Gemeente Ridderkerk
Nieuwe plannen voor waterbeheer en verbetering riolering
Ridderkerk - De gemeente Ridderkerk gaat de komende jaren veel tijd, geld en energie steken in het waterbeheer en verbetering van de riolering. De gemeenteraad heeft donderdag 27 maart ingestemd met het Waterplan Ridderkerk 2008-2012 en het Gemeentelijk Rioleringsplan 2008-2011.
In het Waterplan Ridderkerk zijn de maatregelen beschreven die tot 2012 worden uitgevoerd om de waterkwaliteit van het open water te verbeteren en de wateroverlast te beperken. Hiermee volgt de gemeente de Europese Kaderrichtlijn Water voor de eisen aan de waterkwaliteit. Daarnaast wordt er ruimte voor water gecreëerd om de wateroverlast te beperken, volgens de eisen uit het Nationale Bestuursakkoord Water. Deze eisen zijn ontstaan uit de veranderingen van het klimaat. Tevens worden maatregelen uitgevoerd ter verbetering van de bekende knelpunten met wateroverlast. Het Waterplan is opgesteld in samenwerking van de gemeente Ridderkerk met het Waterschap Hollandse Delta en de natuurvereniging Ridderkerk. Met de uitvoering van het waterplan is 3,6 miljoen euro gemoeid. Daarvan komt 1,1 miljoen euro voor rekening van de gemeente.
Het nieuwe Gemeentelijk Rioleringsplan beschrijft de maatregelen die tot 2011 worden uitgevoerd om de afvoer van afvalwater en hemelwater te verbeteren. Voor een directere afvoer naar de rioolwaterzuivering worden nieuwe persleidingen aangelegd. Voor het hemelwater wordt gezocht naar mogelijkheden om het riool daarmee minder te belasten. Daarbij geldt als uitgangspunt: vasthouden waar de regen valt, bergen waar ruimte is en daarna afvoeren. Tevens worden maatregelen getroffen om de goede werking van de riolering in stand te houden door het vervangen van riolen en gemalen. Verder zal de gemeente vanwege haar zorgplicht voor grondwater onderzoek doen om inzicht te krijgen in de grondwaterbeheersing. Met de uitvoering van het rioleringsplan is 9,6 miljoen euro gemoeid.
Veel aandacht zal worden besteed aan het informeren van de burgers over beide plannen en maatregelen door goede communicatie. Tevens zal de gemeente haar inwoners betrekken in het zoeken naar oplossingen voor het beperken van de wateroverlast in de openbare ruimte en op particuliere percelen (tuinen).