Help! waar is mijn wijkagent
Resultaten poll `Politie in de buurt' - WatVindtNederlandErvan
OUDERKERK A.D. AMSTEL, 20080402 -- Een van de speerpunten van ons kabinet is een `dorpsgerichte' benadering ten aanzien van de openbare orde en veiligheid. De (wijk)agent moet het vertrouwensfiguur worden van de burgers. Hij is het aanspreekpunt, hij signaleert, werkt preventief en bij ordeverstoringen treedt hij daadkrachtig op. WatVindtNederlandErvan? heeft aan haar internetpanel in een mini-enquête gevraagd hoe tevreden men op dit moment is over de inzet van de politie in de buurt.
Uit de vragen en stellingen die zijn voorgelegd komen enkele opvallende resultaten naar voren.
Op de vraag `Hoe vaak ziet u de politie door uw buurt komen?' zegt slechts 15% van de deelnemers dat hij/zij de politie dagelijks in de buurt ziet. 65% geeft aan de politie nooit of minder dan een keer in de week in de buurt te zien. Ongeveer hetzelfde percentage geeft aan graag de politie vaker in de buurt te willen zien.
`Hebt u het gevoel dat de politie u en uw buurt voldoende bescherming biedt?' Blijkbaar is dit niet zo. Bijna 60% reageert hier negatief op. Ook het contact met bewoners kan een stuk beter: 71% geeft aan dat er te weinig contact is met de bewoners in de buurt.
DE WIJKAGENT
De wijkagent, soms ook de gebiedsagent of de buurtregisseur genoemd, speelt in de communicatie met de buurt een centrale rol. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt bij de politie. Opvallend is echter dat maar liefs 82% van de deelnemers aangeeft deze persoon niet te kennen! Terwijl 75% wel van het bestaan weet van een wijkagent, gebiedsagent of buurtregisseur.
Hoe de wijkagent, gebiedsagent of buurtregisseur te bereiken is weet 67% niet. Ook hebben we een aantal stelling voorgelegd:
'De politie heeft te weinig tijd voor allerlei zaken' - bijna 66% is het hier mee eens.
'De politie is snel aanwezig als dit nodig is' - 25% is het hier mee eens.
'De politie is goed aanspreekbaar' - 36% is het hier mee eens.
'De politie treedt niet hard genoeg op' - zo'n 69% is het hier mee eens.
Over het totale functioneren van de politie is slechts 17% tevreden tot zeer tevreden. De volledige uitslag van deze mini-enquête is te vinden op onze site.
PROFIEL RESPONDENTEN
Een groot deel van de deelnemers van ons internetpanel bestaat uit mannen: 72%. Het opleidingsniveau is relatief hoog, 48% heeft een opleiding op HBO/Universiteit niveau, 38% op MBO niveau en 14% heeft LBO niveau of geen opleiding. Van de deelnemers is ruim 60% ouder dan 40 jaar. Het grootste deel is woonachtig in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Limburg en Groningen. Ruim driehonderd panelleden hebben deelgenomen aan deze mini-enquête.
www.watvindtnederlandervan.nl
WatVindtNederlandErvan?