Datum: 20080403 Titel: Nicis: Stammenstrijd bij Sociale Dienst over bijstand Arnold zegt: ANP perssupport, index Titelbalk gaf: Public Site : Press Release Portal - DETAIL

Nicis: Stammenstrijd bij Sociale Dienst over bijstand

Publicatietijd: 03/04/2008 06:30

Den Haag, 2 april 2008 - Sociale Diensten moeten zich meer richten op de activering van uitkeringsgerechtigden in plaats van maatschappelijk werk te verrichten. De diensten moeten daarvoor eenvoudiger georganiseerd zijn. Zo kan de stammenstrijd over de verschillende werkculturen van medewerkers beëindigd worden. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Nicis Institute, het kenniscentrum voor de steden. In het onderzoek 'Onder druk wordt alles vloeibaar' worden de factoren in kaart gebracht die mensen uit het zogenaamde granieten bestand van de bijstand, belemmeren om aan het werk te gaan.

In de grotere steden bestaat ongeveer de helft van de mensen in de bijstand uit de categorie niet meer of zeer moeilijk te bemiddelen. Deze categorie wordt aangeduid als het 'granieten bestand'. Het gaat om mensen die lang in de bijstand zitten, daar ook wel vrede mee hebben en waarbij niet zelden sociale, psychische, gezondheids- en financiële problemen samenvallen. Intensieve begeleiding van deze groep is noodzakelijk. Dit kan met trajecten die bestaan uit een combinatie van assessment, scholing en arbeidsbemiddeling. Op diverse plaatsen zijn daarmee positieve ervaringen opgedaan. De kansen op activering zijn historisch groot omdat de krapte op de stedelijke arbeidsmarkt toeneemt als gevolg van de opleving van de economie. Met name in de sectoren horeca, bouw en zakelijke dienstverlening zijn de kansen op werk voor deze categorie mensen groot.

Toch gebeurt er nog te weinig om het granieten bestand te activeren, zo blijkt uit het onderzoek. Een aanzienlijk probleem ligt bij de gemeenten en de sociale diensten zelf. Vaak wordt geïnvesteerd in de relatief kansrijke werklozen en te weinig in de kansarmen. De sociale diensten moeten de inefficiënte en interne stammenstrijd stoppen en zich meer richten op het proces van het activeren van deze groep. De stammenstrijd ontstaat doordat enerzijds getwijfeld wordt aan het bestaan van een granieten bestand en wie daartoe behoort en anderzijds twee op gespannen voet staande werkculturen: de op maatschappelijk werk gerichte cultuur en de activeringscultuur.

Wetenschappelijk directeur prof. dr. Wim Hafkamp van Nicis Institute noemt de aanbevelingen van de onderzoekers van de Radbout Universiteit Nijmegen essentieel. "Werk is ook een recht voor de kansarmen. De Wet Werk en Bijstand is succesvol, de uitstroom uit de bijstand is groot, maar nog te weinig in de groep kansarmen. Die mogen we niet links laten liggen. Sociale diensten moeten daarom beleid voeren dat niet voor meer dan één uitleg vatbaar is. Calculerende cliënten zullen dan meer bereidheid tonen zich positief op te stellen." Volgens Hafkamp moet er ook meer contact onderhouden worden met werkgevers, die nog niet altijd bereid zijn om de probleemgroep aan het werk te helpen. "Beelden en verwachtingen moeten met elkaar in overeenstemming gebracht worden."

De onderzoekers bevelen tevens aan om methoden die al bekend zijn om het granieten bestand sociaal te activeren over te nemen. Hafkamp: "In Rotterdam bijvoorbeeld zie je dat mensen eerst leren op tijd op te staan, gaan sporten en weer in een werkritme worden gebracht. Maatwerk is daarbij een vereiste, waarbij je ook oog moet hebben voor de leefwereld van deze mensen. Standaardmethoden helpen niet."

Nicis Institute gaat dit jaar nog vervolgonderzoek uitvoeren naar en uitstroom- en activeringsbeleid van sociale diensten.
Links: http://www.nicis.nl