P E R S B E R I C H T
================
Lente in de Achterhoek
Genieten van streekgerechten!
ACHTERHOEK - Menigeen heeft in het najaar al kennisgemaakt met de Achterhoek. Want dan staan de wildgerechten hier namelijk centraal. Maar de Achterhoek is ook in het voorjaar de moeite waard. Dan is er namelijk net zo veel te genieten op culinair gebied. Denk aan asperges, wijnen, bijzondere groenten, vlees, noem maar op. Alles uit eigen streek, geteeld en verzorgd met liefde voor het land. En, de Achterhoekse restaurants spelen hier met verve op in. Want van half april tot eind juni kun je bij een twintigtal Achterhoekse restaurants die streekgerechten proeven. En, geniet tegelijkertijd van de lente en breng een bezoekje aan zo'n boerenbedrijf waar die streekproducten worden gemaakt. Neem een kijkje op
Streekgerechten
Het leven in de Achterhoek is goed. Je ziet het wanneer je tijdens een fietstochtje om je heen kijkt. Overal 'sappige' weilanden: mooi fris en groen, met her en der een vrijstaande boom die voor een schaduwrijk plekje zorgt. Als je een koe zou zijn, zou je het wel weten. Hier is 't plezierig grazen. Geen druk verkeer om je heen, geen uitlaatgassen, alles puur natuur. Er worden bovendien verrukkelijke groenten en fruit geteeld. Vaak onbespoten en volop smaak zoals je die van vroeger kent. Ook de koningin van de groente, de asperge, wordt in de Achterhoek op grote schaal verbouwd en bij menige aspergeteler kun je zélf je pondje uitsteken. Die streekproducten worden door de restaurants met veel liefde en zorg bereid tot culinaire hoogstandjes. Recepten die vaak van vader op zijn zoon zijn doorgegeven en telkens verfijnd tot de specialiteiten die anno 2008 zo hogelijk worden gewaardeerd. Ja, de lente betekent genieten in de Achterhoek!
Smakelijk
Wat kun je aan streekgerechten verwachten? Iedere lekkerbek kan in de Achterhoek zijn hart ophalen. Een combinatie van lamsfilet en lamsrack met een saus van Bronkhorster kruidkoek en port. Een bonbon van huisgerookte zalm met Achterhoekse aardappel-aspergesalade. In roomboter gegaarde asperges met nootjes lamsrugfilet en Achterhoeks gedroogd nagelhout. Dit vergezeld met witte kool in 't zuur en een appel/perenstroop jus. Huisgemaakt ijs van lokaal gekweekte rabarber, op citroen meringue en een aardbeien soepje waarin iets mint. Trek? Kijk op
Achterhoekse wijn
Tegenwoordig is het niet meer zo, dat een goede wijn per definitie uit het buitenland zou moeten komen. Dankzij nieuwe druivenrassen en verbeterde technieken willen de wijndruiven nu ook in ons eigen land groeien. Zeker op de vruchtbare bodem van de Achterhoek. Met een areaal van ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek uitgegroeid tot het grootste en meest toonaangevende wijnbouwgebied van Nederland. Veel wijngaarden hebben proeflokalen waar je met de wijn kan kennismaken. En menig Achterhoeks restaurant schenkt graag een glaasje van dit mooie streekproduct. Proef en geniet ervan.
Informatie
Alles wat je over 'Lente in de Achterhoek, streekgerechten op de kaart' wilt weten vind je op
Ondersteuning
De totstandkoming van deze actie is verzorgd door het Achterhoeks Bureau voor Toerisme en mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de provincie Gelderland op grond van de subsidieregeling Sociaal Economisch Beleid.
Zutphen, april 2008
EOA/ea.