Nr. 50
2 april 2008
Burgerjaarverslag Rotterdam online beschikbaar
Burgemeester Opstelten heeft deze ochtend een online versie van zijn burgerjaarverslag 2007 gepubliceerd. Het is daarmee het eerste burgerjaarverslag in Nederland dat op deze manier kan worden geraadpleegd. Het jaarverslag is te vinden op www.burgerjaarverslagrotterdam.nl. Een gedrukte versie van het jaarverslag is afgelopen maandag aan de gemeenteraad toegezonden.
De online versie biedt lezers de mogelijkheid om snel te navigeren naar de gewenste informatie door de overzichtelijke opbouw in zestien inhoudelijke thema's en een uitgebreide zoekmachine. De online versie van het jaarverslag wil vooral bijdragen aan de transparantie die met het burgerjaarverslag wordt beoogd. De online versie wordt eind juni geëvalueerd. Daarbij zal worden onderzocht hoe vaak de site is geraadpleegd, hoe deze wijze van publiceren werd gewaardeerd, of men de gezochte informatie snel kon vinden en hoeveel vragen er in die periode zijn gesteld, wat zij inhielden en binnen welke termijn zij beantwoord zijn.
De inhoud van het rapport samengevat.
In 2004 is afgesproken dat per oktober 90 procent van de (gemeentelijke) bezwaarschriften binnen de wettelijke termijn worden afgehandeld. Die toezegging is op tijd ingelost. Ook de tijdige behandeling van deelgemeentelijke bezwaarschriften en die met betrekking tot belastingen en heffingen laten hoge scores zien.
Rotterdam experimenteerde de tweede helft van 2007 met de zogenaamde boeteregeling, die in 2010 wettelijk wordt ingevoerd. In 2007 heeft dat niet tot uitbetalingen geleid. Twee keer is de gemeente in gebreke gesteld, alhoewel 20.000 van de 104.500 vergunningen niet binnen de wettelijke termijn zijn afgehandeld. Het experiment is in 2008 verbreed naar alle gemeentelijke bezwaarschriften.
De dienstverlening van de stadswinkels, het call centre en de website presteerde in het afgelopen jaar weer beter. De producten zijn verbeterd of uitgebreid. De gegevens over waardering van burgers en klanten tonen een opgaande lijn.
Een minpunt, dat alle gemeentelijke ambtenaren aangaat, is dat uit onderzoek naar voren kwam dat het terugbelgedrag slecht is. Niet meer dan 50 procent (in 2005 65 procent) van onze ambtenaren weet binnen 1 werkdag een burger, die daartoe verzocht, terug te bellen. 40 procent (2005: 25 procent) belde niet terug binnen een week. Het college wil dat die score eind 2008 op 90 procent ligt. Opdrachten daartoe zijn uitgezet.
De snelheid in de behandeling van klachten en andere publieksreacties is op hetzelfde hoge niveau blijven liggen. Een uitzondering hierop vormt de behandeling van brieven die aan leden van het college worden gestuurd; 33 procent binnen 4 weken. In het verslag roept de burgemeester alle betrokkenen - de bestuurders, de Bestuursdienst en de uitvoerende diensten - op hier strakker en sneller te werken.
Vergeleken met het vorig verslag geeft de editie 2007 over de dienstverlening en de behandeling van klachten en bezwaren meer informatie over de waardering van burgers en hoe Rotterdam presteert vergeleken met andere grote gemeenten.
Informatie over kwaliteit van burgerparticipatie is al jaren een punt van zorg in het burgerjaarverslag. In het voorliggend verslag wordt voor wat betreft de burgerparticipatie een bescheiden voortgang gemeld. Er komt meer aandacht voor kennisuitwisseling en het meten van tevredenheid.
Rotterdam won de prijs voor het beste burgerjaarverslag 2006. Daaraan was een bedrag van E 6000 verbonden dat ingezet is voor een tevredenheidsonderzoek onder burgers die deel hebben genomen aan participatieprojecten bij drie deelgemeentes. Het onderzoek leerde dat de respondenten het op prijs hebben gesteld dat hun mening werd gevraagd. De betrokken deelgemeenten lieten weten dat het onderzoek nuttig was en dat zij met name profijt hebben van de opmerkingen die gemaakt zijn bij de open vraag in het onderzoek. Dit tevredenheidsonderzoek door het onderzoeksbureau SGBO en de uitkomsten kunnen ook online worden geraadpleegd.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam