Persberichten

Second Home International 2008: koper tweede huis denkt 227.100 Euro te investeren

Publicatiedatum: 02-04-2008


Persbericht
Utrecht, 1 april 2008

Veel belangstelling en hoge waardering voor publieksbeurs met internationaal onroerend goed

Bali, Florida, Curaçao, Polen, Kuçadasi, het zijn slechts enkele van de vele bestemmingen die een warme belangstelling genoten tijdens Second Home International 2008, de publieksbeurs voor internationaal onroerend goed in Jaarbeurs Utrecht. De 350 exposanten presenteerden van 28 tot en met 30 maart aanbod uit 65 landen, een absoluut record. Second Home International wordt jaarlijks gehouden in het voor- en najaar. Deze voorjaarseditie trok 10.249 bezoekers; dit is een toename van 6% in vergelijking met voorjaar 2007 en een stijging van 2% ten opzichte van najaar 2007. Resultaten waarmee Second Home International de positie als marktleider van beurzen met aanbod van internationaal onroerend flink heeft onderstreept. De eerste geluiden van de exposanten van Second Home International 2008 zijn eveneens positief.
De beurs trok niet alleen een groot aantal bezoekers maar oogstte ook veel tevredenheid, blijkt uit de bezoekersevaluatie. De vele gratis lezingen en het congres 'Beleggen in Vastgoed' voldeden duidelijk aan een behoefte en waren zeer goed bezocht. De sfeer op Second Home International werd beoordeeld als (zeer) goed (91%). Als totaalbeoordeling kenden de bezoekers de beurs een 7,4 toe als hoog waarderingscijfer. Second Home International werd breed aangekondigd in de media met redactionele aandacht in o.a. de Telegraaf, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, de Volkskrant, verschillende regionale dagbladen en op de landelijke radiozender BNR Nieuwsradio.


Europees land
Gevraagd naar welk gebied de interesse uitging (meerdere antwoorden mogelijk) koos een relatief kleine groep (8%) van de bezoekers voor een tweede huis in Nederland. Veruit de meeste belangstelling ging uit naar een ander Europees land (81%). Beide uitkomsten zijn vergelijkbaar met vorig jaar. Frankrijk (30%) neemt nog steeds de koppositie in van de meest populaire landen, gevolgd door Spanje (23%) en Italië (13%). Turkije en Nederland verdwenen uit de top 5, ten gunste van Oostenrijk (12%) en Duitsland (8%).

'Dollar' landen
Opvallend is de toename van niet-Europese landen als bestemming voor een tweede huis: van 18% naar 24%. Dit is mede te verklaren vanwege de zwakke dollar met als gevolg een toegenomen belangstelling voor huizen in de 'dollar' landen.

Eigen vakanties
In vergelijking met het afgelopen voorjaar steeg het aantal bezoekers dat een tweede huis wil aanschaffen van 52% naar 59%, en 30% bezit al een tweede huis. Als gebruiksdoeleinden werden achtereenvolgens genoemd: voor eigen vakanties, voor permanente bewoning, als belegging of investering en voor overwintering. De bezoekers denken gemiddeld 227.100 Euro te investeren.

Bezoekmotief
Tweederde (67%) van de bezoekers noemde algemene oriëntatie op de aankoop van een tweede huis als het meest belangrijke reden voor een bezoek aan Second Home International. Andere motieven waren informatie over financiële zaken, de daadwerkelijke aankoop van een tweede huis, informatie over huur- en verhuurmogelijkheden en over praktische zaken.

'Beleggen in Vastgoed'
Het kwalitatief hoogstaande congres 'Beleggen in vastgoed' op vrijdag - met de trends en ontwikkelingen in (internationale) vastgoedmarkt - en de dagelijkse informatieve lezingen over het kopen van een huis gaven invulling aan deze sterk toenemende informatiebehoefte. Het congres werd georganiseerd in samenwerking met Mondi, de belangenorganisatie voor (toekomstige) eigenaren van internationaal onroerend goed en beleggingsobjecten. Actuele onderwerpen die aan de orde werden gesteld waren: 'Handelen met voorkennis in buitenlands vastgoed', door Rob Smulders, directeur van Mondi, 'de schimmige wereld van vastgoed-CV's en maatschappen' en 'beleggen in gebakken lucht', door mr. Dion A.N. Bartels MRE MRICS van Bartels Advocaten en 'fiscaliteit: verschillen en overeenkomsten tussen indirecte en directe beleggingen', door mr. J.P. Boer, o.a. belastingadviseur werkzaam voor Deloitte Belastingadviseurs.

