Vereniging van Effectenbezitters


Effect 7: Aalberts is niet pessimistisch

In Effect 7 komen de volgende onderwerpen aan bod:

Aalberts is niet pessimistisch
Effect had een interview met Jan Aalberts. Aalberts is sinds 1975 topman van industrieel concern Aalberts Industries en is het oneens met het pessimisme van beleggers over de huidige economie. Aalberts ziet de recessie in de Verenigde Staten niet overslaan op Europa en verwacht zelf een hogere omzet te halen in de VS. Toch heeft de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt afgelopen jaar Aalberts Industries geraakt. En die last wordt in 2008 groter. De autonome groei voor 2008 schat Aalberts positief in: "het zou eigenlijk toch 2 à 3 procent moeten kunnen worden." Ondanks tegenvallers in de VS en een teruglopende beurskoers blijft Aalberts op overnamepad. "Wij praten met minstens tien bedrijven." Over zijn eigen opvolging zegt Aalberts: "Misschien over een jaar of drie, vier".

Brazilië swingt
De tiende economie ter wereld kun je geen opkomende markt meer noemen. Brazilië is een economische grootmacht geworden met een fors groeipotentieel. Effect analyseert de tien belangrijkste Braziliaanse bedrijven met een beursnotering in de Verneigde Staten. Deze grondstofgiganten, financiële instellingen, telecombedrijven en energieproducenten bieden gerede kansen aan lange termijn beleggers.

Spagaatbod Hunter Douglas
Beleggers hebben Hunter Douglas de aflopen maanden massaal laten vallen. De kredietcrisis en de dalende dollar spelen de raambekleder, met een groot belang in de Verenigde Staten parten. Topman Ralph Sonnenberg maakt van de gelegenheid gebruik om zijn belang in het bedrijf te vergroten. Het bod van Sonnenberg ligt ruim boven de toenmalige beurskoers, maar wie vertrouwen heeft in Hunter Douglas doet er verstandig aan niet te snel te verkopen.

Verder in Effect:

* Belang en beloning: Column van Jan Maarten Slagter over belangenconflicten tussen managers en ondernemingen.
* Bod op Econosto ondermaats: De prijs die geboden wordt voor Econosto is zuinigjes voor een goedlopend bedrijf.
* ING jaagt beleggers naar de concurrentie: online beleggen via ING Bank is duur.
* Fed behoedt wereld voor systeemcrisis: Macro-economie met Cees Rijsdijk: De Amerikaanse Federal Reserve is overgeschakeld van crisispreventie naar crisisbeheersing.
* China Mobile op gouden ei: De resultaten van China´s grootste mobiele telefonieaanbieder zijn nu nog indrukwekkend. Maar aangekondigd overheidsingrijpen kan China Mobile hard raken.
* Logisch maar rationeel: Alex Otto belicht de kredietcrisis vanuit verschillende perspectieven.
* Wederopstanding nabij: Evert Waterlander gaat op zoek naar de bodem. Is de beurs nu goedkoop of goedkoper?
* Mastercard wijst de weg: analyse van Jacques Potuijt over de bedreigingen voor de succesvolle creditcardsector.
* Renteverlagingen helpen (nog) niet: De forse renteverlagingen in de VS hebben vooralsnog niet het gewenste effect.
* Stoelriemen strakker: Technisch analist Royce Tostrams verwacht zwaar weer voor de Europese bankensector.
* Overboeken portefeuille vaak tijdrovend: Het overhevelen van een beleggingsportefeuille naar een andere bank is niet zonder risico.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 7. Voor de pers zijn de artikelen via de VEB (070-3130000) op te vragen.

Vereniging van Effectenbezitters