BouwRai


Persmap BouwRAI 2008

- 1 april 2008 - Klimaat hoofdrol op themaplein energie & duurzaamheid

Het klimaat in de gebouwde omgeving staat centraal op het themaplein Energie en Duurzaamheid. Vernieuwende projecten tonen nieuwe mogelijkheden. Zo staan de genomineerden voor de Nationale Energietoekomst Trofee van VROM in de schijnwerpers. Ook zijn er innovatieve projecten te zien met als thema 'Schoon en Zuinig', Nieuwbouw, Frisse Scholen en (No) Flat Future.

Bekendmaking genomineerden NET-Trofee
De BouwRAI heeft een primeur met de bekendmaking van de genomineerde projecten voor de NET-Trofee. Er wordt hard gewerkt aan een beter klimaat. In de gebouwde omgeving is veel winst te behalen. Veel organisaties en bedrijven pakken nu hun kansen en komen met slimme plannen voor energiezuiniger wonen en werken. De NET-Trofee richt zich op deze organisaties, waaronder gemeenten, bouwbedrijven, woningcorporaties en projectontwikkelaars.

De NET-Trofee past bij uitstek in het kabinetsplan 'Schoon en Zuinig', waarin zeven ministers samenwerken om de CO2-uitstoot terug te dringen. Bij de NET-Trofee draait het niet alleen om nieuwe innovatieve technieken, maar ook om innovaties in het bouwproces en vernieuwende financieringsvormen. Voor de jury onder voorzitterschap van Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) spelen naast het energiebesparingsresultaat ook brede toepasbaarheid, een onconventionele aanpak en ondernemerschap een grote rol. De winnaar van de NET-Trofee ontvangt op het evenement KansRijk 2008, begin juni, een kunstwerk en E 25.000 voor een nieuw energiezuinig project.

Schoon en Zuinig
Het kabinetsplan 'Schoon en Zuinig' heeft de ambitie om in de bebouwde omgeving grote reducties van CO2 uitstoot te realiseren. Het kabinet gaat de plannen samen met de bouwsector tot uitvoering brengen. De ministers Vogelaar (VROM Wonen, Wijken en Integratie), Cramer (VROM Ruimte en Milieu) en Van der Hoeven (EZ) hebben op 23 januari samen met EnergieNed, Bouwend Nederland, VME en UNETO-VNI het convenant Meer met Minder ondertekend. Door besparing op gas en licht in 2,4 miljoen bestaande woningen moet het energieverbruik binnen twaalf jaar met 30% afnemen.

Nieuwbouw
De overheid richt zich voor de nieuwbouw op aanscherping van de EPC in verschillende stappen. De energieneutrale woning in 2020 is het doel. Duidelijk is dat hiervoor nog vele innovaties nodig zijn. Toepassing van gebouwgebonden duurzame energie, nieuwe materialen, bouwprocessen, ontwikkeling van `passief huis`concepten enz. Op het themaplein worden een aantal van deze ontwikkelingen en projecten getoond.

Frisse Scholen
Ook bij wijkgebonden gebouwen valt nog veel te besparen. Zo kan het energiegebruik op scholen in de meeste gevallen flink omlaag. En het binnenmilieu is vaak slecht, met alle schadelijke gevolgen van dien. Hoe het anders kan, tonen de voorbeelden uit het Frisse Scholen programma.

(No) Flat future
(No) Flat Future is een duurzame aanpak voor de herontwikkeling van na- oorlogse laagbouw-flats. Kern van de aanpak is dat bestaande casco`s blijven staan. De flats worden opgetopt en uitgebreid met een aanbouw. Het aantal woningen blijft gelijk en toch worden ze groter en gevarieerder. De flats krijgen een nieuw inbouwpakket en klimaatgevel. Bouwcarrousel bv en
2012 Architecten hebben deze vernieuwende wijkaanpak in opdracht van SenterNovem uitgewerkt voor de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Het themaplein laat de studie zien.