Initiatieven duurzame cacao
01 april 2008 - kamerstuk
rectie Internationale Zaken
Di
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
2008 /602
IZ. /602
IZ. 1 april 2008
onderwerp bijlagen
Initiatieven duurzame cacao 3784133
xxxxxxx 1
Geachte Voorzitter,
Het thema duurzaamheid is één van de speerpunten van het huidige kabinet, zoals in het
Beleidsprogramma 2007-2011 staat beschreven. Het kabinet wil concrete stappen zetten
naar een duurzame samenleving, ook in internationaal perspectief. In dit kader wil het
kabinet een bijdrage leveren aan het bevorderen van de duurzame ontwikkeling van
grondstoffenketens, in het bijzonder de handelsketens waar Nederland een belangrijke
speler is op de wereldmarkt, zoals soja, palmolie, hout en cacao.
In mijn brief van 6 juni 2007 ben ik in het bijzonder ingegaan op de verduurzaming van de
sojasector. Met voorliggende brief informeer ik u, mede namens de minister voor
Ontwikkelingssamenwerking over initiatieven op het gebied van het bevorderen van
duurzame ontwikkeling in de cacaosector.
De cacaosector
In 2006 was de totale wereldproductie van cacao 3,6 miljoen ton, waarvan 90 procent
geproduceerd is door 3 miljoen kleine producenten. De grootste cacaoproducerende
landen zijn Ivoorkust (38%1), Ghana (18%), Indonesië (14%), Nigeria, Kameroen, Brazilië,
Ecuador en Togo.
De cacaosector is een arbeidsintensieve sector. Geschat wordt dat wereldwijd zo'n
14 miljoen mensen leven van de teelt van cacao. Het aantal mensen dat economisch
afhankelijk is van cacao is hier een veelvoud van. Vooral in West-Afrika is cacao een
belangrijke bron van inkomsten voor vele gezinnen. Er zijn ongeveer 1,2 tot 1,5 miljoen
cacaoboerderijen, met een gemiddeld oppervlakte van 3-5 hectares met 10,5 miljoen
arbeiders.
De productie van cacao speelt een cruciale rol bij de sociaal-economische ontwikkeling en
bij armoedebestrijding in voornoemde landen. De prijzen in de cacaosector staan evenwel
met regelmaat onder druk, mede als gevolg van schommelingen in de vraag en het
aanbod aan cacao op de wereldmarkt. Er bestaan daarbij zorgen over de mate waarin met
name kleine producenten delen in de opbrengsten die in de productie- en distributie-
ketens worden gegenereerd.
1 Van de wereldproductie in 2006/2007
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
1 april 2008 IZ. 2008/602 2
De cacaobonen worden in producentenlanden na de oogst gefermenteerd en gedroogd.
De verwerking van cacao vindt traditioneel plaats in consumentenlanden, maar het
aandeel verwerking in producentenlanden stijgt (thans circa 40%). De bonen worden
bewerkt en omgezet in cacaomassa, die vervolgens verder kan worden verwerkt tot
cacaoboter en cacaopoeder. Deze drie producten dienen als grondstof voor de chocolade-,
voedings- en genotmiddelenindustrie.
Nederland is de grootste importeur en verwerker van cacao in de wereld (circa 14%) en de
grootste exporteur van cacaomassa, -boter en -poeder, onder andere naar landen waar
veel chocolade wordt geproduceerd als Duitsland, Zwitserland en België.
Ook de chocolade-, voedings- en genotmiddelenindustrie in Nederland profiteert van de
aanwezigheid van de import, opslag en verwerking van cacao in ons land.
De consumptie van cacao stijgt wereldwijd, waarbij de verwachting is dat de vraag in
opkomende economieën als China de komende jaren verder zal toenemen. Vanuit de
consument en de retail wordt steeds meer belang gehecht aan kwalitatief hoogwaardige
chocolade (met hoog cacaopercentage), herkomstaanduiding en duurzaamheid. Verder is
er in de gehele keten groeiende aandacht voor de relatie met het natuur- en milieubeleid
(onder andere energie-efficiënte, afval- en reststoffen beheer, goede landbouwpraktijken
waaronder reductiegebruik bestrijdingsmiddelen), als ook sociaal beleid, met name op
gebied van arbeidsomstandigheden. Deze maatschappelijke eisen vertalen zich in een
vraag naar biologische- en fair trade cacao. Tevens zijn er initiatieven in de markt gericht
op het ontwikkelen van een duurzaamheidskeurmerk voor "mainstream" cacao.
