Provincie Utrecht

Beleidsnota Flora- en Faunawet

1-4-2008 -

Gedeputeerde Staten hebben op 1 april 2008 de Beleidsnota Flora- en faunawet provincie Utrecht vastgesteld. Dit ter vervanging van de Notitie Implementatie Flora- en faunawet provincie Utrecht. De beleidsnota is tot stand gekomen in samenwerking met het Faunafonds, de Stichting Faunabeheereenheid Utrecht en overige belanghebbende partijen. Op 19 mei 2008 buigen de Provinciale Staten zich nog over de Beleidsnota.

De Beleidsnota Flora- en faunawet provincie Utrecht geeft het kader voor het beheer van beschermde diersoorten die met name aan landbouwgewassen veelvuldig schade kunnen aanrichten. In beleidsregels worden maatregelen genoemd ter voorkoming en bestrijding van deze schade door beschermde inheemse zoogdieren en vogels. De beleidsnota is grotendeels een voortzetting van het beleid van de afgelopen jaren. Op enkele punten is het beleid geactualiseerd en gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen zijn het aanpassen van de vrijstelling in verband met de foerageergebieden voor overwinterende grauwe gans, kolgans en smient en het doorvoeren van de wijzigingen van de wet. Het vaststellen van actueel beleid is tevens noodzakelijk als opmaat voor het nieuwe Faunabeheerplan Utrecht 2009-2013 door de Faunabeheereenheid Utrecht.

Sinds 1 april 2002 is de Flora- en faunawet in werking. Een beschermingswet voor in het wild levende dieren en planten. De provincie Utrecht heeft met de wet de mogelijkheid gekregen om uitzonderingen te maken op de verboden uit de wet. Hiertoe is in 2002 beleid ontwikkeld. Inmiddels was er na 6 jaar behoefte om het beleid te actualiseren. De Conceptnota is voor zienswijzen toegestuurd aan de bij de uitvoering betrokken belanghebbenden of vertegenwoordigers daarvan, die tot wijziging in de nota hebben geleid. Op 7 april a.s. is een minisymposium Flora- en faunawet ter voorbereiding op de behandeling in Provinciale Staten, waarin het beleid en de uitvoeringsaspecten van de wet aan de orde zullen komen.

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 - 258 3207