Onderzoek van JobbingMall.nl: tien vreemdste fouten van kandidaten tijdens sollicitatiegesprekken

31/03/2008 07:03

PR Newswire

AMSTERDAM, March 31 /PRNewswire/ --
Wat is het vreemdste dat een kandidaat heft gedaan tijdens een sollicitatiegesprek? Verdwijnen? Zijn/haar moeder meenemen? De interviewer mee uit vragen? JobbingMall.nl publiceert haar onderzoek naar de raarste fouten die kandidaten, volgens recruitmentmanagers en HR-professionals uit heel Nederland, hebben gemaakt tijdens sollicitatiegesprekken.Dit jaar staat dit in de top tien:


- Kandidaat stuurde na het sollicitatiegesprek een klachtenbrief naar het bedrijf.

- Kandidaat vroeg om een hoger salaris vanwege de introductie van de euro.

- Kandidaat zei tegen de interviewer: "Ik zit hier, maak uw keuze."
- Kandidaat liep tijdens het sollicitatiegesprek zonder iets te zeggen weg om een telefoontje te beantwoorden.

- Kandidaat liet zich tijdens het sollicitatiegesprek negatief uit over de producten van het bedrijf.

- Kandidaat vertelde de interviewer waar zij moest gaan zitten.
- Kandidaat viel tijdens het sollicitatiegesprek in slaap.
- Kandidaat moest fysiek worden verwijderd na ongepaste opmerkingen.

- Kandidaat nam zijn hond mee naar het sollicitatiegesprek.
- Kandidaat stormde, zonder een hand te geven, de kamer in en verklaarde "Ik heb werk nodig".

Behalve naar de vreemdste blunders werd werkgevers ook gevraagd naar de meest voorkomende en ernstige fouten die kandidaten maakten tijdens een sollicitatiegesprek. Maar liefst 73 procent van de recruitmentmanagers gaf ongeinteressseerd lijken op als de grootste fout die een kandidaat kan maken tijdens een sollicitatiegesprek. Arrogant overkomen kwam met 54 procent op de tweede plaats en zich negatief uitlaten over de huidige of voormalige werkgever kwam met 46 procent op de derde plaats. Andere gemaakte fouten waren onder andere geen goede vragen stellen (33 procent), ongepast gekleed zijn (31 procent) en geen specifieke antwoorden geven (26 procent).

"Sollicitatiegesprekken geven werkgevers de kans te zien hoe het zou zijn om met kandidaten te werken: hoe ze onder druk reageren, wat hen motiveert en hoe ze met andere mensen omgaan," aldus Wouter Goede, Managing Director van JobbingMall.nl. "Als een kandidaat zeer negatief is, zich niet heeft voorbereid op het sollicitatiegesprek of gemakkelijk van de wijs wordt gebracht, kunnen er belletjes gaan rinkelen bij de werkgever. Zorg dat je voldoende over het bedrijf weet, oefen de antwoorden op potentiële vragen en stel je altijd professioneel op."

JobbingMall.nl geeft de volgende tips voor een succesvol sollicitatiegesprek:


- Doe je huiswerk Iemand die geen onderzoek heeft gedaan en weinig over het bedrijf weet, geeft heel duidelijk de boodschap af: "Ik ben niet in deze baan geïnteresseerd". Het is makkelijker dan ooit om informatie over een bedrijf en bedrijfsactiviteiten te vinden. Kandidaten die dit nalaten, kunnen lui, ongemotiveerd of ongeïnteresseerd overkomen.
- Maak het niet te persoonlijk: Het laatste dat een werkgever wil, is iemand aannemen die al zijn persoonlijke problemen meeneemt naar het werk. Houd het altijd professioneel, zelfs als het een informeel sollicitatiegesprek lijkt en vermijd onnodige persoonlijke informatie.
- Wees eerlijk: Interviewers verwachten niet dat je overal een antwoord op hebt. Ze testen vaak je reactie op "moeilijke vragen" om te zien hoe je onder druk reageert. Het is veel erger om op een leugen betrapt te worden dan toe te geven dat je iets niet weet. Als je twijfelt over een antwoord, is het geen probleem om toe te geven dat je het niet weet maar leg dan de stappen uit die je wilt nemen om erachter te komen. Zo laat je zien dat je problemen kunt oplossen.

- Bereid je voor op deze veel voorkomende open vragen: "Vertel me iets over jezelf." "Waarom wil je hier werken?" "Wat is je motivatie?" Deze vragen lijken gemakkelijk maar omdat ze zo algemeen zijn, kunnen kandidaten er over struikelen als ze niet weten waar ze moeten beginnen of eindigen.

- Ben niet negatief: Het is nooit een goed idee om negatieve dingen te zeggen over een voormalige werkgever. Hoe verleidelijk het ook is om je grieven over vorige banen te uiten of hoe zeer de interviewer je er ook toe probeert te dwingen. De interviewer zal er dan van uitgaan dat je je in de toekomst waarschijnlijk ook negatief zult uitlaten over zijn bedrijf.

Onderzoeksmethode
Dit onderzoek is tussen 21 november en 12 december 2007 in opdracht van JobbingMall.nl online in Nederland uitgevoerd door Harris Interactive onder 428 Nederlandse werknemers (fulltime in dienst, geen zelfstandigen) in de leeftijdscategorie van 18 jaar en ouder. Cijfers voor leeftijd, geslacht, ras, herkomst, opleiding, regio en gezinsinkomen zijn waar nodig gewogen om deze af te stemmen op de feitelijke verhoudingen in de populatie. De gegevens zijn gewogen om de samenstelling van de Nederlandse beroepsbevolking in dienstverband te reflecteren.

JobbingMall.nl
JobbingMall.nl is opgericht in 1997 en is een van de eerste carrièresites van Nederland. De afgelopen 10 jaar heeft JobbingMall.nl zich ontwikkeld tot een multi-loopbaanplatform met zowel algemene als gespecialiseerde carrièresites en een netwerk van partnersites. In de loop der jaren is JobbingMall.nl uitgegroeid tot een van de toonaangevende carrièresites met een rijk aanbod aan digitale communicatieproducten waarmee de zakelijke gemeenschap in Nederland eenvoudig nieuwe werknemers kan aantrekken. Ga voor meer informatie over JobbingMall.nl naar www.jobbingMall.nl.

Contactpersoon voor de media:
Wouter Goede
Managing Director
+31-207084974

Website: http://www.jobbingMall.nl
Wouter Goede, Managing Director, +31207084974