Internationale context
De Internationale Cacao Organisatie (ICCO) is een mondiale organisatie die zijn grondslag
heeft in het Internationale Cacao Verdrag. Zowel cacaoproducerende als -consumerende
landen komen bijeen om te praten over verduurzaming. Van origine houdt de ICCO zich
bezig met de economische situatie in de sector, in het bijzonder de wisselwerking tussen
de wereldwijde vraag en aanbod van cacao. De laatste jaren groeit binnen ICCO de
aandacht voor sociale en ecologische aspecten. De EU pleit ervoor om in de lopende
herziening van het huidige Internationale Cacao Verdrag het belang van verduurzaming
van de sector verder te verankeren.
Naast de bijdrage binnen het International Cacao Verdrag heeft de regering, die als doel
heeft om de duurzaamheid in de cacao- en chocoladesector in consumerende en produ-
cerende landen te bevorderen, zich de afgelopen periode ingezet voor twee belangrijke
initiatieven ten behoeve van duurzame cacao. Ten eerste wordt uitvoering gegeven aan de
LNV-subsidieregeling Duurzame Cacao. Het tweede initiatief is de actieve Nederlandse
steun aan de door de ICCO geïnitieerde Rondetafel Duurzame Cacao, waarin verschillende
stakeholders op mondiaal niveau de dialoog aangaan over de uitwerking van het concept
duurzame ontwikkeling voor de gehele cacaosector. Hieronder zal ik nader ingaan op
beide initiatieven.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
1 april 2008 IZ. 2008/602 3
LNV Subsidieregeling Duurzame Cacao
Van 1 januari 2004 tot 31 december 2007 had LNV een subsidieregeling opengesteld,
gericht op het stimuleren van duurzame ontwikkeling in de cacao- en chocoladesector.
De voor deze regeling beschikbare middelen zijn afkomstig van het Nederlandse trekking-
recht op de opbrengsten van de verkoop van de buffervoorraad cacao, zoals aangelegd
ingevolge opeenvolgende Internationale Cacao Verdragen, waarbij Nederland sinds 1974
partij is. De gedachte achter de buffervoorraad cacao was, dat landen gezamenlijk door
het opkopen/verkopen van cacao konden komen tot prijsstabilisatie op de wereldmarkt.
Het effect hiervan bleek echter beperkt en, mede als gevolg van afspraken over handels-
liberalisering, is internationaal overeengekomen het instrument van de buffervoorraad
niet meer op te nemen in de herziene cacao-overeenkomst van 1993. Besloten werd de
bestaande voorraad te liquideren.
Het totale subsidiebedrag in de regeling betreft 12 mln Euro, is ten goede gekomen aan
de realisatie van 22 projecten in verschillende delen van de wereld. Bij de toekenning heb
ik mij laten adviseren door een begeleidingscommissie, waarin experts uit de Nederlandse
cacaosector zitting hadden. Op basis van de regeling zijn projecten goedgekeurd die de
duurzame ontwikkeling van de sector stimuleren en bijdragen aan:
a. capaciteits- en institutionele opbouw in oorsprongslanden;
b. systeem-, proces- of productinnovaties die leiden tot een versterking van de
economische structuur van de sector of een verbetering van de kwaliteit van
producten, met name ten aanzien van de voedselkwaliteit;
c. een beter welzijn voor werknemers en hun familie die in een oorsprongsland
werkzaam zijn in de sector; en/of
d. een geringere milieubelasting van de sector.
Categorieën van activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie zijn: onderzoek en
ontwikkeling; algemene voorlichting; opleiding, training en technische assistentie en
investeringen.
Naast projecten met een generieke strekking zijn er projecten in uitvoering gebracht in
Kameroen, Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Trinidad en Tobago, Brazilië en Papua Nieuw
Guinea.
De meeste projecten zijn nog volop in uitvoering, maar mede op basis van reacties uit de
internationale cacaosector kan nu al worden geconstateerd dat Nederland met de
subsidieregeling een grote bijdrage levert aan de realisatie van concrete initiatieven
gericht op duurzame ontwikkeling van de productie, verwerking, handel en afzet van
duurzame cacao.
