Gemeente Teylingen

meerjarenbegroting

Kadernota goede basis voor sluitende meerjarenbegroting


01 april 2008

PERSBERICHT 31 maart 2008 - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de kadernota 2009-2012 aan de gemeenteraad aangeboden. In de kadernota staan de ontwikkelingen en ambities voor de komende vier jaar vermeld.De kadernota wordt op 17 april in de gemeenteraad behandeld. Op die dag houden de leden van de gemeenteraad hun algemene beschouwingen. De uitkomst van de discussie in de gemeenteraad wordt vervolgens in de begroting 2009 vertaald.

Gewijzigde opzet kadernota

De opzet van de kadernota is gewijzigd. Het is veel minder een `financieel stuk'. Aan de raad wordt gevraagd keuzes te maken en prioriteiten te stellen in de verschillende programma's. Als basis voor de kadernota heeft ook de benchmark "Staat van de gemeente" gediend. In deze benchmark worden de prestaties van de gemeente beoordeeld door de inwoners en het bedrijfsleven vanuit verschillende rollen. Over het algemeen worden de prestaties van de gemeente positief gewaardeerd. Punten waarop de inwoners en bedrijven kanttekeningen plaatsen zijn als speerpunten van beleid opgenomen zoals het opwaarderen van het winkelgebied in Voorhout, het verbeteren van fietsverbindingen en het zo mogelijk oplossen van parkeerproblemen.

Kadernota eerder in het jaar onderwerp van discussie

De kadernota is ruim twee maanden eerder dan vorig jaar aangeboden. Hierdoor is er meer tijd om de uitkomsten in de begroting te verwerken.

Echt veel nieuw beleid is er niet voor 2009. De gemeenteraad wordt wel een aantal keuzes voorgelegd voor een bedrag van EUR 0,9 miljoen. De helft van dit bedrag is nieuw beleid, waaruit de gemeenteraad kiest, zoals het versterken van Warmond als kunst- en cultuurdorp en het versterken van de theaterfunctie in Teylingen. Daarnaast zijn er verplichte uitgaven, zoals scholenbouw en zijn er autonome ontwikkelingen, zoals de stijging van de kosten van het leerlingenvervoer.

De raad maakt keuzen

Het college vraagt aan de gemeenteraad of de ambities worden gedeeld en zo ja in welke volgorde. Als de begroting voldoende ruimte biedt kan het nieuw financieel beleid worden vertaald. Als dit niet lukt, wordt een ombuigingsvoorstel gedaan (`nieuw voor oud'). Nieuw voor oud wil eigenlijk zeggen dat je kiest om zaken die je al jaren doet niet meer te doen en het geld gaat gebruiken voor andere zaken.

Sluitende begroting

In de kadernota gaat het college er van uit dat het najaar een sluitende (meerjaren)begroting kan worden aangeboden. Uitgangspunt is daarbij dat de tarieven voor de belastingen niet meer dan trendmatig stijgen.

Aanpassingen in wijze van begroten

Als de kadernota is vastgesteld, wordt gestart met het opstellen van de begroting 2009.

We gingen in het verleden in de begroting uit van het opnemen van posten van maximaal te verwachten uitgaven. In de nieuwe begroting
2009 wordt uitgegaan van reëel te verwachten uitgaven. Een andere werkwijze dus waardoor er geen grote overschotten aan het eind van het project meer te verwachten zijn. Soms kan het echter toch gebeuren dat er onverwachte tegenvallers in een project zijn waardoor het bedrag in de begroting wordt overschreden. Omdat te voorkomen en om het risico van deze omslag in werkwijze te beperken, wordt een bedrag voor onvoorziene uitgaven opgenomen.

klik hier voor de kadernota.