Woonbond


02-04-2008

Woonbond heeft bedenkingen bij zwarte lijst woonfraude

Het Algemeen Dagblad (AD) berichtte op 29 maart dat 'frauderende huurders vanaf 1 september plaatsing op een zwarte lijst boven het hoofd hangt.' Het initiatief om dit 'Klachten- en Kansenregister' op te stellen komt van de stichting Nationaal Meldpunt Ongewenst Huurdergedrag (NMOH), opgericht in 2007 door vastgoedbeheerder Luke Liplijn.

Het register is bedoeld voor institutionele verhuurders die 'verdachte huurders willen screenen'. Het gaat hierbij ook om huurders van bedrijfsruimten. Als een verhuurder met woonfraude te maken krijgt, kan hij een huurder melden bij NMOH. De huurder krijgt bericht van deze melding en kan er bezwaar tegen maken. Het initiatief zal volgens de stichting fraudeurs van herhaling afhouden door hen in een nieuwe huurovereenkomst strenge aanvullende voorwaarden op te leggen.

De Woonbond heeft stevige bedenkingen bij het voorstel. Huurders die frauderen of onrechtmatig gebruik maken van de woning moeten volgens de Woonbond worden gestraft. Dat gebeurt nu ook al door huisuitzetting of boetes. Maar huurders die de fout in zijn gegaan, verdienen wel een kans om te bewijzen dat zij zich als een goed huurder kunnen gedragen. Als zij op een zwarte lijst terechtkomen, is het risico dat zij nergens meer onder dak komen. De stichting NMOH geeft aan dat het niet de bedoeling is om mensen uit te sluiten van woonruimte, maar de Woonbond vraagt zich af hoe kan worden gegarandeerd dat verhuurders de lijst hier niet voor gaan gebruiken.

Een ander bezwaar van de Woonbond is dat de beslissing om een 'ex-huurder' aan de lijst toe te voegen, wordt genomen door de verhuurder. De verhuurder bepaalt ook de termijn dat de huurder geregistreerd blijft. De Woonbond vindt dit onacceptabel, evenals de mogelijkheid dat de nieuwe verhuurder kan besluiten om strenge regels in het huurcontract op te nemen als de huurder geregistreerd is. De verhuurder speelt hiermee voor eigen rechter, terwijl de politie en de gemeente in samenwerking met de verhuurder de betreffende huurder al heeft bestraft met huisuitzetting en eventueel een boete. Verhuurders zijn niet de aangewezen instanties om dit soort sancties te bepalen en uit te voeren.

Voor het opsporen van mogelijke fraude zijn nu ook al andere methodes. Zo kunnen de adresbestanden van de gemeente gekoppeld worden aan de adresbestanden van de verhuurder. Hiermee kan mogelijke fraude of onrechtmatig gebruik worden opgespoord en aangepakt. De Woonbond is in gesprek met VROM, VNG, Aedes en andere partijen om te bezien hoe voorbeelden van succesvolle woonfraudebestrijding onder de aandacht kunnen worden gebracht.