Rondetafel Duurzame Cacao
Het streven naar duurzame cacao is verankerd in het vigerende Internationale Cacao
Verdrag uit 2001. De discussie in de ICCO vindt primair plaats tussen overheden, met een
aanzienlijke adviesrol van de private sector. Niet-gouvernementele organisaties nemen
echter niet deel. Ook ontbreekt het aan een integrale visie en overkoepelend kader voor
duurzaamheid in de cacaosector.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
1 april 2008 IZ. 2008/602 4
De ICCO heeft daarom het initiatief genomen voor een "Roundtable for a Sustainable
Cocoa Economy (RSCE)", mede naar analogie van vergelijkbare ronde tafels voor palmolie
en soja, en ervaringen bij de verduurzaming van de koffiesector. Doel is om consensus te
bereiken over de uitwerking van het concept van duurzame ontwikkeling voor de gehele
cacaosector, en te komen tot afspraken over de aanpak, acties en de manier waarop de
voortgang kan worden bijgehouden.
De eerste bijeenkomst van deze Rondetafel had plaats in Accra, Ghana van 3-6 oktober
2007 en werd bijgewoond door circa 200 overheden, ngo's, bedrijven en wetenschappers
uit 25 landen. Nederland (LNV) was hoofdsponsor, naast substantiële bijdragen van het
gastland Ghana. Er is gesproken over de noodzaak van een samenhangende en even-
wichtige uitwerking van economische, sociale en ecologische duurzaamheid voor de
gehele cacaosector. Het belang van samenwerking tussen stakeholders werd alom
gedragen. In een levendige discussie tussen overheden, bedrijfsleven en cacaoboeren is
een document uitonderhandeld, dat als Accra Agenda2 met consensus kon worden
vastgesteld. Het document omvat een ambitieuze agenda gericht op de productie,
verwerking en consumptie van cacao, met een evenwichtige verdeling over sociale, milieu
en economische aspecten. Tevens is het belang van goede werkomstandigheden en de
aanpak van kinderarbeid opgenomen. Vanuit Nederland (overheid, bedrijfsleven en ngo's)
is actief geparticipeerd in de bijeenkomst en zijn voorstellen aangedragen die goed in de
Accra Agenda hun plek hebben gevonden, inclusief het belang van transparantie en het
vergroten van traceerbaarheid in de keten.
Ook was er overeenstemming over de noodzaak van een vervolgbijeenkomst, die
waarschijnlijk begin 2009 plaats zal vinden in een cacao-producerend land. Gezien het
belang van wereldwijde afspraken over duurzame cacao heb ik ook voor deze tweede
Rondetafel een financiële bijdrage toegezegd.
Ik streef er naar dat tijdens de tweede Rondetafel de principes worden vastgesteld voor
wat wereldwijd wordt verstaan onder duurzame cacao. Deze kunnen vervolgens worden
uitgewerkt in een standaard, waarin (inter)nationale wettelijke verplichtingen, zoals op
het vlak van arbeid en milieu, integraal zijn opgenomen. Bij het ontwikkelen van de
standaard zal optimaal gebruik moeten worden gemaakt van de ervaring die de afgelopen
jaren is opgedaan met het verduurzamen van cacao in diverse programma's en projecten.
Ik hecht er verder aan dat, zo mogelijk ook in 2009, betrokken partijen tot overeen-
stemming komen over de wijze waarop certificering van duurzame cacao vormkrijgt,
uitgaande van bestaande initiatieven in de markt en behoefte aan duidelijkheid bij de
consument.
Samenvattend
Voornoemde initiatieven onderstrepen dat ook voor cacao belangrijke stappen zijn en
worden gezet gericht op het verduurzamen van de productie, handel, verwerking en
consumptie van cacao. Het besef is groot dat duurzaamheid in de cacaosector een
vergaande samenwerking vergt tussen bedrijfsleven, niet-gouvernementele organisaties
en overheden, met name ook in producentlanden.
