Gemeente Zevenaar


Week 14

OUD PAPIER
In de gemeente Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u s.v.p. plastic folies verwijderen? Papier van bedrijven wordt niet meegenomen. Kijk hier voor het ophaalschema.

GRATIS COMPOST BIJ DE GEMEENTE

Zaterdag 12 april staat in het teken van landelijke compostdag. De gemeente Zevenaar neemt deel aan die dag door gratis compost uit te delen. De gemeente spreekt daarmee zijn waardering uit voor de inwoners van Zevenaar. Ook in 2007 hebben zij bijgedragen aan een prima resultaat wat betreft gescheiden inzameling. Zevenaar zamelt maar liefst 67% van het afval op een af andere wijze gescheiden in. Daarmee scoort Zevenaar ook landelijk heel hoog.

Een van de grootste bijdrages aan de gescheiden inzameling vormt het groente-, fruit- en tuinafval (GFT). En dat is de basis van de compost die we nu uitdelen. De kringloop in optima forma, omdat u in feite zelf de grondstof voor uw eigen compost heeft aangeleverd.

Op twee plaatsen delen we de compost uit.

* Bij het gemeentelijk opslagterrein aan de Methen kunt u van 9.00 tot 15.00 uur terecht. Per persoon kunt u maximaal 1 m3 meenemen. Voor mensen die geen vervoermiddel of emmer hebben om de compost los mee te nemen zijn er ook losse zakken compost te verkrijgen. Hiervoor geldt dat u maximaal twee zakken per persoon mag meenemen. Het terrein aan de Methen vindt u aan de rechterzijde van de weg als u vanaf de spoorwegovergang in de Methen richting Pannerden te rijdt.

* Op het Dorpsplein van Giesbeek kunt u ook terecht van 9.00 tot 15.00 uur. Daar kunt u alleen zakken compost meenemen. Eveneens maximaal twee per persoon. Voor beide locaties geldt dat er compost gehaald kan worden zolang de voorraad strekt.

Compost maakt men van GFT-afval: het groente-, fruit en tuinafval dat u zelf aanbiedt. Het is niet alleen prima geschikt als bodemverbeteraar, maar heeft meer (milieu)voordelen. Door compost te gebruiken is er minder kunstmest en/of veen nodig dat in potgrond wordt toegepast. Ook zorgt het maken van compost voor minder CO2 belasting dan alternatieven, zodat het ook een bijdrage levert bij de verminderde opwarming van de aarde. En niet te vergeten is composteren van GFT veel goedkoper dan verbranden, hetgeen een gunstige invloed op de afvalstoffenheffing heeft.