De Nederlandse Bank

2007

Inleiding President bij persconferentie Jaarverslag DNB 2007

Persbericht

Datum 3 april 2008

Onzekerheid is troef in de wereldeconomie. Wereldwijd trekt ook de inflatie aan. De situatie op de financiële markten is buitengewoon complex, voortdurend in beweging en in een aantal opzichten zonder precedent. De financiële sector maakt een herstructureringsproces door dat tijd vergt en pijn zal doen.

Deze omslag in het economisch beeld volgt op een periode van historisch hoge groeicijfers. De snelle ontwikkeling van nieuwe financiële diensten en producten heeft deze bloeiperiode mede mogelijk gemaakt. Dergelijke welvaartsverhogende innovaties verlopen echter zelden geleidelijk, vaker schoksgewijs. Daardoor kan het gebeuren dat een vernieuwingsgolf onordelijk verloopt. Dat blijkt in de afgelopen jaren het geval te zijn geweest. Daaraan heeft bijgedragen het klimaat van lage risicopremies, rendementsjacht en zeer ruime monetaire verhoudingen.

Vertrouwensherstel heeft momenteel de hoogste prioriteit. Financiële instellingen moeten met voorrang hun risicomanagement op orde brengen. Te veel banken blijken immers onvoldoende zicht te hebben gehad op de omvang van de risico's die ze liepen. Ook de werkwijze van de `rating' industrie en de waardering van complexe financiële producten moeten worden verbeterd. Voorts dienen de instellingen beter hun weerstandsvermogen onder moeilijke omstandigheden te testen. Deze en andere verbeteringen moeten zodanig vorm worden gegeven dat zij de innovatie niet in de kiem smoren, maar wél de ongewenste neveneffecten voorkomen. Internationale samenwerkingsorganen, zoals de toezichthouders verenigd in het Bazels Comité, houden zich momenteel intensief met deze punten bezig en zijn daarover in dialoog met de private sector.

Een belangrijk negatief neveneffect van de huidige onrust, in gang gezet door problemen op de Amerikaanse (subprime) hypotheekmarkt, is een aanzienlijke groeivertraging van de Amerikaanse economie. Ook de aandelenmarkten zijn onder neerwaartse druk gekomen. Hoewel de Europese en Aziatische economieën zich nog goed staande houden, zullen deze ontwikkelingen hoe dan ook de wereldconjunctuur negatief beïnvloeden. Tegelijkertijd neemt de wereldwijde inflatiedruk, onder meer als gevolg van stijgende grondstoffenprijzen, verder toe. Het belang van stabiele monetaire verhoudingen is groot. Handhaving van prijsstabiliteit over de middellange termijn is en blijft dan ook de beste bijdrage die wij als Europese monetaire autoriteiten aan de groei kunnen geven. Het is goed te beseffen dat de Europese economie dankzij de monetaire unie, waarvan de tiende verjaardag aanstaande is, aanzienlijk beter is toegerust om schokken op te vangen. Daar plukken we nu de vruchten van.

Een enkel woord over Nederland. Als open economie is ons land gevoelig voor internationale ontwikkelingen en zeker ook voor de Amerikaanse conjunctuur. Dat geldt voor goede én slechte tijden. Nederland heeft goede jaren achter de rug. Daarom kan het bedrijfsleven bogen op een gezonde winst- en concurrentiepositie. Voorkomen moet worden dat deze buffers worden aangetast door loonstijgingen die de productiviteitsstijgingen te boven gaan. Groeiresultaten uit het verleden zijn momenteel de slechtst denkbare leidraad bij de loonvorming. De schatkist profiteert weliswaar van meevallende aardgasbaten, maar er is nog geen sprake van vergrijzingbestendige overheidsfinanciën. Daarom is, mede gelet op de huidige omstandigheden, een zeer prudent begrotingsbeleid geboden.

Concluderend: we hebben goede jaren achter de rug, maar worden thans met grote onzekerheden geconfronteerd. Het zal stuurmanskunst vergen op deze woelige wateren een veilige koers te blijven volgen.

Downloads


* Verslag President jaarverslag 2007 (PDF: 1,2 Mb)
* Jaarverslag DNB 2007 (PDF: 2,9 Mb)

* DNB Sociaal Jaarverslag 2007 (PDF: 4,6 Mb)
---

Jaarverslag 2007

Webcast Jaarverslag 2007 Bekijk de persconferentie DNB-Jaarverslag 2007 via DNB Web TV