Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

Sluiting visafslag zorgt voor gemengde gevoelens

Vrijdag 28 maart was het zover, het doek viel letterlijke en figuurlijk voor de Enkhuizer visafslag. De afslag draaide door de dalende visstand en de kwaliteit van het IJsselmeer al jaren verlies en een noodgedwongen sluiting was onvermijdelijk. Er werd besloten dit gepaard te laten gaan met een reünie en een kleine expositie van fotos en een film. Dat dit werd gewaardeerd bleek wel uit de levendige discussies die onder de genodigden ontstonden aan de hand van de fotos.

Nieuw begin
Om vier uur verrichte wethouder Jan Franx het officiële gedeelte. Hij sprak van een historische, memorabele maar ook trieste dag. Het voelt bijna als een soort begrafenis. In zijn speech ging de wethouder kort in op de vishistorie van Enkhuizen en gaf aan dat met deze sluiting een einde aan een tijdperk komt. Maar het is ook een nieuw begin: De IJsselmeervisserij is over. Maar laten we de naam en kennis die Enkhuizen door de jaren heen heeft opgebouwd, gebruiken om Enkhuizen opnieuw op de kaart te zetten als visstad. Maar nu in kweekvis wat kan leiden tot bloeiende aquacultuur.

Dubbel gevoel
Na de korte speech was het tijd voor de symbolische sluiting, de ruim honderd aanwezigen keken belangstellend toe hoe wethouder Franx samen met Ab Hoogschagen, de oudste aanwezige die de historie van de visafslag heeft meegemaakt, een doek over de veilingklok trok. Het doek viel letterlijk over de grote klok. Het zorgde voor dubbele gevoelens bij de heer Hoogschagen; een aantal jaar terug gaf hij de aanzet tot de sloop van het ziekenhuis en nu tot de symbolische dood van de visafslag. Jullie hadden beter iemand anders kunnen nemen grapte hij dan ook.

Na dit officiële gedeelte was het tijd voor een (vis)hapje en een drankje, waarbij de aanwezigen het gebeuren nog even nabespraken: Het is wel een dubbel gevoel, inderdaad haast een begrafenis, daar zie je ook altijd een hoop bekenden, en aan de visserij hebben toch generaties hun brood verdiend, aldus Siep Broersma. Hij bediende gedurende 20 jaar de veilingklok.

Tot slot had de wethouder ook nog goed nieuws: Aan de visafslag zoals wij die kennen is misschien een einde gekomen, maar we zijn in gesprek met het Zuiderzeemuseum om daar een replica te bouwen waar we vis kunnen afslaan voor de toeristen.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl