Vilans

publicatie: Inzet van menselijk kapitaal

Nieuwe publicatie: Inzet van menselijk kapitaal

Aanbevelingen voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Utrecht, 31 maart 2008 - Veel, vooral kleine, patiënten- en gehandicaptenorganisaties hebben moeite hun organisatie draaiende te houden. Zij lopen aan tegen de grenzen van hun mogelijkheden door gebrek aan menskracht, ondersteuning en geld. Dat is een van de bevindingen uit een verkennend onderzoek naar vrijwilligerswerk in patiënten- en gehandicaptenorganisaties. Vilans en het Verwey-Jonker Instituut hebben dit onderzoek gedaan in opdracht van het Fonds Patiënten-, Gehandicapten- en Ouderenorganisaties. De nieuwe brochure Inzet van menselijk kapitaal vat de uitkomsten samen en geeft concrete aanbevelingen voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties, beleidsmakers en fondsen.

In Nederland zijn naar schatting veertig- tot vijftigduizend vrijwilligers actief in patiënten- en gehandicaptenorganisaties. Patiënten- en gehandicaptenorganisaties hebben in vergelijking met andere vrijwilligersorganisaties een extra handicap. De vrijwilligers hebben zelf vaak een chronische ziekte of beperking. De kans op uitval is dus groot. Daarnaast wil een deel van deze groep juist niet (meer) worden herinnerd aan hun ziekte of beperking en hebben zij daarom geen interesse in vrijwilligerswerk, aldus Riki van Overbeek van Vilans, een van de onderzoekers.

Belangrijke gesprekspartner
Patiënten- en gehandicaptenorganisaties zijn een niet meer weg te denken gesprekspartner voor beleidsmakers, zorginstellingen, zorgverzekeraars. Zij praten mee over de inrichting van de zorg, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Beleidsmakers, zorgverzekeraars en vertegenwoordigers van zorginstellingen beseffen niet altijd dat ze te maken hebben met vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Organisaties zelf kunnen zich wat dit betreft ook duidelijker profileren en gebruikmaken van aanwezige faciliteiten en regelingen, aldus de onderzoekers.

Aanbevelingen
De brochure Inzet van menselijk kapitaal geeft antwoord op vragen als: Wat zijn de grenzen van de inzet van patiënten- en gehandicaptenorganisaties? Waarbij kunnen zij ondersteuning gebruikten? Hoe vrijwilligers te werven en te houden? De brochure geeft goede voorbeelden en concrete aanbevelingen hoe deze organisaties het vrijwilligersbeleid vorm kunnen geven en hoe ze de kwaliteit van hun werk kunnen verbeteren. In het boekje staan ook tips en aanbevelingen over hoe de positie van de patiënten- en gehandicapten in de toekomst versterkt kan worden.

Bestellen
De brochure Inzet in menselijk kapitaal is geschreven door Riki van Overbeek, Cecil Scholten en Vanessa Leckie (Vilans) en Dick Oudenampsen en Marit Moll (Verwey-Jonker Instituut) en gratis te bestellen via het Fonds PGO, tel. 023 - 5120 120. De brochure is ook te downloaden via de Vilans webwinkel. Hier is ook het integrale rapport Op zoek naar menselijk kapitaal te vinden.