2 http://www.icco.org/pdf/ACCRA%20AGENDA%20-%20edited.pdf
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
1 april 2008 IZ. 2008/602 5
Het Rondetafelproces is daarbij veelbelovend. Ook het recente initiatief van een aantal
belangrijke marktpartijen om, in overleg met ngo's en overheden, te komen tot een
"mainstream" keurmerk voor duurzame cacao, maakt duidelijk dat de sector zijn
verantwoordelijkheid wil nemen.
Gezien de grote rol van Nederland in de wereldhandel en verwerking van cacao, en in
aansluiting op de ambities van het kabinet gericht op duurzaamheid, zal de regering
duurzame ontwikkeling van de cacaosector internationaal en in Nederland blijven
bevorderen, in nauw overleg en samenwerking met het bedrijfsleven, ngo's en kennis-
instellingen.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg
Overzicht van Duurzame Cacao projecten gesteund door het ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Onderstaand volgt een kort overzicht van de toegewezen projecten, met aansluitend de
kerngegevens per project.
Projectnaam Ingediend door
Sustainable Cocoa Production through Improved Cocoa Research Ltd.
Understanding of Seasonal Variability in Quality,
Yield and Disease Resistance
Proteomic Analysis of Witches Broom Disease of University of Wales
Cocoa
Selecting High Yielding Clones in the Presence of The Ghana Cocoa Growing Research
Phytophtora megakarya Association (GCGRA)
Safeguarding the International Cocoa Gene Bank, Cocoa Research Association (CRA) and
Trinidad (ICGT) Biscuit Cake Chocolate & Confectionary
Association (BCCCA)
Stability of Cocoa Powders in Aqueous Environments Barry Callebaut and NIZO
Research and Development of Optical Biosensor Optisense Ltd.
Technology for on Site Detection of Mycotoxins in
Cocoa
Sources and Prevention of PAH Contamination of European Cocoa Association (ECA)
Cocoa Beans in Cocoa Producing Countries
Promotion of a Rural Sustainable Development Model European Institute for Co-operation and
Based on an Innovative Vocational Dual Training Development (IECD) and the Dutch Cocoa
System for Both Youngsters and Adults Industry
To Assess the Quality Attributes of the Imperial The University of the West Indies in Trinidad
College Selection
Safe Cocoa, Sustainable Production European Cocoa Association and Coabisco
Upgrading of the Upstream Cocoa Trade in Cameroon ISCOM in co-operation with ADM and
by Means of Sustainable Chain Management Masterfoods
To Eradicate Vermin at Cocoa Storage ORAM, Amsterdam (Ondernemersvereniging
Regio Amsterdam)
Confronting the Threat of Cocoa Pod Borer (CPB) to Cocoa Association of Asia and CABI
Cocoa in Papua New Guinea International
Resistance to Cocoa Pod Borer (CPB) ASEAN Cocoa Club and University of Reading
in UK
Improving the Efficiency of Cocoa Agro Forestry Instituto Floresta Viva and Ceplac
Systems in Bahia, Brazil
Establishment Ability of Cocoa in Nigeria International Institute of Tropical Agriculture
(IITA) and the Sustainable Tree Crop Program
(STCP)
Food and Chocolate Association for Bakery and Sweets Industry
in the Netherlands
A Re-interpretation of Hybrid Vigour in Cocoa Biscuit Cake Chocolate & Confectionary
Association (BCCCA)
Roundtable for a Sustainable Cocoa Economy International Cocoa Organisation (ICCO)
`Phoenix', Cocoa Rehabilitation in the State of Bahia, Cargill, Brazil
Brazil
Securing Future International Cocoa Quarantine University of Reading and Biscuit Cake
Chocolate & Confectionery Association
(BCCCA)
Heavy Metals in Cocoa European Cocoa Association (ECA) ,
CAOBISCO and CABI
Title of project: "Sustainable Cocoa Production through Improved Understanding of Seasonal
Variability in Quality, Yield and Disease Resistance"
Submitted by: Cocoa Research Ltd.
Aim of the project: The project aims to describe how the gene expression profile of the tree is
affected by the environment in which it grows, to produce marker predictors of yield and bean
quality that can be used prior to harvest and to characterize the genetics underlying the sensitivity
of trees to maintain production in the face of local environmental changes.
Research activities include: epigenomic and transcriptomic profiling of cocoa trees during
developmental progression; epigenomic and genetic mapping; physiological, transcriptomic and
epigenetic profiling of cocoa bean quality; and study into the effect of variability in yield and
environmental variation on the gene expression profile.
