NEN
levensmiddelen > Nieuws >
ISO 22000: norm voor gehele voedselketen
maandag 31 maart 2008, 10:24
Standaarden en managementsystemen evolueren naar instrumenten om
diverse risicogebieden effectief te beheersen. Behalve voor
voedselveiligheid en kwaliteit worden ze steeds vaker ingezet voor
duurzaamheid, social accountability en de veiligheid in de keten.
Valkuil blijft echter de overlapping in standaarden en
certificatieschema's en dus ook in audits. Het principe 'certified
once, accepted everywhere' is nog steeds ver weg.
De wildgroei van standaarden heeft geleid tot diverse initiatieven om
deze te harmoniseren. Zo hebben internationale retailers via het
Global Food Safety Initiative (GFSI) een bench mark-model opgesteld
waartegen inmiddels vier standaarden (BRC, IFS, Dutch HACCP en SQF
2000) zijn goedgekeurd.
Tot voor kort bleef een groot aantal retailers certificatie tegen
specifieke standaarden eisen, en accepteerden dus niet een van de
andere drie goedgekeurde standaarden. Bedrijven moeten daardoor aan
meerdere, elkaar overlappende standaarden voldoen. Het principe
'certified once, accepted everywhere', een van de oorspronkelijke
doelstellingen van de GFSI, werd daarmee niet gerealiseerd.
Vorig jaar gaven zeven grote retailers aan te streven naar een verdere
harmonisatie van de standaarden. WalMart, Migros, Tesco, Metro, Ahold,
Delhaize en Carrefour lieten toen officieel weten dat zij alle
GFSI-goedgekeurde standaarden accepteren. Als zij dat in de praktijk
doorvoeren en andere retailers volgen dit voorbeeld, dan is dat een
belangrijke stap in de richting van harmonisatie.
Ook de publicatie van ISO 22000 is een kans om standaarden te
harmoniseren. Deze internationale standaard voor een
voedselveiligheidsmanagementsysteem is een generieke standaard die
alle schakels in de hele voedingsmiddelensector kunnen gebruiken. De
meeste andere standaarden, SQF uitgezonderd, zijn slechts door een
deel van de keten te gebruiken.
De industrie is in algemene zin voorstander van het gebruik van ISO
22000, zowel in de eigen bedrijven als in hun leveranciersketen.
Retailers vinden deze standaard echter te algemeen, bij gebrek aan
specifieke eisen (Good Manufacturing Practices (GMP's) en
basisvoorwaardenprogramma's (PRP's)). Maar zoals eerder aangegeven is
de industrie in CIAA-verband hard bezig deze specifieke sectoreisen in
de ISO te verwerken, zodat retailers deze internationale,
onafhankelijke standaard alsnog zouden kunnen accepteren.
bron: VMT, 21/03/08
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 22000:2005 nl (Norm) Praktijkgids De 100 meest gestelde
vragen over ISO 22000 - Voedselveiligheidsmanagementsystemen
(Publicatie) Voedselveiligheid (meest gebruikte normen) NEN
Agro-Foodmail (Publicatie)