Universiteit Utrecht


Studium Generale: Ethiek en evolutie

Filosofische lezingen

Vanaf het moment dat Charles Darwin in 1859 zijn boek 'On the Origin of Species' publiceerde, is er gespeculeerd over de vraag of de evolutietheorie een nieuw licht kan werpen op de menselijke moraal. Terwijl filosofen zoals Spencer of Nietzsche normatieve conclusies trokken uit evolutionaire visies op de mens, die niet zonder invloed bleven in de politiek, verwierp G.E. Moore dergelijke gevolgtrekkingen in zijn 'Principia Ethica' (1903). Ook in de twintigste eeuw is deze discussie telkens weer opgelaaid, bijvoorbeeld naar aanleiding van de sociobiologie van Edward Wilson. Is het neo-Darwinisme een betere basis voor de ethiek dan het Christendom of de Islam?

Herman Philipse is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is jurist en begenadigd spreker. Zijn onderzoeksgebied beslaat met name de kennistheorie en de hedendaagse wijsbegeerte. Een trimester per jaar geeft hij college te Oxford.

In acht colleges zal hij verschillende aspecten van het thema ethiek en evolutie aan de orde stellen. Aan bod komen onder andere cultuurgeschiedenis, speltheorie, antropologie, evolutiebiologie en wijsbegeerte. Daarnaast bespreekt Philipse de belangrijkste denkers op dit gebied.

De lezingen zijn zowel elk afzonderlijk als in serie te volgen. Deze serie wordt opgenomen op CD door Home Academy.

Deze lezing: Het altruĂŻsmeprobleem in de biologie en psychologie


01-04-2008, 20:00 - 21:30 uur Aula van het Academiegebouw, Domplein 29 Utrecht

Meer informatie: Studium Generale, (030) 253 2436, info@sg.uu.nl http://www.sg.uu.nl