Beantwoording vragen van de leden Irrgang en Van Bommel over executies en hongersnood in Noord-Korea
01-04-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Irrgang en Van Bommel over executies en hongersnood in Noord-Korea. Deze vragen werden ingezonden op 17 maart 2008 met kenmerk 2070814780.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Irrgang en Van Bommel (SP) over executies en hongersnood in Noord-Korea.
Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het bericht dat in Noord-Korea 15 personen (13 vrouwen en twee mannen) zijn geëxecuteerd vanwege illegale grensoverschrijding met China? 1 Zo ja, bent u bereid er bij de Noordkoreaanse autoriteiten op aan te dringen een moratorium in te stellen op executies? Indien neen, waarom niet?
Vraag 2
Bent u tevens bereid een veroordeling van het Noordkoreaanse mensenrechtenbeleid door de internationale gemeenschap voor te stellen? Zo neen, waarom niet?
Antwoord
Ja, ik heb kennis genomen van dit bericht. Noord-Korea is een zeer gesloten land waaruit vrijwel geen onafhankelijke informatie naar buiten komt. Daarom acht ik het wenselijk primair in EU-kader op te treden. Het EU-voorzitterschap tracht momenteel bevestiging te verkrijgen van dit bericht en andere vergelijkbare berichten; het bericht over de executies is voor zover bekend slechts gebaseerd op één bron. Het is tot nu toe niet gelukt deze bevestiging te krijgen. Aan de hand van de bevindingen van het EU-voorzitterschap zullen de lidstaten van de EU hun positie nader bepalen. De EU heeft overigens tijdens de zevende zitting van de VN-mensenrechtenraad, die van 3 tot en met 28 maart duurt, zijn grote bezorgdheid geuit over de zeer ernstige mensenrechtensituatie in Noord-Korea. De EU heeft tevens een resolutie ingediend voor het verlengen van het mandaat van de VN-Speciale Rapporteur voor Noord-Korea, de heer Muntarbhorn. In zijn interventie op 12 maart jl. verwees de Speciale Rapporteur expliciet naar het bericht over de recente executie vanwege een grensoverschrijding van een aantal Noord-Koreaanse burgers. De Speciale Rapporteur tracht de feiten hieromtrent eveneens uit te zoeken.
Vraag 3
Hoe kan er volgens u voor gezorgd worden dat voedselhulp de bevolking kan bereiken, aangezien het probleem is dat de Noordkoreaanse regering pertinent voedselhulp weigert?
Antwoord
De Noord-Koreaanse regering weigert niet pertinent voedselhulp voor de Noord-Koreaanse bevolking. Wel stellen de Noord-Koreaanse autoriteiten diverse voorwaarden. Hoewel humanitaire organisaties hun toegang tot de doelgroepen hebben zien verbeteren is het nog steeds niet eenvoudig om zeker te stellen dat alle voedselhulp (bijvoorbeeld van het Wereld Voedselprogramma van de VN) de meest kwetsbare bevolkingsgroepen ten goede komt. Dat bemoeilijkt de opzet van grootschalige noodhulpprogramma's in Noord-Korea. Nederland overweegt overigens in 2008 een humanitair programma van de FAO op het gebied van voedselzekerheid in Noord-Korea te financieren.
1: 1) "North Korea: Summary executions yet another injustice for beleaguered population" http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/north-korea-summary-executions-yet-another-injustice-beleaguered-populathttp://www.ad.nl/buitenland/2107586/NoordKorea_executeert_mensen_op_zoek_naar_voedsel.html
Ministerie van Buitenlandse Zaken