De Haagse Hogeschool
Succesvol Kleurrijk Ondernemerschap in de regio Haaglanden
De Haagse Hogeschool houdt op 2 april een symposium over jonge biculturele
ondernemers
Er zijn wel degelijk culturele verschillen in gedrag tussen allochtone
en autochtone Nederlanders en dat heeft invloed op de mate van succes
van jonge ondernemers. Zo is er een duidelijk verschil tussen de
individualistische aanpak van een jonge autochtone ondernemer en de
collectivistische invalshoek van zijn allochtone collega. Dit is de
belangrijkste conclusie uit het onderzoek Succesvol Kleurrijk
Ondernemerschap van het lectoraat Ondernemen en Innoveren van De
Haagse Hogeschool. In het onderzoek zijn cultuurverschillen in
ondernemend gedrag bij jonge biculturele ondernemers in de regio
Haaglanden en de organisaties die met hen werken onder de loep
genomen. Naar aanleiding van dit onderzoek nodigt het lectoraat u
graag uit voor een symposium op 2 april in de aula van De Haagse
Hogeschool.
Jonge allochtone ondernemers in Haaglanden stoppen gemiddeld eerder
met hun onderneming dan autochtonen. Onder leiding van drs. Wil
IJzereef is samen met een onderzoeksteam van jongeren de invloed van
cultuur op gedrag bij allochtone ondernemers onderzocht en behandelt
belangrijke themaâs als leven in de multiculturele samenleving, omgaan
met cultuurverschillen, gedrag van jonge (biculturele) ondernemers en
respect voor verschillende culturen en generaties. Wat beweegt jonge
allochtone ondernemers bij het ondernemen, wat zien ze als succesvol
gedrag en hoe kijken ze naar ondernemersorganisaties? Omgekeerd is er
onderzocht hoe ondernemersorganisaties âdie graag willen samenwerken
met deze ondernemers- naar hen kijken. De resultaten van het
praktijkgerichte onderzoek zijn door Wil IJzereef vastgelegd in het
boek Succesvol Kleurrijk Ondernemerschap. Een praktisch naslagwerk
voor studenten, ondernemers, ondernemersorganisaties, beleidsmakers en
geïnteresseerden. Opdrachtgever voor dit onderzoek was dr. Saskia
Harkema, lector Ondernemen en Innoveren.
âJonge allochtone ondernemers zijn ondernemend, gedreven en
gemotiveerdâ, stelt onderzoeksleider Wil IJzereef. âEr is echter wel
een verschil van aanpak tussen allochtone en autochtone ondernemers.
Voor een verbetering van de positie van jonge allochtone ondernemers
zijn inclusion en empowerment belangrijk. Inclusion houdt in dat
ondernemersorganisaties jonge ondernemers meer moeten betrekken bij
hun beleidsvorming door bijvoorbeeld adviesraden. Met empowerment
bedoel ik dat jonge allochtone ondernemers zelf ook actiever gaan
netwerken. De derde generatie allochtonen spelen hierin een
belangrijke rol. Zij hebben al meer een individualistische aanpak en
fungeren op die manier als bruggenbouwers tussen culturen.â
Tijdens het symposium op 2 april zullen diverse sprekers spreken over
bicultureel jong ondernemerschap. Wil IJzereef zal de belangrijkste
resultaten van het cultuuronderzoek en het door haar gepubliceerde
boek Succesvol Kleurrijk Ondernemerschap presenteren. Tot slot is er
een forumdiscussie tussen jongeren en ondernemersorganisaties. Nadien
is ruimte om onder het genot van een hapje en drankje na te praten en
te netwerken. De bijeenkomst begint om 16.30 uur.
Locatie & programma
De Haagse Hogeschool
Johanna Westerdijkplein 75
2521 EN Den Haag
Locatie Tijd Onderwerp
Plein 16.00 uur Aankomst
Aula 16.30 uur Opening door drs. Pim Breebaart
Voorzitter College van Bestuur De Haagse Hogeschool
16.40 uur Inleiding door dr. Saskia Harkema
Lector Ondernemen en Innoveren
16.55 uur Lezing door ir. N. Otaredian
Directeur AdveXis, oprichter en voorzitter van het IBC Netwerk
17.05 uur Presentatie door projectleider drs. Wil IJzereef
Cultuuronderzoek en het boek Succesvol Kleurrijk Ondernemerschap
17.30 uur Lezing door prof. dr. D. Pinto
Hoogleraar/Directeur Intercultureel Instituut
17.50 uur Forumdiscussie met de zaal; afgevaardigden van jonge
ondernemers, vertegenwoordigers van de Gemeente Den Haag, Kamer van
Koophandel, Belastingdienst, Rabobank, VBM Business Club, IBC netwerk
en anderen.
18.25 uur Afsluiting
Dok 75 18.30 uur Drankje en hapje
Contact
Neem voor meer informatie en een uitnodiging contact op met
persvoorlichter Anne-Marie Schuster.
Telelfoon: 070 - 445 7538
E-mail: persdienst@hhs.nl