Nederlandse exporteurs minder positief over 2008
03/04/2008 15:26
Atradius NV
PERSBERICHT
Atradius en Fenedex publiceren tiende editie 'Trends in Export'
Nederlandse exporteurs minder positief over 2008
Amsterdam, 3 april 2008 - Nederlandse ondernemers zijn veel minder positief over de ontwikkeling van de export dan in voorgaande jaren. Exporteurs verwachten voor 2008 een stijging van hun exportomzet met 4,3 procent, een duidelijke trendbreuk na jarenlange groeiverwachtingen van boven de 10 procent. In 2007 was nog sprake van een groeiverwachting van 11,5 procent. Deze kentering in het optimisme wijst onder meer op een afnemend vertrouwen, een kritische visie op de euro-dollarkoers en meer realisme bij Nederlandse exporteurs. Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek 'Trends in Export 2008' van kredietverzekeraar Atradius en exportorganisatie Fenedex.
Het onderzoek 'Trends in Export', dat voor de tiende keer wordt gepubliceerd, brengt de exportverwachtingen van Nederlandse ondernemers voor 2008 in kaart. Dit jaar zijn deze veel minder hooggespannen dan in 2007. Bert Bruning, directeur van Atradius Nederland: "Dit wijst voor 2008 op een verminderd vertrouwen in de wereldwijde economie. Een fikse groei is niet meer vanzelfsprekend. Dat de trend minder positief is wordt ook bevestigd door de hogere aantallen incasso's en claims die wij van onze klanten krijgen". Toch verwacht nog 75 procent van de exporteurs voor 2008 een stijging van de exportomzet.
Oost-Europa motor achter exportgroei in Europese Unie
De belangrijkste exportbestemming binnen de Europese Unie is nog steeds Duitsland. Voor driekwart van de Nederlandse ondernemers is dit buurland de belangrijkste handelspartner, gevolgd door België (64 procent), Frankrijk (57 procent) en het Verenigd Koninkrijk (56 procent). Opvallend is dat Polen zich steeds meer tot een belangrijke afzetmarkt ontwikkelt. Dat geldt voor 36 procent van de Nederlandse exporteurs. Voor dit jaar wordt een stijging van de exportomzet vooral verwacht in Oost-Europese landen als Roemenië, Bulgarije en Polen.
Dé nieuwe exportmarkten: Rusland en Oekraïne!
Rusland is door de respondenten het meest genoemd (36 procent) als belangrijke exportbestemming buiten de Europese Unie is. Hiermee neemt Rusland voor het eerst in 10 jaar de koppositie over van de Verenigde Staten (34 procent). Frank Hauwert, directeur van Fenedex: "Rusland is aan een onstuitbare opmars begonnen. Niet alleen zijn steeds meer exporteurs actief op de Russische markt, ook de verwachtingen voor de exportgroei zijn hooggespannen. Zo verwacht ruim driekwart van de Nederlandse exporteurs die al zaken doen met Rusland hier in 2008 een omzetstijging te realiseren." Daarnaast is Rusland in trek als nieuwe exportbestemming. De helft van de Nederlandse ondernemers zegt van plan te zijn één of meer nieuwe buitenlandse markten te betreden. Van deze exporteurs ziet het grootste aantal (14 procent) kansen in Rusland, gevolgd door buurland Oekraïne (8 procent). Op dit moment neemt Oekraïne al verrassend de tiende plaats in van belangrijkste exportmarkten buiten de Europese Unie.
Stijging grondstof- en kostprijzen grootste bedreiging
Bijna 7 op de 10 ondernemers beschouwen de stijging van grondstof- en kostprijzen van producten als grootste bedreiging voor de Nederlandse export. De euro-dollarverhouding wordt door 54 procent van de respondenten als een grote bedreiging ervaren. Net als in voorgaande jaren staat het positieve imago van Nederlandse producten bovenaan de lijst van belangrijkste stimulansen voor de Nederlandse export. Tevens wordt de kwaliteit van de infrastructuur door veel exporteurs als een sterk punt ervaren.
Meer productie in Nederland
De exporteurs verwachten in 2008 een iets groter deel van hun totale productie in Nederland te laten plaatsvinden: 49 procent ten opzichte van 46 procent in 2007. De overige 51 procent van de totale productie van de exporteurs zal buiten Nederland plaatsvinden, waarbij de productie in China nog steeds toeneemt: 14 procent ten opzichte van 12 procent in 2007. Landen waar naar verwachting opvallend minder wordt geproduceerd zijn Polen en Tsjechië. Vorig jaar verwachtten ondernemers nog respectievelijk 7 en 4 procent van hun productie hier onder te brengen. In 2008 is dit voor beide landen slechts 2 procent.
Meeste exporteurs ervaren betalingsachterstanden in Italië en Verenigde Staten
Atradius en Fenedex signaleren een negatieve tendens als het gaat om de betalingsmoraal in Europa. Italië is en blijft koploper als het gaat om betalingsachterstanden. Opvallend is dat Spanje een steeds hogere positie inneemt in de top 10 van landen met de grootste betalingsachterstanden. Polen blijft de grootste wanbetaler in Oost-Europa, op de voet gevolgd door Roemenië. Buiten de Europese Unie zijn de Verenigde Staten een van de snelste stijgers op de ranglijst van landen waar sprake is van betalingsachterstanden. Rusland staat op de tweede plaats, gevolgd door Turkije.
Over Atradius
Atradius is een vooraanstaande kredietverzekeraar met premie-inkomsten van 1,8 miljard euro per jaar en een mondiaal marktaandeel van 31 procent. Het bedrijf verzekert jaarlijks handel ter waarde van 450 miljard euro tegen het risico van wanbetaling en biedt tal van producten, variërend van kredietverzekeringen tot incasso. Met 3.900 medewerkers en meer dan 160 kantoren in 40 landen, heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag genomen worden. Atradius heeft een A rating (vooruitzicht stabiel) van Standard & Poor's en A2 (vooruitzicht stabiel) van Moody's.
Over Fenedex
Fenedex is dé particuliere ledenorganisatie van en voor het internationaal opererende bedrijfsleven. Fenedex brengt die kennis en ervaring bij bedrijven binnen die hen in staat stelt zo succesvol mogelijk te ondernemen op buitenlandse markten. Kernactiviteiten van Fenedex, in 1954 door het bedrijfsleven opgezet, zijn: inspireren, informeren, opleiden en adviseren van ondernemingen en personen ter bevordering van de kwaliteit van het exporteren en internationaliseren van het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen en die van de 1335 leden in het bijzonder.
http://www.atradius.com