Senternovem


03-04-2008 | Procesintensificatie: Enorme energiebesparing procesindustrie mogelijk

In de procesindustrie valt enorm veel energie te besparen door procesintensificatie: het toepassen van vaak radicaal vernieuwende principes in proces- en installatieontwerp. Om de ontwikkelingen op dit gebied in een stroomversnelling te brengen, is door de sector procesindustrie een European Roadmap for Process Intensification opgesteld. Het EnergieTransitie Platform Ketenefficiency was de initiator en ondersteunde de totstandkoming van deze routekaart die op 17 maart werd gepresenteerd.

Het doel is om in 2050 circa 20% energiebesparing te bereiken via procesintensificatie. "Dat is echter onze minimumwens", vertelt Andrzej Stankiewicz. "Op sommige plekken in de procesindustrie is veel meer mogelijk. Er bestaan technologieën waarmee besparingen tot 85% mogelijk zijn". Stankiewicz is hoogleraar Process Intensification aan de TU Delft en voorzitter van het Nederlandse Kennisnetwerk op het gebied van procesintensificatie. Vanuit die twee rollen was hij als `kerngroeplid' direct betrokken bij het opstellen van de routekaart.

Kleiner, sneller en minder energieverbruik
Binnen procesintensificatie spelen nieuwe technologieën een sleutelrol, maakt Stankiewicz duidelijk: "Nieuwe technologieën maken het mogelijk processen zodanig fundamenteel anders in te richten dat installaties die vele malen kleiner zijn dan de huidige, in veel kortere tijd hetzelfde werk kunnen doen. Vanwege de direct aanwijsbare energiebesparing die hierdoor mogelijk is, is procesintensificatie voor EnergieTransitie natuurlijk bijzonder interessant. Hun rol ging dan ook veel verder dan het leveren van een financiële bijdrage: EnergieTransitie was de initiator van de gehele exercitie en heeft het projectteam gevormd."

Drie onderdelen
De routekaart bestaat eigenlijk uit drie onderdelen, vertelt Stankiewicz. "Allereerst hebben we experts van over de hele wereld betrokken bij de inventarisatie van wat er is op het gebied van procesintensificatie. Dat heeft geleid tot een volledig overzicht van veelbelovende technologieën, maar maakte ook duidelijk waar technische barrières liggen." Een tweede onderdeel vormde de procesintensificatie Quick Scan die bij een aantal Nederlandse bedrijven is uitgevoerd. "Het doel was zicht te krijgen op de mogelijkheden voor het inzetten van nieuwe technologieën in hun huidige processen. Dit leverde informatie op over de relevantie van bepaalde technologieën voor de Nederlandse industrie." Het derde onderdeel ten slotte omvatte de daadwerkelijke ontwikkeling van de routekaart in samenwerking met een groot aantal bedrijven uit de procesindustrie. "Daar ging het om de vraag hoe zij op korte, maar ook op langere termijn hun processen concreet zouden kunnen inrichten met gebruikmaking van voor hen relevante procesintensificatie-technologie."

Ontwikkelen Research en Development-programma's De roadmap is als papieren document nu afgerond; de roadmap als `proces' loopt nog steeds, maakt Stankiewicz duidelijk. "Het is nu zaak een Research en Development-programma te ontwikkelen. We hopen voor de zomer kant en klare programma's te kunnen presenteren die aangeven wat we de komende vijf jaar willen doen. Daarnaast willen we ook een visie ontwikkelen voor de zeer lange termijn. Daarin gaat het om de vraag wat nodig is om nog grotere dromen te realiseren, zoals het maken van chemicaliën uit biomassa."

Downloads

Report 'European Roadmap for Process Intensification' Appendix 1 - Process Intensification Technologies Description and Review
Appendix 2 - Industry Sector Process Intensification Roadmaps [pdf,
1,15 Mb]