Senternovem


03-04-2008 | Regionale kansen voor Waterstof en Biomassa

Ideeën voor biobased economy

Het Evoluon in Eindhoven, Openlucht Museum in Arnhem en De Kuip in Rotterdam vormden achtereenvolgens het decor van de conferenties `Regionale kansen voor waterstof en biomassa'. Tijdens de dagen presenteerden deelnemers hun ideeën voor een biobased economy en waterstof aan ondermeer collega-ondernemers en -kennisinstellingen en lokale overheden.

Welke kansen biedt biomassa voor mijn onderneming? Wat levert werken met waterstof op? Ruim zeshonderd ondernemers, investeerders, kennisinstellingen en overheden discussieerden hierover en inspireerden elkaar tot actie. Zo inspireerde Ruben van Maris (Maris Projects) de aanwezigen met zijn credo 'er bestaat geen afval' en illustreerde dit met zijn projecten in Maleisië en India en zijn vergevorderde plannen voor een CO2-verwerkingspark in Schijndel. De Nederlandse pioniers die algen kweken voor energieproductie (Ingrepro) of het produceren van hoogwaardige stoffen zoals omega-3 vetzuren (Lgem) trokken ook veel belangstelling. Het bedrijf Beethanol produceert kleinschalige fabriekjes voor boeren om bio-ethanol en biogas te produceren.

Nieuwe ideeën
Na de lezingen en workshops legden de deelnemers contacten voor samenwerking of om door te praten over het onderwerp. `Ook kwamen er enkele initiatieven in het land aan het licht die voor ons nog nieuw waren' vertelt Annelies Jonkman, secretaris EnergieTransitie Platform Nieuw Gas. `Deelnemers vulden de `kanskaarten' per regio aan met daarop bedrijven en geplande initiatieven op het gebied van biomassa en waterstof. Ook gebruikten ze deze kaarten om behoefte aan samenwerking kenbaar te maken', aldus de secretaris van het Platform Groene Grondstoffen, Edith Engelen.

De bijeenkomsten zijn georganiseerd door de Platfoms Nieuw Gas en Groene Grondstoffen van EnergieTransitie. Meer informatie vindt u op www.creatieve-energie.nl.