Starting date: July 2006
Duration: 5 years
Subsidy amount: Euro 1,400,000
Title of project: "Proteomic Analysis of Witches Broom Disease of Cocoa"
Submitted by: University of Wales
Aim of the project: The project aims to investigate the proteomic and metabolic changes that
occur within infected tissues during disease development.
Research activities: Comparison of changes in host metabolism between resistant and susceptible
varieties. By this it will be possible to identify at the biochemical level potential resistance factors,
which can then be targeted in future resistance-breeding programmes.
Starting date: January 2005
Duration: 3 years
Subsidy amount: Euro 75,580
Title of project: "Selecting High Yielding Clones in the Presence of Phytophtora megakarya"
Submitted by: The Ghana Cocoa Growing Research Association (GCGRA)
Aim of the project: to establish a programme to evaluate 5000 clones in a series of trials over a
fifteen-year period. It will contribute to realise an extensive selection process for cocoa trees with
resistance to phytophotora megakarya and mirids.
Starting date: September 2005
Duration: 4 years
Subsidy amount: Euro 732,540
Title of project: "Safeguarding the International Cocoa Gene Bank, Trinidad (ICG,T)"
Submitted by: Cocoa Research Association (CRA) and Biscuit Cake Chocolate & Confectionary
Association (BCCCA)
Aim of the project: To alleviate the threat of genetic erosion of ICG,T by establishing a new
propagation facility to multiply all genotypes under threat with the aim of ensuring that all
accessions are represented by at least five plants derived form root cuttings;
Introducing 511 clones surviving only as aged trees in historic gene banks in Trinidad to the
International Cocoa Gene bank, Trinidad;
Constructing an irrigation system incorporating reservoirs and a pipe network sufficient to
distribute water throughout the International Cocoa Gene bank, Trinidad site; and constructing a
fence and undertake out-of-working hours patrols to improve the security of the site.
Starting date: July 2005
Duration: 2 years
Subsidy amount: Euro 403,450
Title of project: "Stability of Cocoa Powders in Aqueous Environments"
Submitted by: Barry Callebaut and NIZO
Aim of the project: a) the identification of the key cocoa components responsible for 1. the
limited solubility of cocoa powders in aqueous systems. 2. the unpredictable rheological behaviour
of cocoa powders in aqueous systems.
b) Identification and evaluation of the critical processing steps in the production of cocoa powders
that determine the formation of key cocoa components. c) Establishing the relations between the
processing of the cocoa powders and the physical behaviour of the particles in water, focussed
towards full solubility/ disperibility. d) Dissemination of the technology platform, created under
aims a,b and c to the cocoa industry.
Staring date: June 2006
Duration: 3 years
Subsidy amount: Euro 1,058,250
Title of project: "Research and Development of Optical Biosensor Technology for on Site
Detection of Mycotoxins in Cocoa"
Submitted by: Optisense Ltd.
Aim of the project: The aim of the optical sensor project is to get the results of the research and
gain the scientific and technical knowledge, which the sensor industry requires for the further
development of the optical sensor technology into innovative, sensitive, accurate, economical and
easy to use biosensors for real time on site detection of mycotoxins.
Starting date: April 2005
Duration: 2 years
Subsidy amount: Euro 1,725,000
Title of project: "Sources and Prevention of PAH Contamination of Cocoa Beans in Cocoa
Producing Countries"
Submitted by: European Cocoa Association (ECA)
Aim of the project: The project aims to identify/confirm/explain origin of polycyclic aromatic
hydrocarbons (PAH)/ benzo-a- pyrene (BaP) contamination of cocoa beans in origin cocoa
producing countries, along the supply chain, from farm-gate until export shipment. By comparing
practices in various countries, explain contamination variance.
The purpose is also to develop practical methods to prevent PAH/Bap contamination at farmer
level and at exporter level, adapted to specific country conditions/practices and compatible with
other contamination preventative measures.
Starting date: March 2005
Duration: 2.5 years
Subsidy amount: Euro 304,869
Title of project: "Promotion of a Rural Sustainable Development Model Based on an Innovative
Vocational Dual Training System for Both Youngsters and Adults"
Submitted by: European Institute for Co-operation and Development (IECD) and the Dutch Cocoa
Industry
Aim of the project: The purpose of the project is to set family farm schools in both Cameroon
and Ivory Coast to educate both adults and youngsters. The project is expected to have a positive
impact on the quality of the agricultural production, notably in the cocoa production, making it
possible to retrace it origin.
