Gemeente Breda

NCRV op zoek naar natuur in de stad Breda

Op donderdag 3 april staat Breda centraal in de NCRV-serie `Natuur in de Stad'.
Deze aflevering is vanaf 19.55 uur te zien op Nederland 2. Medewerkers van de Gemeente Breda lichten de natuurwaarden in de stad toe.

Veel plekken in de stad zijn al volgebouwd. De overgebleven stukjes natuur worden nu zo goed mogelijk in stand gehouden. Zo worden bijvoorbeeld de echte natuurplekken onderhouden door een speciale Ecoploeg.

Breda was in de jaren tachtig van de vorige eeuw de eerste stad waar schapen natuurplekken begraasden. Nu is dit een landelijke trend geworden waar Breda ook weer aan meedoet. Door deze begrazing neemt de soortenrijkdom aan planten, en uiteindelijk ook aan dieren, verder toe.

Stadsecoloog Jeroen Stoutjesdijk heeft speciale aandacht voor de beken die door de stad lopen en die één voor één natuurlijker gemaakt worden. Vogelkenner Raymond van Breemen neemt de kijker mee naar een verrassend vogelrijk gebied: het natuurterrein bij de geluidswal van de A27. Dit natuurgebied is met opzet gecombineerd met onder andere een kunstproject en een geluidswal. Als je weinig ruimte hebt in een stad moet je verschillende functies combineren. "Zo wordt natuur onmisbaar", is de stelling van stadsplanner Marc Okhuijsen.

De serie geeft behalve aan Breda ook aandacht aan Amersfoort, Doetinchem, Leeuwarden, Almere en Apeldoorn.

Breda, 31 maart 2008