Nederlanders betalen de financiële crisis van hun inkomen of pensioen
Publicatietijd: 03/04/2008 09:19
Woerden, woensdag 2 april 2008 - Nederland heeft het Voorjaarsoverleg dit jaar hard nodig. Nederland kan zich niet veroorloven de wereldwijde financiële crisis te negeren, vindt FNV Bouw. Want vroeg of laat draaien werkenden, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden in Nederland op voor de rekening, als het kabinet de alarmsignalen koppig blijft negeren.
Aandelen hebben soms tientallen procenten van hun waarde verloren. Grote commerciële banken in de VS en de EU liggen aan het infuus van de Centrale Banken. Staatsgeld van China en van de schatrijke Golfstaten verdwijnt inmiddels met miljarden tegelijk in de ziekste patiënten. De huidige kredietcrisis krijgt ook grote gevolgen voor Nederland.
"Er ontstaan nu al gaten in de toekomstige koopkracht van Nederlanders," signaleert voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. "Maar de inflatie is met name voor de pensioenfondsen zorgelijk."
Dalende rente maakt de inkoop van toekomstig pensioen duur en levert lagere opbrengsten op. De groeiende inflatie maakt de indexatie onzeker en duurder. Tenslotte leidt de koersval op de aandelenbeurzen tot fikse verliezen, terwijl juist beleggingswinsten nodig zijn om de indexatie te halen.
Bij één op de drie pensioenfondsen is de dekkingsgraad door de crisis inmiddels gedaald tot 120 procent. Op dat niveau eist de Nederlandse bank extra maatregelen. Dat betekent premieverhoging, minder risico's bij de beleggingen of minder of helemaal geen indexatie.
"Ongeacht wat de pensioenfondsen kiezen: de werknemers betalen de rekening vroeg of laat," stelt Dick van Haaster vast. "De kredietcrisis gaat werknemers en vakbonden direct aan, want gepensioneerden, werkenden en uitkeringsgerechtigden zien nu al hun koopkracht door de inflatie achteruithollen, tegelijkertijd lopen alle pensioenen gevaar."
Bedrijven genoten de afgelopen periode verschillende belastingverlagingen, maar voor de Nederlandse burgers stijgen de uitgaven mede door gemeentelijke lasten en rijksheffingen. De overheid ontvangt veel inkomen uit de energie accijnzen. FNV Bouw vindt dat de energieheffing omlaag kan. De lonen zijn weliswaar met 3 à 3,5 procent toegenomen, maar die ruimte gaat komende tijd weer onderuit door de fikse inflatie tussen de 2,5 tot 3,5 procent. Het kabinet verrast de burger in 2009 ook nog eens met een Btw-verhoging van 19 naar 20 procent. Een heel slecht plan, meent Van Haaster: "Daarmee neemt het rijk een extra hap uit de koopkracht."
Er is kortom stof genoeg, met zwaarder weer voor de Nederlandse economie op komst, voor het Voorjaarsoverleg tussen overheid, vakbeweging en werkgevers. Van Haaster: "Het kabinet moet zijn verantwoordelijkheid nemen, anders moeten de bonden zelf de koopkracht in cao's veilig stellen met veel hogere looneisen."