Tevreden exposanten
Tot de tevreden exposanten behoort projectontwikkelaar en reisorganisatie Deva Group, dat huizen op Bali presenteerde met prijzen tussen dertigduizend en een miljoen euro. Eigenaresse Wiwiek Wiratha: ,,Wij hebben al drie woningen verkocht. Vanwege de beperkte eigendomsrechten voor buitenlanders verkopen wij alleen maar freehold. De grond staat op naam van ons bedrijf en de huiseigenaar heeft daar levenslang de beschikking over. Dit geeft de koper optimale zekerheid over de investering''. Deva Group schenkt 1% van alle bedrijfsopbrengsten overigens aan een goed doel in Indonesië.

De beste ooit
Betty Aalbegt van Florida World Real Estate exposeert al vanaf de eerste editie op Second Home International. Dankzij de huidige koers van de dollar, de lage rentestand en de huizencrisis kan zij als makelaar haar geluk niet op. ,,Het kan gewoon niet beter, deze beurseditie is zonder twijfel de beste ooit. Vanwege het grote aanbod heb je als koper een ideale onderhandelingspositie. Voor Nederlanders is Amerika altijd al interessant geweest. Nederland is hier na Groot-Brittannië en Japan de derde grote investeerder in onroerend goed''.

Verzorgd wonen
Ook aanbieders in Curaçao profiteren van de zwakke dollar. Het stelt exposant Jan Verberne in staat de wooneenheden van het Sensitief Ressort op het eiland lager te prijzen. ,,Curaçao is voor Nederlanders ideaal. Dat merk je ook duidelijk aan de belangstelling voor het resort, een verzorgd wonen project van 44 vrijstaande villa's, 42 appartementen en gemeenschappelijke voorzieningen zoals een receptie, restaurants, fitnessruimte en beveiliging. De oplevering volgt over twee jaar. Een internationale hotelketen verzorgt voor toekomstige eigenaren eventueel de verhuur. Door de modulaire bouw kan elke wooneenheid ook eenvoudig voor een deel worden verhuurd''.

Beleggingsargument
Enkele jaren geleden kwam Centraal Europa nadrukkelijker in het zicht als bestemming voor een tweede huis. P. de Blank, directeur van DWL Vastgoed, presenteerde op Second Home International een complex in Polen met 21 appartementen dat volgend najaar wordt opgeleverd. ,,Polen heeft voor veel mensen nog wel een drempel'', constateert hij. ,,Toch is een kwart van de appartementen aan beursbezoekers verkocht, veelal aan mensen met een beleggingsargument''. Het woningcomplex ligt in het Reuzengebergte op negenhonderd kilometer van Utrecht in een voor Nederlanders aantrekkelijk klimaat met winters vol sneeuwpret en lekkere warme zomers.

Villa per maand
Ook in Turkije wordt weer gebouwd. Renzo Smit, verkoopleider van exposant Çakmak: ,,Het gaat beter dan vorig jaar. Ik verkoop alweer gemiddeld een villa per maand en als deze trend zich doorzet mag ik niet klagen. Op Second Home International heb ik een principeovereenkomst gesloten met een Nederlandse projectontwikkelaar voor de bouw van twaalf modern romantische villa's met een gezamenlijk zwembad in Kuçadasi. Dit najaar gaat de bouw van start'', aldus de positief gestemde exposant.

Najaarseditie
De belangstelling voor deelname en bezoek aan de najaarseditie van Second Home International is groot. De data zijn van 10 t/m 12 oktober 2008. Voor meer informatie: www.secondhome.nl.


Noot voor de redactie,

VNU Exhibitions