Gemeente Arnhem

Verruiming gehandicaptenvoorzieningen (01-04-2008) Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten het beleid voor gehandicaptenvoorzieningen te verruimen. Dit besluit zal er vooral toe leiden dat gehandicapten langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het gaat om een ruimere mogelijkheid tot woningaanpassing en een ruimere tegemoetkoming in verhuis- en inrichtingskosten. Bovendien wordt de vergoeding voor elektrische sportrolstoelen verruimd. Het besluit is met ingang van 1 april 2008 van kracht.

Het verruimen van de voorzieningen voor gehandicapten draagt bij aan de doelstelling van de Wmo in Arnhem: elke Arnhemmer moet kunnen meedoen in de maatschappij. Waar dit niet op eigen kracht of met hulp uit de omgeving lukt, biedt de gemeente ondersteuning op maat.

Woningaanpassing mag duurder zijn
Op dit moment is het nog zo dat bij een woningaanpassing voor een gehandicapte,een grensbedrag van
7.250 wordt gehanteerd. Is de aanpassing duurder, dan wordt een zogenaamd verhuisprimaat opgelegd. De gehandicapte is dan verplicht te verhuizen naar geschikte woonruimte die door de gemeente wordt aangepast. Het college heeft besloten het grensbedrag voor het verhuisprimaat te verhogen naar 25.000. Door de verhoging van dit grensbedrag kunnen mensen met een beperking langer in hun eigen woning en wijk blijven wonen.

Ruimere tegemoetkoming in verhuiskosten
Gehandicapten die moeten verhuizen omdat aanpassing van de woning te duur of niet mogelijk is, kunnen met ingang van 1 april 2008 een grotere tegemoetkoming in de verhuiskosten krijgen. Voorheen kwam de vergoeding neer op een vast bedrag van 2.050. Het bedrag dat iemand vanaf nu vergoed kan krijgen wordt afgestemd op de reële kosten voor een driekamerwoning ( 3.000). Dit bedrag kan met 350 per kamer worden verhoogd tot maximaal twee extra kamers als het gaat om een huishouden van drie personen of meer. Door deze ruimere regeling kan individueel maatwerk worden geleverd. Ook deze regeling sluit prima aan bij het Arnhemse Wmo beleid.

Sportrolstoel
Gehandicapten kunnen met ingang van 1 april 2008 een vergoeding tot maximaal 10.000 voor een elektrische sportrolstoel. Dat betekent dus dat ook gehandicapten die zijn aangewezen op een elektrische sportrolstoel kunnen meedoen aan gehandicaptensport. In Arnhem zijn gehandicapten gehuisvest die meedoen aan de Paralympics in het nationaal sportcentrum Papendal. Voorheen werd alleen een vergoeding verstrekt voor een handbewogen sportrolstoel tot maximaal 2.270.