FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


MEDEDELING

Voedselvergiftiging in Namen : analyseresultaten.

04/02/2008

De voedselvergiftiging van het weekend voor het Paasverlof in verschillende scholen in het Naamse werd veroorzaakt door Staphylococcus aureus, in de macaronischotels van de kinderen.

De resultaten van deze analyses tonen aan dat de besmetting met de stafylokokkenbacterie zich heeft voorgedaan bij het bereiden van de maaltijden (na het koken).

Nadien heeft het niet respecteren van de koude-keten er vermoedelijk voor gezorgd dat bacteriën en toxines zich verder hebben kunnen ontwikkelen en zo de voedselintoxicatie hebben kunnen veroorzaken.

Een voedselvergiftiging met stafylokokkentoxine uit zich als een snel optredende aandoening met braken, misselijkheid en diarree.

Het onderbreken van de koude-keten is een van de meest frequente oorzaken van deze vergiftiging.

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Lieve Busschots 0477 59 83 93 Contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65 F.A.V.V. A.F.S.C.A. WTC III - Simon Bolivarlaan 30 - 1000 Brussel WTC III - Bd. Simon Bolivar 30 - 1000 Bruxelles Tel. 02-208 33 15 - Fax 02-208 33 59 Tel. 02-208 33 15 - Fax 02-208 33 59 Meldpunt voor de consumenten: Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13550 Tel. 0800 13550

http://www.favv.be http://www.afsca.be