Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Deventer, 3 april 2008

Symposium Euregioproject 'Umnutzung' opent de ogen Toekomst voor oude
agrarische bedrijfsgebouwen

Voormalige agrarische bedrijfsgebouwen hebben toekomst! Dat bleek tijdens het symposium in het kader van het Euregioproject 'Umnutzung' dat LTO Noord Projecten eind vorige maand organiseerde. Diverse succesverhalen werden verteld en getoond.

Het landelijk gebied verandert in hoog tempo. Jaarlijks bouwt drie procent van de agrarische bedrijven haar activiteiten af of stopt. Gevolg is dat in bijvoorbeeld de provincie Gelderland in 2007 ongeveer 400 bedrijven hun agrarische functie verloren. Dé vraag is hoe de bedrijfsruimten van deze boerderijen het beste herbenut kunnen worden. Van belang zijn daarbij welke niet-agrarische activiteiten worden toegestaan en hoe de cultuur-historische waarde behouden blijft. Architectuur, het behoud van de boerenerven en de leefbaarheid van het landelijk gebied zijn daarbij belangrijke aspecten.

Mooie plannen voor maalderij
In de buurtschap Heidenhoek bij Zelhem staat sinds 1988 het maalderijcomplex Boeyink leeg. In het kader van het symposium werd een bezoek aan het complex gebracht. Eigenaar Boeyink is al vanaf 2000 bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden voor een andere invulling van het complex. In 2005 stapte hij naar de provincie om toestemming te krijgen voor sloop van het complex en de bouw van woningen. De plannen werden getoetst aan het streekplan en afgekeurd. Boeyink zoekt nu naar mogelijkheden om een nieuwe bestemming voor het maalderijcomplex te verkrijgen. Dat lijkt te gaan lukken. Samen met architect Vincenth Schreurs is een plan opgesteld, waarin de voormalige agrarische gebouwen worden verbouwd. Ze worden omgevormd tot wooneenheden, een gemeenschapsruimte en ateliers. In deze opzet blijven de contouren en het karakter van het complex behouden. De plannen van Boeyink en zijn architect vallen in goede aarde bij de gemeente, provincie en buurtbewoners.

Bronckhorst: vooruitstrevend bezig
De gemeente Bronckhorst, waarin de maalderij van Boeyink ligt, draagt alternatieve bestemmingen voor voormalige agrarische gebouwen een warm hart toe. Dat werd ook duidelijk tijdens een presentatie van Jan Niewold van de gemeente. Bronckhorst hanteert sinds begin 2007 een vooruitstrevend beleid ten aanzien van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen: er wordt maatwerk geleverd wanneer een aanvraag voor hergebruik van agrarische gebouwen binnen komt. Duidelijk is dat maatwerk leveren in een behoefte voorziet en dat er kwalitatief gezien meerwaarde wordt geleverd. In de afgelopen 18 maanden zijn 64 aanvragen ingediend met betrekking tot hergebruik van agrarische gebouwen. Maar liefst 47 van deze aanvragen hebben betrekking op wonen, de resterende aanvragen op een functieverandering naar werken. Van alle aanvragen zijn inmiddels 15 aanvragen afgerond en hebben 34 een principebeslissing.

Voorwaarden voor succes
Het Euregioproject 'Umnutzung' wil het hergebruik van voormalige agrarische gebouwen stimuleren en in goede banen leiden. Projectleider Radboud Vorage van LTO Noord Projecten schetste tijdens het symposium dat hergebruik van agrarische gebouwen een succes wordt, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet goed worden geïnformeerd naar de regels die gelden voor hergebruik en worden gekeken naar de (on)mogelijkheden van het gebouw, hoe het in de omgeving past, de wensen van de ondernemer/eigenaar en de financiële mogelijkheden. Verder adviseert Vorage om een plan te maken waarbij naast aandacht voor het maatschappelijk belang ook de stappen in beeld gebracht worden om tot realisatie te komen.

Het Duits-Nederlandse project Umnutzung moet de kansen voor hergebruik van agrarische bedrijfsgebouwen vergroten. Via bijeenkomsten, symposia en de speciale internetsite www.ruimtebijdeboer.nl wordt hergebruik gestimuleerd. Op de site kunnen boeren kosteloos stallen, schuren en bedrijfsruimten te huur aanbieden. Anderzijds kan het midden- en kleinbedrijf dat op zoek is naar een kleinschalige bedrijfsruimte op het platteland, er een zoekopdracht geven.



Ingezonden persbericht