AWBZ-brief VGN

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ/CB-U-2836746

3 april 2008

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij gevraagd om een reactie op de brief van de Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (VGN), aangaande aanvullende toeslagen, herindicatie en knelpuntenprocedure AWBZ.
Omdat de brief aan u is gericht, heb ik niet zelfstandig een antwoordbrief aan de VGN gezonden. Op uw verzoek wil ik gaarne ingaan op de door de VGN naar voren gebrachte punten.

Het eerste onderwerp betreft de gevolgen van de bezuinigingen op ondersteunende begeleiding. De VGN stelt dat de combinatie van prijsverlaging en minder uren zorg zal leiden tot een aanpassing van het zorgaanbod. Door de maatregelen worden zorgaanbieders gedwongen keuzes te maken die zij niet willen. Als voorbeeld noemt de VGN de zorgaanbieder Amarant.

In mijn brief van 12 maart jl (TK 2007-2008, 26.631 nr. 248) ben ik specifiek ingegaan op de situatie bij Amarant. In deze casus en ten aanzien van de algemene opmerkingen van de VGN spelen twee elementen een rol. Het eerste aspect betreft het aantal uren zorg binnen de geïndiceerde klasse. Het tweede aspect betreft de verlaging van het maximumtarief van de functie ondersteunende begeleiding algemeen. Aan zorginstellingen wordt gevraagd om zich in te spannen om uitgaande van het indicatiebesluit het aantal uren te beperken of de kosten te verlagen. Uit landelijke vergelijking door de NZa blijkt dat zorgaanbieders tegen een lager tarief en met een beperkter aantal uren zorg in de geïndiceerde klasse een adequaat zorgaanbod kunnen leveren.

Het is begrijpelijk dat zorgaanbieders aangeven liever niet deze keuze te willen maken. Spiegelend aan andere best practices in de sector heb ik toch een appèl aan de sector gedaan om in het belang van de cliënt een inspanning te leveren.

Het tweede onderwerp betreft de invoering van extramurale zorgpakketten. De VGN geeft aan verrast te zijn over de aankondiging dat ook bij de extramurale zorgverlening wordt nagedacht over de introductie van zorgpakketten. De VGN hecht aan een zorgvuldige invoering en wil graag weten of introductie per 1 januari 2009 realiseerbaar is.

Ook ik vind het van belang dat de introductie zorgvuldig en geleidelijk verloopt. De eerste stappen zal ik voor de behandeling van de begroting 2009 bekend maken. Een volledige inwerkingtreding per 1 januari 2009 acht ik niet realistisch bij zo'n complex proces. Dat heeft de introductie van de intramurale zorgzwaartebekostiging ons wel geleerd. Overleg met de sector zal zeker deel uitmaken van het implementatieproces.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker