Socialistische Partij
Invoering WMO landelijk ramp; in Groningen goed verlopen
03-04-2008 * In veel gemeenten gaat het mis met de WMO. De landelijke trend is dat de overheid zich terugtrekt en mensen op zichzelf zijn aangewezen. Het linkse gemeentebestuur in Groningen heeft andere keuzes gemaakt waardoor de zorg in vrijwel alle gevallen is gecontinueerd. SP-wethouder Jannie Visscher hecht veel aan informatie die rechtstreeks van cliënten afkomstig is. Zo worden er regelmatig cliëntenlunches georganiseerd. Ook bezoekt wethouder Visscher cliënten thuis die hulp krijgen van de verschillende thuiszorginstellingen.
Bij de invoering van de wet heeft het Groninger college nadrukkelijk toegezegd het voorzieningenniveau voor de inwoners op peil te willen houden. Hierin paste de keuze van het college om bij de aanbesteding van de huishoudelijke verzorging de kwaliteit zwaarder te laten wegen dan de prijs. De verschuiving naar de goedkopere vorm van huishoudelijke verzorging is in Groningen gering gebleven. Landelijk is dat wel anders. In een Zembla uitzending van eind vorig jaar werd duidelijk welke gevolgen dat heeft. Mensen raakten hun vertrouwde hulp kwijt en kregen er een goedkope schoonmaker voor terug.
In 2007 zijn in Groningen in totaal 6.468 nieuwe Wmo-aanvragen binnengekomen. In 98% van de gevallen ontvingen de cliënten een positieve 'beschikking' of besluit. Hierbij speelt de informatievoorziening door de medewerkers van het Zorgloket een belangrijke rol. Wanneer mensen een aanvraag willen indienen, proberen de medewerkers zo goed mogelijk in beeld te krijgen wat de behoefte van de cliënt is. Daarnaast streven zij ernaar de cliënt zo goed mogelijk te informeren over de mogelijke voorzieningen en de regels die hiervoor gelden.
Zie ook:
* Dossier Zorg
* Actueel nieuwsoverzicht