Bont voor Dieren
--- PERSBERICHT ---
Definitief einde aan vossenfokkerij in Nederland
Bont voor Dieren blij met einde dieronvriendelijke sector
Amsterdam, 1 april 2008 - Per vandaag is er in Nederland definitief een einde gekomen aan het fokken van vossen en chinchilla's voor hun bont. Na uitgebreide campagnes en lobby van Bont voor Dieren werd het verbod medio jaren '90 ingesteld. Voor bestaande fokkerijen gold er echter een overgangstermijn tot 1 april 2008. Gedurende deze termijn mochten bestaande fokkerijen niet uitbreiden en was het ook niet toegestaan dat er nieuwe fokkerijen werden gevestigd.
Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Het is gelukkig geen 1 april-grap! Er is nu echt een einde gekomen aan deze verschrikkelijke sector. Het is ook een duidelijk signaal aan consumenten dat bont echt niet kan. Begin dit jaar heeft de Tweede Kamer bovendien na aandringen van Bont voor Dieren een motie aangenomen om ook de import van vossen- en chinchillabont te verbieden.'
Het verbod op het fokken van vossen- en chinchilla's is destijds door toenmalig minister van Landbouw Van Aartsen ingesteld vanwege dierenwelzijnredenen. Vossen op fokkerijen lijden aan ernstige welzijnsproblemen zoals zelfverminking, extreme angstreacties en het doodbijten van de eigen jongen. Uiteindelijk worden ze anaal geëlektrocuteerd - een akelige en pijnlijke dood.
Chinchilla's hebben te lijden onder problemen als stereotiep gedrag, angst en hoge pupsterfte. Verder springen chinchilla's als ze schrikken en zijn de meest kooien zo laag dat ze tegen het plafond van de kooi botsen en letsel oplopen.
Claudia Linssen: 'Bont voor Dieren hoopt dat de Tweede Kamer dit jaar ook besluit tot een verbod op de nertsenfokkerij. En dat is hard nodig, want met ruim 4 miljoen vergaste nertsen per jaar is dit land helaas een van de grootste bontproducenten ter wereld.'
----------