en voordrachten. De rondleidingen worden voorbereid door een stageteam van de Universiteit Maastricht. De voordrachten worden gehouden door filosofen, letterkundigen en filmdeskundigen.

Programma

Rondleidingen & speurtochten
Zaterdag 5 & zondag 6 april

Rondleidingen: masterstudenten van de Universiteit Maastricht verzorgen drie rondleidingen over het thema kunst en waarheid: Gelabeld 'vrouw', Titels en tussenruimtes en Concept of instinct? Voertaal is Nederlands en Engels. De Nederlandstalige rondleidingen starten om 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 uur. De Engelstalige rondleidingen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Speurtochten: kinderen speuren naar kleuren met een speurtocht over de verschillende werkelijkheden van kleur.

Dit programma is een samenwerking met de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de UM.

Lezingen & voordrachten
Zaterdag 5 april

14.30 Tussen werkelijkheid en fictie een programma met Sander Blom, filmmaker die (vaak samen met Mels van Zutphen) in het schemergebied tussen fictie en documentaire opereert.

Zondag 6 april
12.30 Op gespannen voet .. filosofie en kunst lezing door Jeroen Linssen, universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over de ambigue relatie tussen filosofie en kunst. 14.30 lezing Patricia de Martelaere Hoe overleven we de waarheid? De Martelaere, filosoof en auteur, neemt als uitgangspunt de bekende uitspraak van Friedrich Nietzsche: "We hebben de kunst om niet aan de waarheid te sterven".

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!

Foto: Kim Zwarts