Gemeente Apeldoorn

Schriftelijke vragen van de fractie van D66 aan de burgemeester op grond van artikel 34 van het Reglement van Orde inzake de inzet van 'undercover teams'

Apeldoorn 2 april 2008

Geachte portefeuillehouder,

Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat de politie steeds meer undercover agenten inzet om kleine criminaliteit in winkelcentra en op stations aan te pakken. In het bericht dat deze krant en andere media over het onderzoek publiceerden werd voorts gewag gemaakt van het feit dat permanente undercoverteams met deze taak al actief zijn in Breda, Groningen en Amsterdam en dat ook Apeldoorn binnenkort zo'n team krijgt.

In een reactie verklaarde hoogleraar en privacydeskundige Jan van Dijk dat "burgers er recht op hebben te weten of de politie hen in de gaten houdt." Alexander Pechtold, Tweede Kamerfractievoorzitter van D66, stelt dat de opmars van agent in burger hem doet denken aan "minder democratische regimes", en roept politiekorpsen op "uiterst terughoudend" te zijn met het surveilleren zonder uniform. Hij vindt het absurd dat politiekorpsen niet naar buiten brengen hoe vaak dit gebeurt.

Hoogleraar en privacydeskundige Jan van Dijk vindt het ook verbazingwekkend dat korpsen zelf niet eens weten hoeveel agenten in normale kleding op straat lopen. Er is echter geen enkele reden om bezorgd te zijn, bezweert woordvoerder Jelle Egas van de Raad van Hoofdcommissarissen. "Agenten in normale kleding richten zich alleen op specifieke personen, niet op goedwillende burgers."

De fractie van D66 Apeldoorn maakt zich wel degelijk zorgen om het bericht. De inzet van undercoverteams is tot nu toe beperkt gebleven tot het opsporen van zware criminaliteit, net zoals bijvoorbeeld het afluisteren van verdachten. De vergoelijking door de woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen om de teams ook in te gaan zetten bij het opsporen van kleine vergrijpen past in het rijtje argumenten als "wie niets heeft te verbergen, heeft ook niets te vrezen", waarbij het belang van de privacy volledig uit het oog wordt verloren. Terwijl die privacy tot nu toe altijd hét argument was om zwaar ingrijpen in iemands privédomein niet toe te staan.

Voor de fractie van D66 Apeldoorn weegt het belang van privacy nog wel zwaar. Naar aanleiding van berichtgeving in het Nederlands Dagblad komt de fractie van D66 Apeldoorn dan ook tot de volgende vragen:

1. Klopt het bericht dat er in Apeldoorn undercoverteams worden ingezet?

Als dit het geval is:

2. Worden deze agenten inderdaad ingezet om kleine criminaliteit in winkelcentra en op stations aan te pakken of gaan "gewone agenten" het undercoverwerk om zware criminaliteit op te sporen overnemen van rechercheurs ?

3. Betekent de formatie van het team undercoveragenten dat Apeldoorn meer agenten krijgt, of blijft het aantal agenten te weinig voor een stad als Apeldoorn?

4. Wat is voor de portefeuillehouder de aanleiding om structureel gebruik te gaan maken van de zogenaamde 'undercover teams'?

5. Wat is volgens de portefeuillehouder het verwachte resultaat van deze actie?

6. De heer Jan van Dijk merkt terecht op dat burgers het recht hebben te weten wanneer zij door de overheid in de gaten worden gehouden. Is de portefeuillehouder van plan om de Apeldoornse bevolking op de hoogte te brengen van de redenen waarom hij tot het inzetten van deze teams heeft besloten?

Eerder al werd het noodzakelijk geacht om cameratoezicht in Apeldoorn als middel in te zetten. Daarnaast is van de mogelijkheid tot het preventief fouilleren in Apeldoorn al meerdere malen gebruik gemaakt. Nu dreigen daarboven op 'undercover teams' ingezet te gaan worden.

7. Heeft de portefeuillehouder gekeken naar alternatieven voor de undercover teams die een mindere aantasting vormen van de privacy van Apeldoornse burgers? Zo ja, welke waren dit, en waarom vielen deze dan af? Zo nee, waarom niet?

De fractie van D66 is van mening dat criminaliteit niet aangepakt dient te worden door steeds meer middelen aan de politie ter beschikking te stellen die de privacy aantasten. Camera`s, preventief fouilleren en de undercoveracties tegen kleine criminaliteit zijn lapmiddelen. Het echte probleem, namelijk dat er te weinig agenten zijn, wordt er niet mee opgelost.

8. Kan de portefeuillehouder aangeven welke inspanningen er zijn verricht om meer politiemensen in Apeldoorn beschikbaar te krijgen?

Namens de fractie van D66 Apeldoorn,

Paula Donswijk-Bot

Olaf Prinsen

-----------------------
http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=111404 http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/2907313/Steeds-vaker-stillen-ingezet.ece http://www.nu.nl/news.jsp?n=791032&c=12


---- --