Starting date: June 2006
Duration: 3 to 4 years
Subsidy amount: Euro 1,493,690
Title of project: "To Assess the Quality Attributes of the Imperial College Selection"
Submitted by: The University of the West Indies in Trinidad
Aim of project: The project aims to provide information on both organoleptic and chemical
attributes of the Imperial College Selection. This will lead to a new purpose for conservation of
these special varieties of species.
Research activities include analysis of flavour profiles of cocoa liquors and chemical analysis of
beans for selected compounds as polyphenols, Teac, purines, volatile aroma compounds,
fermentation index and butterfat content.
Starting date: January 2006
Duration: 3 years
Subsidy amount: Euro 220,000
Title of project: "Safe Cocoa, Sustainable Production"
Submitted by: European Cocoa Association and Coabisco
Aim of project: The project addresses the issue of meeting European Union food safety standards
and enables the cocoa and chocolate industry to establish an informed and coherent voice in
negotiation around maximum residue levels (MRL's) acceptable in the EU. Both producer and
consumer nations have a vested interest in getting this balance right and this project brings
together efforts in both West Africa and Europe to provide the cocoa and chocolate industries
with the hard data they need to understand the scale of this issue and enter negotiations with the
European Commission from an informed and objective standpoint.
Information will be gathered in producing countries to ascertain common cocoa pests and
diseases, pesticides recommended by pesticides companies and other that are being used.
Starting date: August 2006
Duration: 2 years
Subsidy amount: Euro 338,810
Title of project: "Upgrading of the Upstream Cocoa Trade in Cameroon by Means of Sustainable
Chain Management"
Submitted by: ISCOM in co-operation with ADM and Masterfoods
Aim of project: the development of partnerships in the supply chain between the organisation of
the farmers and the cocoa processing and confectionery marketing companies. The following
activities are within this project: 1) improvement of the logistics from primary production to
shipping of the product 2) product quality and land productivity improvements 3) implementation
of economically, socially and environmentally sustainable production methods 4) establishment of
appropriate credit facilities.
Starting date: October 2006
Duration: 4 years
Subsidy amount: Euro 1,449,918
Title of project: "To Eradicate Vermin at Cocoa Storage"
Submitted by: Ondernemersvereniging Regio Amsterdam (ORAM)
Aim of project: To develop an innovative way of eradication of vermin at cocoa storages, taking
into account the tightening EU regulation on this matter. This innovative new way has to
contribute to the improvement of the quality of cocoa beans in storage and decrease the amount
of pesticides that are being used.
Starting date: January 2007
Duration: 1.5 year
Subsidy amount: Euro 290,100
Title of project: "Confronting the Threat of Cocoa Pod Borer (CPB) to Cocoa in Papua New Guinea"
Submitted by: Cocoa Association of Asia and CABI International
Aim of project: The project will be aimed at developing a consortium of stakeholders to
participate in a workshop to raise awareness of the threat from CPB to PNG and to develop a
consensus approach to set a programme to minimise losses from the spread of CPB, and avert
an economic catastrophe, through the establishment of "early warning" and "early action"
systems.
Starting date: November 2006
Duration: 3 months
Subsidy amount: Euro 85,136
Title of project: "Resistance to Cocoa Pod Borer (CPB)"
Submitted by: ASEAN Cocoa Club and University of Reading in UK
Aim of project: An investigation of the interaction between CPB larva at the first and fifth instars
and the cocoa pod at different stages of pod development and in different genotypes, and of
simple means of predicting the response of different cocoa genotypes to attack by the larva. Six
clones with contrasting reaction to CPB including a Scavina, BR25, and PBC 123 will be chosen for
detailed investigation of which will be fruiting at Reading University as well as in Malaysia.
