De Haagse Hogeschool

Succesvol Kleurrijk Ondernemerschap in de regio Haaglanden

De Haagse Hogeschool houdt op 2 april een symposium over jonge biculturele ondernemers

Er zijn wel degelijk culturele verschillen in gedrag tussen allochtone en autochtone Nederlanders en dat heeft invloed op de mate van succes van jonge ondernemers. Zo is er een duidelijk verschil tussen de individualistische aanpak van een jonge autochtone ondernemer en de collectivistische invalshoek van zijn allochtone collega. Dit is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek Succesvol Kleurrijk Ondernemerschap van het lectoraat Ondernemen en Innoveren van De Haagse Hogeschool. In het onderzoek zijn cultuurverschillen in ondernemend gedrag bij jonge biculturele ondernemers in de regio Haaglanden en de organisaties die met hen werken onder de loep genomen. Naar aanleiding van dit onderzoek nodigt het lectoraat u graag uit voor een symposium op 2 april in de aula van De Haagse Hogeschool.

Jonge allochtone ondernemers in Haaglanden stoppen gemiddeld eerder met hun onderneming dan autochtonen. Onder leiding van drs. Wil IJzereef is samen met een onderzoeksteam van jongeren de invloed van cultuur op gedrag bij allochtone ondernemers onderzocht en behandelt belangrijke themaâs als leven in de multiculturele samenleving, omgaan met cultuurverschillen, gedrag van jonge (biculturele) ondernemers en respect voor verschillende culturen en generaties. Wat beweegt jonge allochtone ondernemers bij het ondernemen, wat zien ze als succesvol gedrag en hoe kijken ze naar ondernemersorganisaties? Omgekeerd is er onderzocht hoe ondernemersorganisaties âdie graag willen samenwerken met deze ondernemers- naar hen kijken. De resultaten van het praktijkgerichte onderzoek zijn door Wil IJzereef vastgelegd in het boek Succesvol Kleurrijk Ondernemerschap. Een praktisch naslagwerk voor studenten, ondernemers, ondernemersorganisaties, beleidsmakers en geïnteresseerden. Opdrachtgever voor dit onderzoek was dr. Saskia Harkema, lector Ondernemen en Innoveren.

âJonge allochtone ondernemers zijn ondernemend, gedreven en gemotiveerdâ, stelt onderzoeksleider Wil IJzereef. âEr is echter wel een verschil van aanpak tussen allochtone en autochtone ondernemers. Voor een verbetering van de positie van jonge allochtone ondernemers zijn inclusion en empowerment belangrijk. Inclusion houdt in dat ondernemersorganisaties jonge ondernemers meer moeten betrekken bij hun beleidsvorming door bijvoorbeeld adviesraden. Met empowerment bedoel ik dat jonge allochtone ondernemers zelf ook actiever gaan netwerken. De derde generatie allochtonen spelen hierin een belangrijke rol. Zij hebben al meer een individualistische aanpak en fungeren op die manier als bruggenbouwers tussen culturen.â

Tijdens het symposium op 2 april zullen diverse sprekers spreken over bicultureel jong ondernemerschap. Wil IJzereef zal de belangrijkste resultaten van het cultuuronderzoek en het door haar gepubliceerde boek Succesvol Kleurrijk Ondernemerschap presenteren. Tot slot is er een forumdiscussie tussen jongeren en ondernemersorganisaties. Nadien is ruimte om onder het genot van een hapje en drankje na te praten en te netwerken. De bijeenkomst begint om 16.30 uur.

Locatie & programma

De Haagse Hogeschool Johanna Westerdijkplein 75 2521 EN Den Haag Locatie Tijd Onderwerp Plein 16.00 uur Aankomst Aula 16.30 uur Opening door drs. Pim Breebaart Voorzitter College van Bestuur De Haagse Hogeschool 16.40 uur Inleiding door dr. Saskia Harkema Lector Ondernemen en Innoveren 16.55 uur Lezing door ir. N. Otaredian Directeur AdveXis, oprichter en voorzitter van het IBC Netwerk 17.05 uur Presentatie door projectleider drs. Wil IJzereef Cultuuronderzoek en het boek Succesvol Kleurrijk Ondernemerschap 17.30 uur Lezing door prof. dr. D. Pinto Hoogleraar/Directeur Intercultureel Instituut 17.50 uur Forumdiscussie met de zaal; afgevaardigden van jonge ondernemers, vertegenwoordigers van de Gemeente Den Haag, Kamer van Koophandel, Belastingdienst, Rabobank, VBM Business Club, IBC netwerk en anderen. 18.25 uur Afsluiting Dok 75 18.30 uur Drankje en hapje

Contact

Neem voor meer informatie en een uitnodiging contact op met persvoorlichter Anne-Marie Schuster. Telelfoon: 070 - 445 7538 E-mail: persdienst@hhs.nl