NEN


Prins Constantijn spreekt jarige ETSI GA toe

maandag 31 maart 2008, 11:09

Van 26 tot 28 maart 2008 vond de 51e ETSI General Assembly plaats in Nice. Tijdens deze bijzondere GA werd ook gevierd dat ETSI 20 jaar geleden, in 1988, is opgericht. Voor deze gelegenheid was een aantal gastsprekers aanwezig, waaronder Prins Constantijn en Internet evangelist Vint Cerf. Daarnaast werden presentaties gegeven door andere standaardisatie organisaties.

Prins Constantijn sprak de ETSI GA toe in zijn functie als senior advisor bij RAND corporation, een Amerikaanse denktank. Rode draad in zijn toelichting voor ETSI is dat vertrouwen het uitgangspunt moet zijn bij het nader met elkaar verbinden van bestaande nationale modellen. Hij ziet voor ETSI een sleutelrol in het eGovernment proces

Prins Constantijn sprak over interoperabiliteit en standaarden voor eGovernment. Hij gaf een toelichting op een recente studie over het referentiemodel voor overheidscommunicatie (Europees Interoperability Framework). Deze studie is door hem geschreven, samen met prof Jeff Rothenberg uit Los Angelos. In deze studie wordt een beschrijving gegeven van enkele bestaande nationale modellen, waaronder de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA).

RAND corporation
De Europese vestiging van deze Amerikaanse denktank is gevestigd in Cambridge. Prins Constantijn is hier werkzaam als senior advisor en afdelingshoofd. Hij heeft in januari in opdracht van de het ministerie van Economische Zaken een rapport opgesteld, aangeboden aan de EU expert groep die een nieuwe versie voorbereid van het Europese referentiemodel.

ETSI
ETSI is de Europese standaardisatie organisatie voor telecommunicatie, gevestigd in Sophia Antipolis, Zuid Frankrijk. Tot de grootste successen van ETSI behoren de GSM standaarden, die inmiddels wereldwijd toegepast worden. De standaardisatie activiteiten voor de derde generatie GSM vormen nog steeds de kern van het werk in ETSI. Dit werk vindt plaats in een wereldwijd project (3GPP) met partners uit ondere andere Amerika en Japan. Nieuwe ontwikkelingen in ETSI richten zich op nieuwe generatie netwerken, interoperabiliteit en draadloze netwerken (WiMAX, UWB). ETSI produceert met de Europese zuster organisaties CEN en CENELEC Europese normen. ETSI is een private organisatie waar bedrijven direct lid van zijn. ETSI wijkt hiermee af van CEN en CENELEC. ETSI heeft circa 700 leden ondersteund door een bureau van 120 mensen. De jaarlijkse productie van standaarden ligt op circa 2500. Het merendeel hiervan bestaat uit specificaties met een lagere status dan normen.

Klik hier voor de speech van Prins Constantijn