Milieudienst Rijnmond

CO2-uitstoot Rotterdam in 2025 maximaal 12 Mton

02.04.2008


De totale uitstoot van CO2 in Rotterdam mag in 2025 de 12 megaton (Mton) niet overstijgen. Dit is evenveel als de huidige uitstoot van 2,4 miljoen huishoudens. Zonder de inzet van het Rotterdam Climate Initiative zou dit cijfer oplopen tot 46 Mton. De Nederlandse CO2-uitstoot van bedrijven en huishoudens bedroeg in 2005 206 Mton (CBS). Volgens de Europese doelstelling zal Nederland hiervan 40 Mton moeten besparen. Voor de havenstad de ambitieuze taak om de komende jaren een reductie te realiseren van 34 Mton. Dat blijkt uit een studie die door DCMR Milieudienst Rijnmond is uitgevoerd in het kader van het Rotterdam Climate Initiative.

De doelstelling van het Rotterdamse platform, een reductie van 50% CO2-emissie in 2025 ten opzichte van 1990, is in de nulmeting voor het eerst vertaald naar concrete hoeveelheden. De studie, die gevalideerd is door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), laat zien dat de CO2-uitstoot in Rotterdam in 1990 circa 24 Mton bedroeg. Dit betekent dat de uitstoot in streefjaar 2025 niet meer dan 12 Mton mag zijn.

Energieopwekking & industrie

De sector Energieopwekking & Industrie speelt een sleutelrol bij het behalen van deze ambitieuze doelstelling. Hieronder vallen onder andere de energietoeleveranciers, raffinaderijen, afvalverbrandingsbedrijven en chemische industrie. Uit de nulmeting blijkt dat deze sector in 1990 verantwoordelijk was voor 88% van de totale Rotterdamse CO2-uitstoot, ofwel 20,9 Mton. Dit aandeel zal de komende jaren alleen maar verder toenemen; de CO2-uitstoot bedroeg in 2005 al 25,3 Mton en de emissie zal naar verwachting, zonder de inzet van het Rotterdam Climate Initiative, toenemen naar 42,1 Mton in 2025.

Nieuwe elektriciteitscentrales

Met name de energiebedrijven dragen de komende jaren fors bij aan de toename van CO2-uitstoot. DCMR Milieudienst Rijnmond schat de uitstoot als gevolg van energieopwekking in 2025 op 24,7 Mton, drie keer zoveel als in 1990 toen de CO2-emissie uitkwam op 7,8 Mton. De groei is het gevolg van de geplande vestiging van twee kolengestookte centrales (E.ON en Electrabel) en drie gasgestookte centrales (Eneco/IP, Airliquide/Pugen en Intergen). De bouw van deze centrales is noodzakelijk om te voorzien in de stijgende energiebehoefte. Om in plaats van een toename van de CO2-uitstoot, juist een reductie te realiseren, is de CO2-afvang, transport en opslag (CCS) noodzakelijk. Het Rotterdam Climate Initiative wil dat ondergrondse opslag van de CO2 wordt gerealiseerd in lege gas- en olievelden in de Noordzee.

Op weg naar duurzame energiehuishouding

Ruud Lubbers, die medio februari met een delegatie namens het Rotterdam Climate Initiative een bezoek bracht aan EU-commissaris Andris Piebalgs (Energie), wil graag dat Rotterdam wordt aangewezen als EU-demonstratieproject voor CCS. Lubbers: "CCS is naast energiebesparing en duurzame energie een van de hoofdroutes om de Rotterdamse klimaatdoelstelling te realiseren. Het is een tussenstap in de totaalomslag die we maken naar een duurzame energiehuishouding. CCS is daarom een speerpunt van het Rotterdam Climate Initiative. Maar dit houdt niet in dat we stilzitten op andere gebieden."

Verkeer & Vervoer

De sector Verkeer & Vervoer is volgens berekeningen van de nulmeting in 2025 (volgens autonome ontwikkeling) verantwoordelijk voor 6% van de Rotterdamse CO2-uitstoot, ofwel 2,5 Mton. In 1990 was dit nog 1,4 Mton. Vooral het aandeel wegverkeer (61%) en scheepvaart (37%) telllen zwaar mee, tegen een aandeel van 2% voor railverkeer en luchtvaart samen.

Gebouwde omgeving

Het onderzoek van DCMR Milieudienst Rijnmond toont verder aan dat de verwachte uitstoot van CO2 voor de sector Gebouwde omgeving (alle gebouwen en woningen), in 2025 zal uitkomen op 1,1 Mton. Dit cijfer is al lager dan de 1,3 Mton CO2-uitstoot in 1990. De winst is vooral te danken aan een daling van het aardgasverbruik, als gevolg van betere isolatie, maar ook door de verwachte stijging van de temperatuur de komende jaren. De CO2-uitstoot van woningen is voornamelijk het gevolg van de verbranding van aardgas die bestemd is voor verwarming, warm water en voedselbereiding.

Over CCS

CCS staat voor Carbon Capture & Storage, ofwel de afvang, transport en opslag van CO2. CCS bevindt zich op dit moment in Nederland in de overgang van een onderzoeksfase naar de ontwikkeling van de eerste kleinschalige praktijkprojecten. De komende jaren ligt het accent op het ontwikkelen van de grotere praktijkprojecten en het creëren van de daarvoor noodzakelijke technologische, beleidsmatige, juridische, financiële en maatschappelijke condities. Op termijn streeft het Rotterdam Climate Initiative naar een reductie van 20Mton per jaar door CCS. Dat is tweederde van de reductiedoelstelling van het Rotterdam Climate Initiative.