Bureau Jeugdzorg Gelderland

Persbericht
Arnhem, 2 april 2007

"Wachtlijst AMK Gelderland verdwenen ondanks stijging van aantal meldingen kindermishandeling"

Per 1 januari 2008 is de wachtlijst bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) in Gelderland weggewerkt, ondanks een sterke stijging van het aantal meldingen, consulten en adviezen. Op 1 januari
2007 stonden er nog 23 gezinnen op de wachtlijst, op 1 januari 2008 is deze wachtlijst weggewerkt. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het AMK Gelderland. Het AMK streeft ernaar in 2008 de wachtlijst op 0 te houden en daarnaast de duur van de onderzoeken terug te dringen.

Uit de jaarcijfers blijkt verder dat het aantal meldingen, consulten en adviezen in 2007, net als de afgelopen jaren, wederom gestegen is. Het afgelopen jaar namen vooral de consulten en adviezen toe. Bij deze consulten en adviezen zijn er wel zorgen, maar bestaat de rol van medewerkers van het AMK vooral uit het coachen en steunen van degene die contact met het AMK heeft opgenomen. Als dit niet afdoende blijkt om de zorgen weg te nemen, kan het AMK alsnog een onderzoek starten.

Tabel: jaarcijfers AMK Gelderland 2006 en 2007

Zie het origineel

Uit de jaarcijfers van het AMK Gelderland blijkt verder dat de stijging van het aantal meldingen van kindermishandeling, volledig voor rekening komt van "professionele melders". Het aantal meldingen van mensen uit de directe omgeving van kinderen daalt, zowel qua aantal als qua percentage. Werden er in 2003 nog 982 meldingen gedaan, waarvan 480 door "omgevingsmelders", in 2007 werden van de 1387 meldingen er slechts 458 meldingen gedaan door mensen uit de directe omgeving van kinderen. Een daling van 49% naar 33%.

Gert van Harten, manager van het AMK in Gelderland vindt de daling zorgelijk: "hoewel het verheugend is dat professionals in de zorg steeds vaker melding doen van kindermishandeling, maken wij ons zorgen over de daling van het aantal omgevingsmeldingen. Want professionals zien en horen andere dingen dan buren, familie of vrienden. Daarom zijn óók meldingen van die mensen zo belangrijk. Ik wil daarom voor al die mensen benadrukken dat zij al hun zorgen over kinderen kunnen melden bij het AMK. Én dat het AMK de anonimiteit van melders garandeert ten opzichte van het gezin waarover de zorgen gemeld worden".

Informatie

Het AMK is onderdeel van bureau jeugdzorg. Meer informatie over Bureau Jeugdzorg Gelderland en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling vindt u op de websites www.bjzgelderland.nl en www.amk-nederland.nl.

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Stefan Wesselink, communicatieadviseur, via telefoonnummer 026-3629111 of
06-46740443.

Download hier dit persbericht als Worddocument