Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake uitvoering motie 31 200 V, nr. 57 over de opvang en rechtspositie van weeskinderen (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/04/Kamerbrief-inzake-uitvoering-motie-31-200-V--nr--5.html)


01-04-2008

Graag bieden wij u hierbij de reactie aan op uw verzoek van 1 februari 2008 met kenmerk 08-BuZa-B-013 inzake de uitvoering van motie 31 200 V, nr. 57 over de opvang en rechtspositie van weeskinderen.

Wij zijn blij met de aandacht die de Kamer aan het onderwerp 'rechtspositie en de opvang van weeskinderen' geeft.

Hoewel weeskinderen geen specifieke doelgroep zijn binnen het Nederlandse beleid, krijgt deze groep wel aandacht via de Mensenrechtenstrategie, binnen het hiv/aids- beleid, via multilaterale en bilaterale programma's, alsook via Nederlandse maatschappelijke organisaties.

Mensenrechten

De rechten van kinderen zijn een van de prioriteiten in de mensenrechtenstrategie voor het buitenlands beleid "Naar een menswaardig bestaan ". Ook in het nieuwe Mensenrechtenfonds worden kinderrechten als prioritair thema genoemd. Activiteiten die bijdragen aan de capaciteitsopbouw van NGO's die zich inzetten voor o.a. kinderen, activiteiten die ten goede komen aan kinderen die het slachtoffer zijn van geweld en activiteiten die bijdragen aan de EU-richtlijnen inzake de rechten van het kind en de EU-richtlijnen inzake kinderen in gewapend conflict kunnen door ambassades vanuit het fonds worden gefinancierd.

Daarnaast zal Nederland zich de komende jaren inzetten om te komen tot effectieve EU-maatregelen ter bestrijding van kinderarbeid. Minister Verhagen heeft de Commissie onlangs verzocht de mogelijkheden te onderzoeken van een verbod op het op de markt brengen van producten die met gedwongen kinderarbeid tot stand zijn gekomen. Ook zal Nederland diverse activiteiten ontplooien om geweld tegen kinderen te bestrijden. Zo is Nederland lid van de taakgroep die bijdraagt aan de implementatie van de EU-richtlijnen inzake de rechten van het kind. Tijdens het Sloveense Voorzitterschap zal de EU voor tien pilotlanden nationale strategieën en actieplannen schrijven ter bestrijding van geweld tegen kinderen. Ook zal Nederland in 2009 een conferentie over geweld tegen meisjes organiseren in samenwerking met UNICEF en de onafhankelijke VN-expert voor geweld tegen kinderen.

Al deze activiteiten zullen ook ten goede komen aan weeskinderen, die door hun kwetsbare positie gemakkelijker het slachtoffer kunnen zijn van kinderarbeid, geweld tegen kinderen en gewapend conflict.

Hiv/aids beleid

In het kader van het hiv/aids beleid is er aandacht voor aidswezen en andere kwetsbare kinderen. Deze kinderen worden o.a. gesteund via social protection programma's, waaronder zorg en opvang van kinderen. In Zuidelijk Afrika ondersteunt Nederland activiteiten via NGO's, overheden en multilaterale organisaties, onder meer als resultaat van de motie-Van der Staaij/Huizinga-Heringa uit 2006. In het najaar van 2008 zal er een nieuwe beleidsnotitie hiv/aids en SRGR naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Hierin zal ook specifieke aandacht worden gegeven aan wezen en kwetsbare kinderen.

Social Protection

Uit de positieve reactie op het Amendement over Social Protection gericht op aidswezen (Voordewind C.S. ­ 31 200 V, nr. 54) wordt het belang vann dit onderwerp verder onderstreept. Het Amendement betreft 5 miljoen Euro. Het geld zal gebruikt worden voor programma's die de rechtspositie van kinderen verbetert (o.a. geboorteregistratie), alsook voor programma's die zich richten op de opvang van wezen en andere kwetsbare kinderen.

UNICEF

Nederland is verder een van de grootste donoren van UNICEF (¤110,2 miljoen in 2007). Deze VN organisatie voor kinderen voert verschillende programma's uit die weeskinderen ten goede komen. Dit zijn in het bijzonder de programma's voor kwetsbare kinderen en families en de programma's voor kinderen getroffen door aids.

Programma's via Nederlandse maatschappelijke organisaties

Nederland ondersteunt verschillende organisaties via ambassades en via Thematische Medefinanciering, alsook het Medefinancieringsstelsel vanuit Den Haag. Veel van deze organisaties werken aan de rechtspositie en de opvang van wezen en kwetsbare kinderen. Het gaat daarbij om onder andere World Vision, Child Helpline International, International Child Support, Terre des Hommes, Stichting Red een Kind, Wereldkinderen, World Vision en Stichting Liliane Fonds.

Met bovenstaande inzet, alsook de voorbeelden van programma's gefinancierd via Nederlandse Ambassades (zie bijlage), zijn wij van mening dat het onderwerp in uw motie de juiste aandacht krijgt in het Nederlandse beleid.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. A.G. Koenders

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen


---