FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)
MEDEDELING
Voedselvergiftiging in Namen : analyseresultaten.
04/02/2008
De voedselvergiftiging van het weekend voor het Paasverlof in verschillende scholen in het
Naamse werd veroorzaakt door Staphylococcus aureus, in de macaronischotels van de
kinderen.
De resultaten van deze analyses tonen aan dat de besmetting met de
stafylokokkenbacterie zich heeft voorgedaan bij het bereiden van de maaltijden (na het
koken).
Nadien heeft het niet respecteren van de koude-keten er vermoedelijk voor gezorgd dat
bacteriën en toxines zich verder hebben kunnen ontwikkelen en zo de voedselintoxicatie
hebben kunnen veroorzaken.
Een voedselvergiftiging met stafylokokkentoxine uit zich als een snel optredende
aandoening met braken, misselijkheid en diarree.
Het onderbreken van de koude-keten is een van de meest frequente oorzaken van deze
vergiftiging.
Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Lieve Busschots 0477 59 83 93
Contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65
F.A.V.V. A.F.S.C.A.
WTC III - Simon Bolivarlaan 30 - 1000 Brussel WTC III - Bd. Simon Bolivar 30 - 1000 Bruxelles
Tel. 02-208 33 15 - Fax 02-208 33 59 Tel. 02-208 33 15 - Fax 02-208 33 59
Meldpunt voor de consumenten: Point de contact pour les consommateurs :
Tel. 0800 13550 Tel. 0800 13550
http://www.favv.be http://www.afsca.be