persbericht
1bc485.gif
Amsterdam, 2 april 2008
2008/024/MS
Lagere sterfte aan darmkanker door vroege opsporing en behandeling op maat
Vroege opsporing van darmkanker en het kiezen van de juiste chemotherapie zijn cruciaal om de hoge sterfte en stijgende kosten door darmkanker een halt toe te roepen. Een consortium onder leiding van VU medisch centrum krijgt voor de ontwikkeling van nieuwe moleculaire technieken voor vroegdiagnostiek en diagnostische testen om maatwerk in chemotherapie mogelijk te maken een deel van de 150 miljoen euro subsidie die het Center for Translational Molecular Medicine (CTTM) toewijst aan negen projecten. Het consortium onder leiding van patholoog prof. dr. G.A. Meijer bestaat uit onderzoekers van VUmc, AZM/Universiteit Maastricht, LUMC, AMC en ErasmusMC, alsmede de bedrijven Oncomethylome Sciences, Philips, MRC Holland, Percuros, NIPED, BV Cyclotron, ServiceXS en Dionex.
Het onderzoek van VUmc richt zich op het ontwikkelen van nieuwe tests voor vroege ontdekking van darmkanker. Uiteindelijk is zo een bevolkingsonderzoek naar darmkanker mogelijk door middel van het opsporen van tumor-DNA in ontlasting en tumoreiwitten in bloed. Met moleculaire beeldvorming, oftewel tumorspecifieke MRI-scans worden tumoren zichtbaar gemaakt waarbij de biologische kenmerken al bepaald worden voordat er tumorweefsel in het laboratorium is onderzocht.
Ook het kiezen van de juiste behandeling voor iedere patiënt op basis van de biologische kenmerken van de tumor wordt onderzocht Bijvoorbeeld door het ontwerpen van nieuwe moleculaire testen waardoor beter te bepalen is of patiënten met dikke darmkanker wel of geen baat zullen hebben bij bestraling voor de operatie (bij endeldarmkanker) of chemotherapie na de operatie. Verder wordt onderzoek gedaan naar diagnostische testen om bij patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker te bepalen van welke vorm van chemotherapie het meest effect kan worden verwacht. Tenslotte wordt ook gewerkt aan speciale technieken (zogenaamde biologische tumormerkers) waarmee preciezer geopereerd kan worden, omdat tumorhaarden en tumorgrenzen beter zichtbaar zijn.
Dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker is de 2e oorzaak van sterfte aan kanker in de westerse wereld. In Nederland overlijden jaarlijks meer dan 4400 patiënten. Wereldwijd worden de kosten door dikkedarmkanker jaarlijks tussen 10 en 15 miljard euro geschat. In circa de helft van de patiënten met dikkedarmkanker ontstaan uitzaaiingen (metastasen), die uiteindelijk bijna altijd leiden tot het overlijden van de patiënt. De standaardbehandeling bij uitgezaaide dikkedarmkanker is chemotherapie. Het arsenaal aan beschikbare middelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, wat heeft geleid tot verlenging van de levensverwachting van deze patiënten met meerdere maanden, maar ook tot een sterke toename van de kosten van de behandeling.
CTTM
Het Centre for Translational Molecular Medicine (CTTM) is een programma van de Nederlandse overheid om de samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en de wetenschap te bevorderen. Prof. dr. Bob Pinedo, internationaal erkend oncoloog, is een van de initiatiefnemers van dit programma. Tot eind 2001 was hij hoofd van de afdeling medische oncologie van VU medisch centrum. Daarna tot september 2005 directeur van VUmc Cancer Center Amsterdam, waarbij hij betrokken blijft als adviseur. Voor meer informatie over CTMM zie www.ctmm.nl.
VU Medisch Centrum