Gemeente Winterswijk


Informatiemarkt stedenbouwkundige voorwaarden PPS
Dinsdag 1 april 2008 in PPS infocentrum

25 maart 2008

Winterswijk - De randvoorwaarden voor de planontwikkelingen op 't Spek-Ende, de Notaristuin, het Siloterrein, de Spoorhoek en de Spoorzone zijn klaar. Op 1 april geeft de gemeente belangstellenden de gelegenheid reacties geven. Dat kan op een informatiemarkt die tussen 18.00 en 22.00 uur plaatsvindt in het PPS infocentrum aan de Schoolstraat 5 in Winterswijk. Het is een open inloopavond. De gemeente wil zoveel mogelijk reacties van Winterswijkers ontvangen. Omwonenden krijgen een persoonlijke uitnodiging. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Bureau Andries Geerse uit Rotterdam maakte in opdracht van de gemeente Winterswijk de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor ´t Spek-Ende, de Notaristuin, het Siloterrein, het Stationspark en de Spoorzone. Het startpunt ligt in juni 2007, toen de gemeente Charrettes organiseerde. Omwonenden en professionals deden twee dagen mee aan workshops waarin interactief werd ontworpen (tekenen, rekenen en maquettes bouwen). De charrettes waren een belangrijke en waardevolle bijdrage voor de stedenbouwkundige invulling van verschillende locaties in Winterswijk.

Geerse gebruikte de Charretteresultaten om de randvoorwaarden te maken. Behalve voor de Spoorzone liggen deze randvoorwaarden allemaal dichtbij de resultaten uit de Charrettes. Alleen voor de Spoorzone zijn de randvoorwaarden nog niet in detail uitgewerkt. Met de randvoorwaarden kan de planontwikkeling van de locaties versneld worden. De voorwaarden zijn kaders en geen concrete ontwerpen ("Zo komt het er uit te zien"). Architecten gaan in deze lijn straks aan de slag.

Klik hier om de stedebouwkundige randvoorwaarden te openen.

Reacties
De reacties die op 1 april worden verzameld, worden gebundeld in een reactienota. Deze nota wordt aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. Vervolgens buigen de commissie Burger en Ruimte en de gemeenteraad zich over de stedenbouwkundige randvoorwaarden én de bijbehorende reactienota. De gemeenteraad neemt op 24 april een besluit. Als de gemeenteraad instemt met de randvoorwaarden kan PPS Impuls de ontwikkeling van de locaties starten. Dan kunnen er architecten worden geselecteerd, bouwprojecten worden aanbesteed en vervolgens gestart worden met de bouw.

Spek-Ende
De gevels op ´t Spek-Ende worden gereconstrueerd. Er komt een openbaar pleintje in het middengebied van de locatie met wonen op de begane grond en de bovenliggende twee verdiepingen. Aan de Misterstraat komen winkels met woningen erboven. In totaal gaat het om 800 m2 bruto vloeroppervlak winkels en 26 appartementen (in fases). Er komt een parkeerkelder met minimaal 40 plaatsen. Daarnaast is in de randvoorwaarden een facelift van het voormalige CWI-kantoor beschreven. Siloterrein
Voor het Siloterrein staan in de randvoorwaarden een appartementencomplex (zeven verdiepingen) en een nieuwe supermarkt beschreven. Het gebouw refereert aan de geschiedenis met een vleugje Dudok. Het moet één gebouw worden dat refereert aan de voormalige silo die hier heeft gestaan. Ernaast moet een nieuw park komen van ongeveer 2.000 m2. Het programma bestaat uit 2.000 m2 bruto vloeroppervlak supermarkt, 25 tot 40 appartementen en 15 woon-werkunits.

Stationspark
Er komt een compact woongebouw op de hoek van de Misterstraat en Stationsstraat. Tot aan het stationsgebouw wordt dit op den duur één groot park. Het woongebouw moet energiezuinig worden en gebouwd worden van duurzame materialen. Geerse noemt het gebouw de Eco Kathedraal dat een icoon van en voor de regio moet worden. Er moet ruimte zijn voor 34 tot 35 appartementen en 150 m2 voorzieningen (sociaal-maatschappelijke voorzieningen, winkels).

Spoorzone
In het voormalige stationsemplacementsgebied liggen de functies nog niet allemaal vast. Dit geldt voor het westelijke deel van het gebied (school, sport en parkeren). De kaders hier kunnen pas in detail worden vastgesteld als er meer duidelijkheid is hoe de verschillende functies ruimtelijk en financieel-economisch kunnen worden ingepast.

Notaristuin
De Notaristuin moet een tuin worden, geen park. Een tuin is in tegenstelling tot een park omsloten, maar blijft wel toegankelijk voor iedereen (eventueel ´s avonds af te sluiten). Er moet een villa komen met 12 appartementen aan de Roelvinkstraat/Notaristuin (fase 1) en ongeveer 1000 m2 winkels en horeca en 12 appartementen in de Bossesteeg en De Klok (fase 2). Pas in een later stadium wordt fase 3 (Bossesteeg en de bibliotheek) uitgewerkt.