Gemeente Rotterdam

Dankzij de vernieuwde krantenwebsite van het Gemeentearchief Rotterdam is de berichtgeving in het Rotterdamsch Nieuwsblad over de gebeurtenissen van 65 jaar geleden van dag tot dag te volgen.

Bospolderstraat 31 maart 1943./Foto Hans Ranftl Op 31 maart 1943 treffen bommen die eigenlijk bedoeld zijn voor de werf van Wilton-Feijenoord in Schiedam, de woonwijken Tussendijken en Bospolder in Rotterdam-West. Er vallen 401 doden, 112 mensen moeten in een ziekenhuis worden opgenomen en 2.661 huizen worden vernield.

Al het belangrijke oorlogsnieuws is op de website terug te vinden: over de Duitse inval op 10 mei 1940, de slag om Stalingrad in de winter van '42-'43, de invasie in Normandië. Op www.gemeentearchief.rotterdam.nl staat een banner die je naar het nieuwe archief linkt.

Goed bekeken
De nieuwe website bevat alle edities van het Rotterdams Nieuwsblad die van 1940 tot en met 1946 zijn verschenen. Later dit jaar zullen daaraan de edities van de jaren 1929 tot en met 1939 worden toegevoegd. De oorlogskranten van het Rotterdams Nieuwsblad waren sinds 2005 te bekijken op www.rotterdam4045.nl, een themasite van het Gemeentearchief Rotterdam. Deze site biedt een staalkaart van het Rotterdamse archiefmateriaal over de oorlogsjaren, zoals foto's, film- en geluidsfragmenten én kranten. Vooral die kranten werden en worden goed bekeken, ondanks de beperkte zoek- en raadpleegmogelijkheden. Inmiddels zijn geavanceerder technieken beschikbaar. Dat is ook de reden waarom het onderdeel van de website met het Rotterdams Nieuwsblad is gerenoveerd.

Gemakkelijk vinden
De nieuwe website is ontwikkeld door X-CAGO uit Roermond. De software van X-CAGO maakt het mogelijk om naast het zoeken en openen van gehele krantenpagina's, ook alleen artikelen op te zoeken en deze apart te openen. Ook de zoekmachine is verbeterd. Bij de invoer van een term wordt ook gelijk de oud-Hollandse variant meegenomen in de zoekopdracht. Het woord "Pasen" zal dus leiden tot het vinden van artikelen met zowel de woorden "Pasen" als "Paschen".

Duitse censor
Het Rotterdams Nieuwsblad behoorde tot de kranten die van de Duitsers mochten blijven verschijnen. De keerzijde was dat de redactie niet vrij was in haar berichtgeving: de Duitse censor keek over de schouder mee. Vanaf september 1944 verscheen de krant onregelmatig en eind februari 1945 werd de publicatie helemaal gestaakt. Na de bevrijding kreeg de krant een verschijningsverbod opgelegd in afwachting van een beoordeling door de Commissie voor Perszuivering. In april 1946 werd de publicatie hervat.

Klik hier om direct naar het archief te gaan

Bron: Bestuursdienst, 31-03-2008