Starting date: October 2006
Duration: 4 years
Subsidy amount: Euro 110,051
Title of project: "Improving the Efficiency of Cocoa Agro Forestry Systems in Bahia, Brazil"
Submitted by: Instituto Floresta Viva en Ceplac
Project aim: To improve the efficiency of cocoa agro forestry systems, enhancing the sustainability
of the cocoa sector in Bahia State. The project will concentrate on the following activities: 1) to
characterize the cabruca agro-ecosystem by studying its diversity, potentialities and limitations 2)
to improve the knowledge on soil fertility and plant nutrition in cacao agro forestry systems, for
promoting best soil practices 3) to provide capacity building to targeted farmers in adequate cacao
management practices, including rehabilitation techniques 4) to strengthen the capacity of
research and extension institutions in promoting sustainable cocoa agro forestry practices to
farmers.
Starting date: January 2007
Duration: 4 years
Subsidy amount: Euro 459,944
Title of project: "Establishment Ability of Cocoa in Nigeria"
Submitted by: International Institute of Tropical Agriculture (IITA) en the Sustainable Tree Crop
Program (STCP)
Project aim: The project aims to provide information on genotypic variation in the ability of
different cocoa types to establish under difficult conditions in West Africa. This will provide
breeders with an objective basis for selecting parents and clones for establishment ability. The
establishment ability problem is a Regional one so research findings from Nigeria would have
broader application.
Starting date: June 2007
Duration: 3.5 years
Subsidy amount: Euro 133,130
Title of project: "Food and Chocolate"
Submitted by: Association for Bakery and Sweets Industry in the Netherlands, (Vereniging voor de
Bakkerij en Zoetwarenindustrie, VBZ)
Project aim: Study of all the available literature about the possible health claims of chocolate
consumption. Several scientists have reported preliminary evidence that cocoa and other
chocolates have health benefits. This project is about a study of all relevant literature on this
subject and to determine what future research into the benefits of cocoa is still needed before one
can really claim that chocolate is good for health.
Starting date: January 2007
Duration: 0.5 year
Subsidy amount: Euro 57,750
Title of project: "A Re-interpretation of Hybrid Vigour in Cocoa"
Submitted by: Biscuit Cake Chocolate & Confectionary Association (BCCCA)
Project aim: To lead to a clearer cut cocoa breeding strategy and confirmation that seedling and
clonal generations differ in optimum planting density. It will also lead to more efficient largescale
vegetative propagation through improved stock plant management.
Starting date: to be decided
Duration: 2.5 years
Subsidy amount: Euro 71,226
Title of project: "Roundtable for a Sustainable Cocoa Economy (RSCE)"
Submitted by: International Cocoa Organisation (ICCO)
Project aim: The objectives of the Round Table are to build a consensus on defining the concept,
the model, criteria, indicators and the way to achieve a sustainable world cocoa economy through
a participatory and comprehensive approach. All stakeholders in the cocoa economy will be
invited to participate in the Roundtable and to give their view on sustainability of the production,
processing, trade, retailing and consumption of cocoa.
Date/ venue: 1st meeting: 3- 6 October 2007, Accra; 2nd meeting: Spring 2009, in producer country
Subsidy amount: 1st meeting: Euro 132,678; 2nd meeting: Euro 195.000
Title of project: "`Phoenix', Cocoa Rehabilitation in the State of Bahia, Brazil"
Submitted by: Cargill, Brazil
Project aim: To demonstrate the viability for the recuperation of productivity for cocoa cultivation
in Bahia by the use of a new technology package. This will be done by validating a new system of
cocoa production, centred on the substitution for new cultivars or varieties and the use of field
management practices designed to promote high productivity, by setting up of "pilot" or
demonstration areas within the various sub-regions of the primary cocoa growing area of south
eastern Bahia.
Starting date: to be decided
Subsidy amount: Euro 500,000
Title of project: "Securing Future International Cocoa Quarantine"
Submitted by: University of Reading and Biscuit Cake Chocolate & Confectionery Association
(BCCCA)
Project aim: To develop the International Cocoa Quarantine Centre (ICQC) to become more
sustainable, both economically and environmentally.
Starting date: June 2008
Duration: 10 months
Subsidy amount: Euro 76,859
Title of project: "Heavy Metals in Cocoa"
Submitted by: European Cocoa Association (ECA), AOBISCO and CABI
Project aim: To characterise, evaluate and inform on the status of cadmium and other heavy
metals in the cocoa plant and the soils it grows in.
Starting date: January 2008
Duration: 2 years
Subsidy amount: Euro 264,743
---- --
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit