Mannelijke slachtoffers huiselijk geweld willen erkenning


ZWOLLE, 20080402 -- Mannelijke slachtoffers hebben behoefte aan hulpverlening die hen serieus neemt, niet oordeelt en luistert naar hun verhaal. Dat concludeert projectgroep `Thuis in je huis', in opdracht van MOVISIE, in een onderzoek naar de wensen en behoeften van mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Ook is er behoefte aan hulpverlening die de bevoegdheid heeft om, daar waar nodig, direct in te grijpen.

De mannelijke slachtoffers geven aan dat zij doortastendheid missen van de hulpverlening. `Hulpverleners staan vaak klaar met mooie woorden, echter daadwerkelijke actie blijft vaak uit'. Er is behoefte aan een luisterend oor en aan hulpverlening die voor het hele gezin klaar staat. Ook voelen zij zich door de maatschappij en de overheid nauwelijks erkend in hun problemen. Uit het politierapport `Met de deur in huis' (Advies- en Onderzoeksgroep Beke, 2007) over huiselijk geweld blijkt dat 16,2 procent van de meldingen van huiselijk geweld een mannelijk slachtoffer betreft.

Het onderzoek is verricht door de projectgroep `Thuis in huis' die bestaat uit zes vierdejaarsstudenten van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle. Het onderzoek naar het huidige zorgaanbod is uitgevoerd onder vijf hulpverleningsinstanties en de Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld. Om de behoeften en wensen van mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld in kaart te brengen, heeft de projectgroep zeven interviews afgenomen onder mannen die slachtoffer waren van psychisch, lichamelijk en/of seksueel geweld door een vrouwelijke partner.

De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport adviseren om het zorgaanbod aan mannelijke slachtoffers te spreiden over heel Nederland. Ook zouden hulpverleners beter op de hoogte moeten zijn van het zorgaanbod voor mannen om adequate doorverwijzing mogelijk te maken.

Daarnaast word er een beroep gedaan voor verandering in de eenzijdige beeldvorming over huiselijk geweld. Nu bestaat voornamelijk promotiemateriaal waar vrijwel uitsluitend vrouwelijke slachtoffers en mannelijke daders worden getoond. Verandering hierin kan helpen om het taboe rond mannelijke slachtoffers te doorbreken.

Voor verder onderzoek wordt onderzoek aanbevolen naar de omvang van de groep mannelijke slachtoffers. Interessant is ook dat het rapport aanbeveelt om onderzoek naar huiselijk geweld in homoseksuele relaties te doen.

De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd op 3 april op de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle.





Thuis in je huis