LEI

Het menu van morgen


1 apr 2008
Onderdeel: LEI

Gé Backus heeft een presentatie gehouden tijdens het Maatschappelijk Café âHet menu van morgen: met of zonder dierlijke eiwitten?â op woensdag 23 januari jl.. Door bevolkingsgroei en toenemende welvaart in vooral Azië en Zuid-Amerika neemt de mondiale vraag naar dierlijke eiwitten sterk toe. De totale consumptie van dierlijke eiwitten gaat in de periode 2000-2050 verdubbelen. Twee derde van de consumptie van vlees en de helft van de consumptie van melk vindt straks plaats in de ontwikkelingslanden. Niet-economische factoren van sociaal-culturele aard zijn van grote invloed op ons menu, zoals de nationale keuken en religie.

Het aankoopproces van voedingsmiddelen is gewoontegedrag en dieetveranderingen verlopen traag. De forse groei van de consumptie van dierlijke eiwitten, met name in de Derde Wereld, leidt ook tot verandering van de mondiale grondstofstromen. Deze te verwachten toename in consumptie gaat niet in alle wereldregioâs gelijk op met de productie van de hiervoor benodigde grondstoffen. Er zijn grote verschillen in potentieel beschikbaar landbouwareaal. In Latijns Amerika is dit areaal tien keer zo groot dan in Azië, zonder dat het Amazonegebied hierdoor aangetast hoeft te worden.

Latijns Amerika wordt een steeds belangrijker exporteur van vlees, maar vooral ook van grondstoffen. Veel van de grondstoffen voor veevoer zullen afkomstig zijn uit Amerika.

India en China nemen 45% van de wereldbevolking voor hun rekening. In Azië komt de behoefte te liggen die Zuid-Amerika moet produceren. Voor een groeiende wereldbevolking moet de productie toenemen én ze moet duurzamer worden. Hoe het energievraagstuk zich tot de voedselproductie gaat verhouden is vooralsnog niet duidelijk. De verduurzaming van de veehouderij vraagt een aanpak op mondiale schaal.

Nederland is te klein om verschil uit te maken, zeker als je kijkt naar de verwachte toename van de vleesconsumptie in Zuid-Oost Azië, in de komende decennia. De voorgestelde oplossingen zijn onder andere het verbeteren van de productiviteit van landbouwgrond en het intensiveren van de rundveehouderij.

Meer informatie

Contact
Gé Backus
ge.backus@wur.nl