Gemeente Zwolle

Uitkomsten commissie Werk maandag 31 maart 2008

Verzoek om agendering van Swollwacht inzake Aantasting Stadsmuur

De heer Ten Doeschate heeft ingesproken op dit agendapunt. Hij pleitte in zijn betoog ervoor dat het college van B&W adviescolleges opdraagt een duidelijke onderbouwing te geven, die voor burgers ook te begrijpen is. Daarnaast verzocht hij het college geen medewerking te verlenen aan de aantasting van de stadsmuur bij perceel Buitenkant 18/18A. Swollwacht heeft allereerst toegelicht dat zij geen aantasting van de historische stadsmuur kunnen toestaan. Temeer daar de geplande weergang alleen wordt gebruikt voor persoonlijk genot. De fractie is bang dat het verlenen van een vergunning voor deze weergang leidt tot een precedentwerking. De fracties van D66, PBZ, VVD en SP sluiten zich aan bij de fractie van Swollwacht. Wethouder Cnossen heeft aan de hand van foto´s een duidelijk beeld gegeven van de situatie bij de Buitenkant 18/18A. Dit heeft ertoe geleid dat de fracties van het CDA, ChristenUnie, GroenLinks/DeGroenen en PvdA in eerste instantie de verdere procedure af willen wachten en daarna zullen beoordelen of het hier gaat om aantasting van de stadsmuur. De overige fracties blijven bij hun standpunt en zien graag een uitnodiging voor de hoorzitting rondom dit punt tegemoet. Swollwacht heeft aangekondigd eventueel bij de Perspectiefnota met een motie te komen.

Beantwoording vragen SP inzake Opheffing bouwafdeling bij de WEZO

De fractie van de SP vraagt in haar bijdrage met name aandacht voor de doelgroep. Door het verdwijnen van de bouwafdeling bij de WEZO is de fractie bang dat voor deze doelgroep te weinig begeleiding ontstaat, waardoor de kansen voor hen ook aanzienlijk kleiner worden. De wethouder is van mening dat juist de rol van de aannemers en andere externe bedrijven geprezen moet worden, omdat zij bereid zij een detacheringcontract aan te gaan en de doelgroep juist kansen geeft om zich te ontwikkelen. Wat betreft de begeleiding, garandeert de wethouder dat deze ook bij plaatsing bij externe bedrijven volledig en correct is. Men kan niet ontkennen dat de medewerking van bedrijven van buitenaf ook leidt tot financiële positiviteit bij de WEZO. De commissie kan zich vinden in de beantwoording van de wethouder.

Verzoek om agendering van de VVD inzake reactie amendement "Eénmalige investering gericht op het uitdagen van de participatiemarkt

De fractie van de VVD licht toe dat zij aan de ene kant begrip hebben voor de reactie van het college van B&W op de uitvoering van het amendement, waarbij het college aangeeft dat zij aan het uitdagen van de participatiemarkt al uitvoering geven middels de aanbestedingsronde. Toch blijft de fractie van mening dat de beschikbare middelen in het amendement juist bedoeld zijn voor iets extra´s op dit gebied, bijvoorbeeld het uitzetten van een prijsvraag bij de burgers in Zwolle. Zo´n prijsvraag zou ertoe moeten leiden dat er verschillende ideeën naar voren komen, waardoor de participatiemarkt nog verder wordt uitgedaagd. Het amendement gaat dus verder dan de reactie van het college van B&W hierop. De overige fracties sluiten zich aan bij de VVD. De wethouder geeft aan dat hij de geest van het amendement deelt, maar juist van mening is dat het college al op de goede weg bezig is. Afgesproken wordt dat de wethouder de raad op de hoogte zal houden van de stand van zaken. Wanneer het niet lukt om via de huidige werkwijze de marktpartijen voldoende uit te dagen zal het college van B&W met een voorstel komen om de participatiemarkt alsnog extra uit te dagen. Het amendement blijft hiermee boven de markt hangen en het geld uit het amendement blijft beschikbaar voor dit onderdeel. De fractie van de VVD zal nader overleg voeren met de overige ondersteuners over het amendement.

Verzoek om agendering van D66 inzake Voorschotverlening bijdrage schoolboeken

De fractie van D66 is van mening dat de gemeente aan mensen met een inkomen tot 115% een voorschot moet verlenen voor de bijdrage in de aanschaf van schoolboeken. Het college van B&W heeft hierop in een raadsbrief gereageerd dat zij hiertoe geen aanleiding zien, omdat deze mensen reeds via rijkswegen een verzoek kunnen doen tot een financiële ondersteuning. Omdat deze mogelijkheid dus al bestaat is het college van mening dat zij geen verdere acties hierop hoeft te ondernemen, te meer daar de uitvoering zeer arbeidsintensief zal zijn en zeker niet eenvoudig. De fractie van D66 kan zich vinden in de beantwoording wanneer er inderdaad door de betreffende doelgroep een beroep kan worden gedaan op een bijdrage, die ertoe leidt dat zij het bedrag voor de aanschaf van schoolboeken niet hoeft voor te schieten. Wel vraagt de fractie om duidelijke communicatie van deze mogelijkheid. De wethouder zegt toe dat zij dit zullen opnemen in de eigen communicatiemiddelen.

Initiatiefvoorstel van de PvdA inzake Opzetten microfinancieringsfonds voor Startende Ondernemers

De heer Mussche van de PvdA licht allereerst toe dat het initiatiefvoorstel bedoeld is om een oplossing aan te dragen voor één van de barrières voor startende ondernemers, namelijk het verkrijgen van een financiering. Met behulp van een startersfonds zou dit ondervangen kunnen worden voor de groep mensen in lage inkomensgroepen of allochtonen. Screening van deze groep vooraf is van groot belang. Ook wethouder Knol geeft aan dat het college van B&W het initiatiefvoorstel ziet als een verdere inkleuring van het startersbeleid en gaat graag met de uitwerking ervan aan de slag. De commissie spreekt haar waardering uit voor het initiatiefvoorstel. Een aantal fracties is van mening dat naast een microfinancieringsfonds ook banken meer moeten worden gestimuleerd om startende ondernemers te ondersteunen. De fractie van het CDA stelt voornamelijk vraagtekens bij de meerwaarde van zo´n microfinancieringsfonds in relatie tot het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Ook het RBZ is ingesteld om mensen met een uitkering te stimuleren en te ondersteunen bij het starten van een eigen bedrijf. De heer Mussche licht toe dat het microfinancieringsfonds zich niet beperkt tot mensen met een uitkering, maar ingezet kan worden voor een bredere doelgroep. De commissie heeft het voorstel als A-onderwerp doorgeleid naar de Raad. Daarnaast zal het college van B&W vervolgstappen voorleggen aan de commissie ten aanzien van de uitvoering van één en ander.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 01-04-2008 tot 07-04-2008