Senternovem


Nieuws

02-04-2008 | Klimaatneutrale wijken bouwen is goedkoper en biedt meer kwaliteit

Het is mogelijk: woningen bouwen die én duurzaam én goedkoper zijn dan de woningen die we kennen. Edwin Smit, architect bij MIII architecten, een van de initiatiefnemers van de coöperatieve vereniging Q (die de woningen bouwt), legt uit waarom het een succes gaat worden.

Duurzamer werken met grondstoffen
"We wilden meer doen dan alleen iets moois bedenken, waar verder niets mee gebeurt. Vanaf januari 2004 hebben we geprobeerd een project te realiseren om te bewijzen dat we marktconform duurzaam en gezond kunnen bouwen. De eerste woningen waren vooral voor particulieren omdat zij al grond en geld hadden. Inmiddels plannen we in IJsselmonde 78 en in Apeldoorn 89 duurzame woningen. Vanaf 2010 komen er meer duurzame wijken."
De kern achter de nieuwe duurzame bouwmethodiek is het gebruik van bouwmateriaal dat niet afkomstig is uit de grond. Meer dan negentig procent van de bouwmaterialen is vernieuwbaar en is na dertig jaar weer teruggegroeid. Daarnaast is geprobeerd een woning te ontwerpen die een beter binnenklimaat en een betere draagconstructie heeft dan de gemiddelde woningen. Smit legt uit wat de aanleiding was om de methodiek te ontwerpen. "Het probleem is het grondstoffenbeleid in de bouw. De ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat zijn daar verantwoordelijk voor. In het 'Tweede Structuurschema Oppervlaktedelfstoffen' uit 2000 staat dat er vanaf 2008 een probleem ontstaat met betrekking tot winbaar zand en grind. En dat klopt: provincies kunnen vanaf dit jaar niet meer aan de vraag voldoen." Dus zoekt de overheid naar oplossingen. "Er is wel genoeg, maar je gaat geen woningen afbreken voor zand en grind. Dus we moeten duurzamer werken met grondstoffen bij het bouwen van woningen."

Achterban voor 2.000 woningen
Voor het ontwikkelen van een duurzame woning zijn twee factoren noodzakelijk: het vormen van een breed netwerk van partners en de duurzame woning uit de geiten-wollen-sokken sfeer halen. "De kracht van onze vereniging is dat alle partijen, die betrokken zijn bij het bouwen van de duurzame woning, zijn vertegenwoordigd. In principe is de bouwbranche heel verkokerd." Het grootste probleem lag in het bedenken van innovatieve oplossingen en het vormen van een netwerk dat het gehele bouwproces afdekt. "Schapenwol is nog steeds duurder dan glaswol. Om het uiteindelijk toch te gebruiken en goedkoper te maken, moeten we continu samen met leveranciers oplossingen bedenken. Je gaat dan bijvoorbeeld bezuinigen op de assemblage. Onze duurzame woning is een perfect voorbeeld van interdisciplinair samenwerken en zaken doen. Zakelijk gezien is het verstandig, want dan word je bijvoorbeeld bij de uitbesteding niet als een citroen uitgeknepen. Want zo is de relatie tussen hoofdaannemer en onderaannemer vaak. Doordat je inhoudelijk met elkaar vertrokken bent, zijn er gezonde marges. Onze vereniging heeft 200 leden en participanten. Als een gemeente 2.000 duurzame woningen wilt bouwen, dan kunnen we een aantal partijen naar voren schuiven die dat kunnen realiseren."

Woningen van spullen die groeien
"De consument heeft duurzaamheid en gezondheid niet bovenaan het lijstje staan bij het kopen van een woning. Het moet goedkoper zijn met een vergelijkbare grootte, afwerking en comfort. We bouwen alle typen woningen. Daarnaast vallen onze woningen onder alle garanties, net als andere woningen." Dat het duurzaam is, is vooral voor de rest van de samenleving van belang. "Staal, zand en grind raakt op door opkomst van groeiende economieën. We weten allemaal wat er met de staalprijs is gebeurd. Delfstoffen zijn eindig, zeker in de winbare variant. Het is niet verstandig alleen maar rekening te houden met groei. Onze planeet is statisch. Dus het beste is om woningen te maken van spulletjes die groeien in plaats van spulletjes die je uit de aarde plukt." Zie voor meer informatie de website van de Q-woning.