Gemeente Utrecht
Mondelinge vragen voor vragenuur donderdag 3 april in de gemeenteraadsvergadering betreffende huisartsenpost Leidsche Rijn
Vragen van mw. N. Wigny, CDA
Naar verwachting zal de nieuwbouw van ziekenhuis Mesos Leidsche Rijn wellicht pas in 2012 of later (bron: www.mesos.nl) klaar zijn. Dit deelde het college mee in de commissie SO vorige week.
Er is in Utrecht momenteel slechts één huisartsenpost (Rubenslaan 190). Deze wordt geëxploiteerd door Primair huisartsenposten.
Bij elkaar genomen betekent dit dat de ongeveer 75.000 bewoners van Utrecht West, Vleuten - De Meern en Leidsche Rijn (bron: Bevolking van Utrecht: per 1 januari 2007, p.13) tot eind 2012 of later afhankelijk zijn van de huisartsenpost aan de Rubenslaan.
Het CDA vraagt al jaren aandacht voor een tweede huisartsenpost om de stad beter medisch te bedienen 's avonds, 's nachts en in de weekenden. Het is geen overbodige luxe, zeker niet geografisch, om een tweede huisartsenpost te hebben in een stad met bijna 300.000 inwoners. Als resultante is een tweede huisartsenpost gepland in Mesos ziekenhuis Leidsche Rijn. Nu blijft de bouw van dit ziekenhuis, dat er aanvankelijk nu al had moeten staan, nog jaren uit. Daarmee ook de huisartsenpost.
Het bovenstaande baart het CDA zorgen en brengt haar tot de volgende vragen aan het College:
1. Deelt het college de zorg over het uitblijven van deze medische voorzieningen in het gestaag in inwonertal groeiende Leidsche Rijn?
2. Is het College bereidt om met Primair en Mesos de mogelijkheden te bespreken om een alvast een tijdelijke huisartsenpost te openen in Leidsche Rijn?
3. Wil het college de toezegging doen dat er, wat haar betreft, op korte termijn een (tijdelijke) huisartsenpost in Leidsche Rijn komt?
4. Als het college niet bereidt is om de mogelijkheden van een huisartsenpost in Leidsche Rijn te onderzoeken, welke alternatieven ziet zij dan, eventueel elders in de stad, buiten het wachten op de nieuwbouwlocatie van Mesos?
---- --
STREKT TER VERVANGING
Mondelinge vragen van mevrouw drs. C.P. Sarolea inzake het plaatsen van een tent in het park Waterwin
Donderdag 27 maart was er o.a in park Waterwin een congres over innovatie bestemd voor ambtenaren. Aanwezig waren allerlei kopstukken uit de advieswereld, universitaire wereld en de overheid. We lezen op de site van het festival dat het festival Zizani heet. Zizani, een meisje van tien, verwondert en verbaast zich over de dingen die zij ziet, hoort en meemaakt. Zij stelt hierover vragen. Simpele vragen over Nederland, haar buurt, de overheid en nog veel meer. Simpele vragen hebben vaak complexe antwoorden. Zo ook die van Zizani.
Ik wil graag van het college antwoord op de volgende vragen:
1. Heeft bedoeld evenement nadelige gevolgen gehad voor de kwaliteit van het gewonnen drinkwater? Zo ja, in welke mate?
2. Zizani een meisje van tien woont toevallig in Terwijde aan het Waterwin park. Zij heeft al vaak met haar vader een balletje willen trappen in het park voor de deur. Ook haar verjaardagsfeestje heeft ze daar willen vieren. Maar nee, het mag niet. Haar papa en mama vertellen dat er water uit de grond wordt gewonnen en dat het park daarom schoon en ongeschonden moet blijven. Nu ziet Zizani een grote tent op het grasveld staan, waar die dag 700 ambtenaren naartoe komen om te praten over verwondering. Papa, waarom mogen die mensen wel gezellig een feestje vieren in het park en ik niet?
3. Gaarne wil ik advies van het college over wat die vader of moeder haar dochter moet antwoorden.
4. Gelden voor ambtenaren andere regels bij het organiseren van een congres of feestje dan voor andere mensen in de stad?
5. Waarom heeft de overheid juist op die plek gemeend een congres te moeten organiseren?
6. Denkt de gemeente Utrecht dat het beeld dat hiermee wordt opgeroepen bijdraagt aan het verkleinen van de kloof tussen overheid en burger?
7. Worden er in de toekomst meer ontheffingen verleend aan burgers voor het organiseren van een event in het park Waterwin?
---- --