Persbericht
                                                         Noot aan de redactie 
                Datum     2 april 2008                                        
                Tijd      10:00 uur                                           
                Plaats    Rotterdam                                           
                                                                              
                                                                              
                                                                                 
                Tientallen boetes tijdens controle op Leidse overwegen           
                                                                                 
                Nauwe samenwerking tussen opsporingsambtenaren ProRail en        
                Regiopolitie                                                     
Op dinsdag 1 april hielden Politie Hollands Midden en spoorbeheerder ProRail een gecombineerde controleactie bij de overwegen aan de Morsweg en de Haagweg in Leiden. Tijdens deze actie werkten de Buitengewoon opsporingsambtenaren van ProRail (BOA's) en de politiemensen nauw samen.

ProRail wil met het beboeten van roodlichtovertreders op overwegen het aantal ongelukken, bijna ongelukken en de hieruit voortvloeiende treinvertragingen verder terugbrengen. De ervaring leert dat dit type acties ook een preventieve werking heeft. De politie hield tijdens de actie een uitgebreide verkeerscontrole op onder andere mobiel bellen, het dragen van een gordel en het bezit van het rijbewijs. Door de samenwerking en het gebruik van dezelfde communicatiemiddelen konden de ProRail-BOA's en de politiemensen elkaar helpen met het constateren van overtredingen en het staande houden van overtreders.

De actie in Leiden was de eerste in Zuid Holland waarin op zo'n grote schaal tussen ProRail en de politie werd samengewerkt. In totaal zijn er 67 boetes en enkele tientallen waarschuwingen uitgedeeld. ProRail streeft ernaar meer van dit soort gezamenlijke acties te houden.

Feiten en cijfers Per jaar vallen nog steeds tientallen doden op overwegen door gevaarlijk verkeersgedrag en zijn er zo'n 150 bijna-ongelukken. Voor machinisten zijn dit traumatische momenten. Daarnaast veroorzaken deze incidenten treinvertragingen.

Sinds 2003 voert ProRail een actief beleid tegen treindienstverstoringen door buitenstaanders. Hieronder vallen bijvoorbeeld: langs het spoor lopen, sluipverkeer langs het spoor, het spoor oversteken, loslopende dieren, vandalisme, koperdiefstal, overlast door volkstuinen en verkeersovertredingen op overwegen. Het plaatsen van hekwerken, cameratoezicht, surveillance, voorlichting op scholen, het ontruimen van volkstuinen en acties op overwegen hebben ertoe geleid dat treindienstverstoringen door buitenstaanders per jaar met ongeveer 30 procent af zijn genomen.

Overzicht uitgedeelde boetes bij de actie in Leiden op 1 april (van 14:30 uur tot 21.00 uur):

Politie BOA's ProRail

Mobiel bellen 4 -

Geen rijbewijs 4 -

Geen gordel 23 -

Roodlichtpassage 6 30 overweg

Totaal 37 30


---
einde bericht

Voor nadere informatie:

Joost van Vliet, woordvoerder ProRail regio Randstad Zuid

T 010 282 41 22 M 0644 565 151 E joost.vanvliet@prorail.nl www.prorail.nl

ProRail zorgt voor 6.500 kilometer spoor en beheert 386 stations. Over het spoor rijden dagelijks 5500 reizigerstreinen met bijna 1,2 miljoen passagiers en rijden er ruim 350 treinen met een gezamenlijke vracht van 110.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegnet een van de drukste van Europa. Er zijn 13 verkeersleidingsposten die het treinverkeer in Nederland aansturen. Bij ProRail werken 3000 mensen.

Voor algemene informatie over ProRail zie www.prorail.nl


---

                                                                                       
                                                                                       
---- --