Multidisciplinaire samenwerking bij uniek zorgproject


Specialisten Hegeman en Van der Velde aan de wieg van nieuw concept

ALMELO, 20080401 -- Een jaar geleden kwamen chirurgen dr. Han Hegeman en dr. Detlef van der Velde met het plan om een Centrum voor Geriatrische Traumatologie te beginnen. Op 1 april 2008 opent dit centrum zijn deuren in Twenteborg Ziekenhuis te Almelo.

In het Centrum voor Geriatrische Traumatologie wordt aan patiënten van 65 jaar en ouder die een botbreuk hebben opgelopen een multidisciplinaire totaalbehandeling aangeboden. Partners in dit zorgprogramma zijn naast de chirurg-traumatoloog (ongevalchirurg), de geriater (ouderen-geneeskundige) en de fysiotherapeut.

Waarom dit ambitieuze plan? Beide specialisten zagen naar voorbeeld van het Highland Hospital, Rochester NY in de Verenigde Staten mogelijkheden om de traumatologische zorg specifiek te richten op oudere patiënten en zo een totaalbehandeling aan te bieden.
Hegeman: `Het leek ons een goed plan, omdat in dit concept de behandeladviezen aan de patiënt op elkaar afgestemd worden. Hierbij hadden we wel de medewerking van alle betrokkenen nodig.'
Het doel is een exclusieve zorg voor oudere patiënten, door gestroomlijnde opname, innovatieve multidisciplinaire behandelingen, snelle chirurgische interventie, volledige geriatrische evaluatie en behandeling en complete ontslagplanning.

Bij deze multidisciplinaire behandeling hoort naast de moderne chirurgische zorg voor botbreuken en geriatrische evaluatie ook het opsporen van botontkalking via de
one-stop-shop Osteoporose poli en het analyseren van de kans om te vallen via de "valpoli". Daarnaast hebben we een speciaal medisch en verpleegkundige zorgstraat ontwikkeld die op elkaar zijn afgestemd.
Hegeman: `Ook het verpleeghuis willen wij partner maken, omdat veel van onze patiënten aansluitend revalideren in het verpleeghuis. De patiënt komt op deze manier sneller op de plek die meer gericht is op het revalideren, namelijk het verpleeghuis. Wij kunnen daardoor de ligduur van oudere patiënten met een heupfractuur verlagen van veertien tot zeven dagen. Daarmee maken we niet alleen een kwaliteitsslag, ook kunnen we efficiënter en kosteneffectiever werken.
We zijn met onze geïntegreerde aanpak uniek in Europa. Er is nu al belangstelling van andere ziekenhuizen voor dit nieuwe concept', aldus een enthousiaste Hegeman.

Mede gezien de verwachte groei van het aantal osteoporotische heupfracturen, start het centrum eerst met de multidisciplinaire zorg voor de heupfracturen. Vervolgens zal de behandeling van steeds meer fracturen in het Centrum worden opgenomen.
Deze multidisciplinaire totaalbehandeling sluit helemaal aan bij de visie van de Ziekenhuisgroep Twente rond procesgestuurde zorg. Van der Velde: `Het nieuwe zorgconcept stelt de patiënt centraal. Concreet betekent onze aanpak dat patiënten een betere behandeling ondergaan, sneller door het zorgproces heen kunnen, meer op maat worden bediend en eerder het ziekenhuis verlaten.
Er is hier echt sprake van een win-win situatie.'