Politie Amsterdam-Amstelland

Politie Amsterdam-Amstelland âzeldzaamâ open over integriteit / Amsterdam-Amstelland (03/04/08)

Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) is gebleken dat de politie Amsterdam-Amstelland veel doet ter bestrijding van integriteitsproblemen binnen het korps. Desondanks komen seksuele intimidatie, pesterijen en racistische grappen nog wel steeds voor. De VU heeft het onderzoek op verzoek van het korps gedaan, wat volgens prof. dr. Leo Huberts, hoogleraar Bestuurskunde, als een "zeldzaam initiatief" moet worden beschouwd. De korpsleiding betreurt de uitkomsten enerzijds, maar stelt anderzijds vast dat de resultaten het korps in staat stellen om het integriteitsbeleid nog verder te verbeteren.

Uit het representatieve onderzoek blijkt dat medewerkers een aantal gedragingen als âechteâ integriteitsproblemen bestempelen, maar die nog wel waarnemen in het korps. Zo is 99% van de medewerkers van mening dat seksuele intimidatie onaanvaardbaar is, maar neemt 12% dat gedrag toch wel eens waar. Eén op de drie korpsleden merkt dat er soms pesterijen op de werkplek voorkomen, terwijl 97% de norm deelt dat dit gedrag niet kan. En hoewel 91% racistische grappen of opmerkingen onaanvaardbaar vindt, ziet ook één op de drie dit gedrag zo af en toe wel in hun omgeving gebeuren. Belangrijke conclusies zijn verder dat het preventieve integriteitsbeleid van het korps groot draagvlak heeft: 75% van de medewerkers vindt de huidige inspanningen van het korps de moeite waard en 86% wil dat er veel aandacht voor het thema is. 73% is van mening dat signalen over ongewenst gedrag van collega's serieus worden genomen. Het preventieve integriteitsbeleid leidt er toe dat zaken transparanter en beter bespreekbaar zijn. Medewerkers zijn zich sterk bewust te leven in een glazen huis en meer dan 85% van de korpsleden voelt zich verantwoordelijk om collegaâs aan te spreken bij niet-integer gedrag.

Het preventieve integriteitsbeleid van de politie Amsterdam-Amstelland heeft de afgelopen twintig jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het korps besteedt nu veel aandacht aan bewustwordingsprogramma's voor alle korpsleden. Ook is het nazorgtraject een belangrijk instrument om integriteitsschendingen in de toekomst te voorkomen. Voor de korpsleiding spreekt het vanzelf dat er een goed integriteitsbeleid is. Commissaris Cor Gorissen, binnen de korpsleiding verantwoordelijk voor integriteit: âWie van anderen vraagt om zich aan normen en regels te houden, moet zelf voorop lopen en zijn eigen mensen beschermen tegen de valkuilen." Het korps neemt de onderzoeksresultaten uiterst serieus. "Belangrijk is dat we nu wéten wat voor effect ons beleid heeft en wat de perceptie en ervaringen van onze medewerkers zijn," benadrukt commissaris Gorissen. "We staan open voor de conclusies en aanbevelingen van het rapport en willen ons beleid vernieuwen en de werking ervan blijven monitoren." De conclusies zullen een belangrijke plek innemen bij de interne opleiding âDiversiteit in leiderschapâ en het korpsbrede project âVeilig Klimaatâ. De onderzoeksresultaten fungeren tevens als nulmeting en vormen een basis voor toekomstig onderzoek naar integriteitsbeleid bij het korps Amsterdam-Amstelland. De VU gaat het onderzoek verbreden naar andere politiekorpsen in Nederland.