Eenmans welstandscommissie typisch Limburgs
AMSTERDAM, 20080403 -- Nederland kent tien gemeenten met een dorpsbouwmeester die de welstandsadviezen opstelt. In die gemeenten bestaat geen welstandscommissie meer. Negen ervan liggen in Limburg. In een artikel in het blad Oog voor welstand worden de ervaringen van dorpsbouwmeester Herman Mens (Horst aan de Maas) beschreven.
Sinds 2003 kunnen gemeenten ervoor kiezen om in de plaats van een welstandscommissie een stads- of dorpsbouwmeester te benoemen. Aanvankelijk kozen slechts twee gemeenten daarvoor: StedeBroec in Noord-Holland en Maasbree in Limburg. Naar aanleiding van evaluaties van het welstandsbeleid besluit een groeiend aantal Limburgse gemeenten om geen commissie te benoemen maar een eenhoofdige welstandsadviseur.
Een dergelijke keuze heeft voor- en nadelen. Het voordeel is wellicht een persoonlijker behandeling en een minder kostbaar welstandsadvies, het nadeel is mogelijk dat de bouwmeester subjectiever zal oordelen en dat het welstandsadvies minder transparant en openbaar tot stand komt dan het geval is bij een welstandscommissie.
Lees het hele artikel op: fw.nl/fw.php?oog=13#dorpsmeester
Verder o.m. in Oog voor Welstand 13:
ACTUEEL: * Een roze huis in De Pijp moet overgeschilderd worden omdat het `ernstig in strijd' is met de welstandseisen. Een commentaar over het belang van een goede excessenregeling. Lees het commentaar in het blad en op de website.
* De Oude Kaart van Nederland brengt de kennis over leegstand in beeld. Iedereen weet dat er overal gebouwen leeg staan of binnenkort leeg komen: kantoren, kerken, fabrieken. Maar niemand inventariseert de aanstaande leegstand, zo blijkt uit de Oude Kaart van Nederland, waarvan de eindversie in mei gepresenteerd wordt door Fons Asselbergs, rijksadviseur voor de Cultuurhistorie.
* Interview met Herman Hertzberger die zijn heftige kritiek op de welstandscommissie uit 1969 nu nuanceert: "De Hollandse volksaard wil bijzaken onder controle houden en komt aan de hoofdzaken niet toe"
* Een portret van Drents Plateau, een regionale organisatie voor welstandsadvisering en cultuurhistorie die nauwe banden heeft met de gemeenten en met de provincie Drenthe
* Hoogbouwplannen leiden altijd tot discussie in de welstandscommissie. Soms gaat het over de vraag of hoogbouw ter plaatse wel wenselijk is, maar meestal wordt de welstandscommissie geconfronteerd met een voldongen feit: indien het bestemmingsplan hoogbouw toelaat, beperkt de welstandscommissie zich tot het silhouet, de uitstraling op de begane grond, de compositie van meerdere torens ten opzichte van elkaar.
Ingezonden persbericht